Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ariston Fast 11 CF E - nie odpala.

Jakub_Lech 31 Oct 2010 14:14 9741 12
  • #1
    Jakub_Lech
    Level 24  
    Witam
    Mam problem z odpaleniem przepływowego gazowego podgrzewacza wody Ariston Fast 11 CF E, mianowicie pod odkręceniu kranu z gorącą wodą podgrzewacz próbuje odpalić, iskry przeskakują, zapala się świeczka jednakże nie następuje zapłon planika głównego, a świeczka gaśnie(cały czas iskra przeskakuje z iskrownika na elektrodę(?)) i przestaje iskrzyć. Aby odpalić palnik główny należy w/w sytuację powtórzyć bardzo często dwukrotnie(odkręcenie kranu, odczekać aż świeczka zgaśnie i iskrownik przestanie dawać iskrę, zakręcić kran), rzadko jednokrotnie aby odpalił się główny palnik i leciała ciepła woda.

    Podgrzewacz jest już niestety po gwarancji... Bateria wymieniona w pierwszej kolejności jednak nie ma poprawy, sytuacja taka występowała kiedyś z częstotliwością jednego nieodpalenia raz na kilka tygodni, teraz występuje przy każdym odkręceniu kranu z ciepłą wodą. Elektroda jonizacyjna(ta która wchodzi nad palnik główny - na prawo od świeczki) była czyszczona drobnym papierem ściernym(tak jak radził autoryzowany serwisant) - poprawy brak.

    Proszę o pomoc.

    Kuba
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • #3
    Jakub_Lech
    Level 24  
    Niestety przeczyszczenie dysz nic nie daje, przy okazji docisnąłem wszystkie złączki - też to nic nie dało.
  • #5
    Jakub_Lech
    Level 24  
    Jest jakiś domowy sposób na sprawdzenie go? Czy wchodzi tylko w grę podmiana na nowy?
  • #6
    zybie
    Level 30  
    kolego wyczyść elektrody papierem ściernym do czystego metalu powinno pomóc
  • #7
    Jakub_Lech
    Level 24  
    Niestety, brak poprawy...
  • #8
    zybie
    Level 30  
    sprawdż czy elektroda jonizacyjna jest w płomieniu pilota, jak nie to weż nagnij żeby była dobrze nagrzewana
  • #9
    akwedukt
    Level 24  
    Taaak i połam ceramikę.Zmierz prąd jonizacji ,jeśli jest 3-5 mikroamper to padł sterownik.
  • #10
    Jakub_Lech
    Level 24  
    Mógłbym prosić o bliższe wskazówki(tzn. w którym miejscu wpiąć multimetr - przewód idący od elektrody jonizacyjnej do sterownika)?
  • #11
    zybie
    Level 30  
    wypnij jeden z końców albo przy elektrodzie albo przy module przyrząd wepnij w szereg nie pomyl tylko elektrod na zapłonowej masz wysokie napięcie.
    sprawdż czy elektroda jonizacyjna jest a pełnym płomieniu
  • #12
    akwedukt
    Level 24  
    Raczej jeden koniec w moduł a drugi w przewód elektrody i pamiętaj że miernikiem z castoramy tego nie zrobisz.
  • #13
    Jakub_Lech
    Level 24  
    Dzięki za podpowiedzi.
    Dziwna sprawa z tym podgrzewaczem. W ubiegły piątek zabrałem się za sprawdzenie diody jonizacyjnej(musiałem pożyczyć od znajomego miernik, bo mój nie obsługiwał tak małego zakresu), ściągnąłem obudowę, już miałem się brać za odkręcenie sterownika(nie było dostępu aby dojść na przykręconym), jednak dzwoni telefon i dowiedziałem się, że muszę pilnie wyjechać a powrót do domu dopiero w wtorek. Więc skręciłem wszystko i pojechałem.

    Od tego czasu(rozkręcenie i skręcenie), podgrzewacz zapala za pierwszym razem, cuda normalnie.
    Teraz boję się go rozkręcać, bo mu się jeszcze odwidzi i przestanie odpalać ;)