Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Xara Picasso, Hdi, pompa niskiego cisnienia

simon932 01 Nov 2010 18:16 4207 3
    simon932
    Level 10  
    Witam,

mam pytanie czysto teoretyczne. Dla przykładu oprę się na samochodzie Citroen Picasso z silnikiem Hdi w wersji z pompą niskiego ciśnienia w zbiorniku ;)
    Pytanie czysto teoretyczne, więc tyczy sytuacji, w której pompa zatarłaby się z powodu np. porządnego ;) zatkania filtra paliwa, bądź ewentualnie nie otwarcia się zaworu w pompie wysokiego ciśnienia. Trochę to wymyślone, ale chodzi przede wszystkim o to, że pompa w zbiorniku pracowałaby pod dużym obciążeniem. Co mogłoby spowodować jej przepalenie.
    W końcu moje pytanie, dlaczego zbiornik nie wybucha? Pomba pracując pod dużym obciążeniem, będzie się grzać. Temperatura samozapłonu oleju napędowego z tego co pamiętam to ok. 280 st C.
    simon932
    Level 10  
    Skoro nikt nie podjął tematu teoretyka;) to podam inny przypadek.
    Często w ramach prowizorek elektrycy podpinają pompę niskiego ciśnienia na krótko. Tak aby działała po włączeniu zapłonu. A w przypadku kiedy silnik nie pracuje pompa nie zawsze będzie "bić" na przelew. Wydaje mi się, że elektrozawór pompy wysokiego ciśnienia będzie otwarty dopiero w momencie działania silnika. Co prowadziłoby też to zbytniego obciążenia pompy w zbiorniku i ewentualnego przegrzania. W każdym razie zagrożenia wybuchu??
    fuelinyourblood
    Level 35  
    Jezeli ze przepalona pompa silnika moze spowodować zaplon to pomyśl co sie dzieje w benzyniaku. Benzyna jest jeszcze bardziej palna. Do zapłonu paliwa potrzebny jest tlen, w zbiorniku paliwa jest go za mało. Tak mówi teoria, nie mozna jednak przewidzieć co wykombinują domorosli elektrycy. Ponadto pompa paliwa ma w sobie zawór bezpieczenstwa przed calkowitym zatkaniem wylotu.
    simon932
    Level 10  
    Temperatura samozapłonu benzyny jest większa niż oleju napędowego, ponad 300 st C, taka ciekawostka. No tlen jest potrzebny ;) Dzięki za odp.