Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie kwalifikacje dla serwisu kotłowni?

pik 72 01 Nov 2010 20:11 4457 20
    pik 72
    Level 10  
    Witam. Jakie minimalne wymagane kwalifikacje i uprawnienia powinien posiadać 2-u osobowy zespół serwisantów obsługujących kotłownie zasilane olejem opałowym, gazem z sieci, (kotły viessmann, buderus) oraz węzły cieplne połączone z siecią (PEC,OPEC) w obiektach użyteczności publicznej? Czy posiadanie tych uprawnień przez jedną osobę jest wystarczające? Czy osoba nie posiadająca tych uprawnień może, ma obowiązek, nie powinna podpisywać protokołów napraw i przeglądów?
    waldekel
    Level 28  
    Powinien posiadać odpowiednie wykształcenie związane z w/w. Do tego uprawnienia energetyczne w zależności i zakresie wykonywanych czynności (G1, G2, G3). Pełno na ten temat w necie.
    davvid80
    Level 17  
    G1 i G3 musowo, G2 o ile w rurach i urządzeniach drzemie więcej jak 50kW...
    Eksploatacja wystarczy dla jednego z pracowników firmy, drugi musi posiadać dozór... względnie oboje możecie mieć dozór...
    Pozdrawiam
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    davvid80 wrote:
    G1 i G3 musowo, G2 ...

Co to za uprawnienia G ?

Ja znam tylko E i D. Czyżby coś się zmieniło przez ostatni tydzień?
    Odnawiałem bowiem właśnie tydzień temu owe E i D, ale o uprawnieniach G nic mi nie wiadomo :(
    Baronik21
    Level 16  
    G - od grupa

a dopiero dalej mamy:E - eksploatacja
    D - dozór

z tym że - E może wykonywać czynności (jak sama nazwa wskazuje), a D tylko patrzy i nadzoruje
    pik 72
    Level 10  
    Dziękuję za zainteresowanie tematem. Jeśli chodzi o kwestię uprawnień to dziękuję za odpowiedzi są dla mnie wystarczające. Bardziej dręczy mnie problem odpowiedzialności za obsługę tych urządzeń bez uprawnień i kwestia dopuszczenia takiego "zespołu" do pracy. Kto to powinien kontrolować i kto ponosi za to odpowiedzialność?
    mirrzo

pik 72 wrote:
    Bardziej dręczy mnie problem odpowiedzialności za obsługę tych urządzeń bez uprawnień i kwestia dopuszczenia takiego "zespołu" do pracy. Kto to powinien kontrolować i kto ponosi za to odpowiedzialność?

Odpowiedzialność ponosi osoba zatrudniająca, jak i obsługująca. Kontrolujących jest wielu i nie daj się złapać. Najlżejsze przewinienie ( obsługa) to koszt min. 5000 PLN

Baronik21 wrote:
    G - od grupa

Coś tu mieszacie w głowach.
    Mamy uprawnienia E grupy 1, 2, 3 i D grupy 1,2,3 . Grupy są tylko wyznacznikiem branży w których można posiadać uprawnienia: E lub D
    szymonjasiu
    Level 20  
    Aby być serwisantem kotłowni musisz mieć następujące uprawnienia

-G1 uprawnienia elektroenergetyczne (większości wystarczą do 1 kV) w zakresie E-do zamontowania wtyczki w kotle, D (dozór ) do wykonania przeglądu instalacji elektrycznej , lub kotła elektrycznego w twojej kotłowni,

-G2 uprawnienia ciepłownicze (urządzenia wytwarzające , przetwarzające , przesyłające i zużywające ciepło oraz inne urządzenia energetyczne...)
    D, E (D -dozór jeżli na fakturze druku wpisujesz słowo przegląd!),

-G3 (urządzenia gazowe...) E,D (E do zamontowania ,do słowa przeglad wymagane D)
    -G3 prace kontrolno-pomiarowe-tak to jest osobna książeczka aby twoja próba szczelności była zgodna obowiązującymi przepisami (E , D jeżeli masz pracownika)
    Dodatkowo przyrządy kontrolno pomiarowe z aktualną legalizacją.
    Pozdrawiam
    pik 72
    Level 10  
    Dzięki szymonjasiu to mi troszeczkę rozjaśnia mętny obraz jaki mi przedstawiano. Gdyby jeszcze któryś z kolegów podrzucił jakieś tytuły literatury w tym temacie do poduszki byłbym wdzięczny.
    kabee84

Level 24  
    Dziwi mnie, że osoba która kompletnie nie jest w temacie, ma zamiar zająć się serwisem... A później oglądamy kwiatki w temacie "radosna twórczość instalatorów"..... Ale takie są polskie realia - hydraulikiem, elektrykiem, murarzem, serwisantem może być lekarz, piekarz, mechanik, człowiek bez ukończonej szkoły (wystarczy że zdobędzie odpowiednie "papiery")... Dlaczego hydraulik nie może być lekarzem?
    mirrzo

szymonjasiu wrote:
    Aby być serwisantem kotłowni musisz mieć następujące uprawnienia...

Przede wszystkim wiedzę.

kabee84 wrote:
    Dziwi mnie, że osoba która kompletnie nie jest w temacie, ma zamiar zająć się serwisem...

Też się nad tym zastanawiam, hmm...
    Toś to siok !!!
    pik 72
    Level 10  
    Zgadzam się z wami całkowicie. Czytajcie jednak to w ten sposób, że to firma specjalizująca się w togo rodzaju usługach zatrudnia pracowników bez odpowiednich szkoleń i kwalifikacji (co nie oznacza że zatrudnia "piekarzy i szewców" bez zamiaru obrażania kogokolwiek). Firma nie szkoli a ja nie chcę wtopić, przy okazji kontroli więc pytam.
    marekon
    Level 19  
    Firma zatrudnia fachowców, a pieczątkę i podpis stawia uprawniony.
    mirrzo

pik 72 wrote:
    ... a ja nie chcę wtopić, przy okazji kontroli ...

Zatem musisz wysłać swoich pracowników na kurs, a po nim na egzamin. Jeżeli zdadzą, będą mogli obsługiwać kotłownię. Wystarczy im "E" w grupach, które ich dotyczą.
    Ty, żebyś mógł wystawić na to papier, musisz posiadać uprawnienia "E" + "D" w grupach, które Ciebie dotyczą.

Udaj się więc do NOT, SEP lub ZDZ i popytaj o możliwość dokonania takich szkoleń.
    pik 72
    Level 10  
    Dziękuję za odpowiedzi. Wyklarowało to trochę moje wątpliwości, lecz moje obawy co do koniecznych wymaganych uprawnień dotyczyły serwisanta nie pracodawcę. Mimo to jeszcze raz dzięki i pozdrowionka.
    hydro-man
    Level 17  
    Spisz spoko jeśli prowadzisz działalność i nie zatrudniasz ludzi, żadna kontrola nic ci nie zrobi, natomiast zatrudniając choćby jednego człeka - dupa zbita. Wtedy musisz mieć ty i osoba z tobą pracująca, lub jak wcześniej pisali jeden ma D drugi E i spoko.
    JerzyMSJ
    Level 11  
    KOTŁOWNIE PAROWE -serwis?

Żadnych uprawnień, tylko ułańska odwagę

"Ułan nie musi być inteligentny,
    wystarczy , żeby był odważny.
    Myśleniem zajmuje się koń!"

Polecam Wam
    http://neso.pl/index.php5?site=temat&id=93
    http://neso.com.pl/index.php5?site=temat&id=120

Policz jakie odszkodowanie mogą z Ciebie ściągnąć jak z Twojej winy uszkodzisz kocioł.
    Spotyka się coraz więcej serwisantów o wykształceniu sprzątaczki.
    Przetrzeć Prontem kocioł, wypisać fakturę i wziąć pieniądze.

Popatrz jaka jest różnorodność urządzeń.
    Czy serwis kotła, czy całej kotłowni
    http://neso.com.pl/index.php5?site=temat&id=89

Dodano po 9 [minuty]:

pik 72 wrote:
    Witam. Jakie minimalne wymagane kwalifikacje i uprawnienia powinien posiadać 2-u osobowy zespół serwisantów obsługujących kotłownie zasilane olejem opałowym, gazem z sieci, (kotły viessmann, buderus) oraz węzły cieplne połączone z siecią (PEC,OPEC) w obiektach użyteczności publicznej? Czy posiadanie tych uprawnień przez jedną osobę jest wystarczające? Czy osoba nie posiadająca tych uprawnień może, ma obowiązek, nie powinna podpisywać protokołów napraw i przeglądów?

To wszystko zalezy kto o te uprawnienia pyta i kiedy?
    Jesli pyta osoba zarządzająca zamówieniami w obiektach użyteczności publicznej, to może wymagać np wykonania zamówień na kwotę xxx, posiadania samochodu ciężarowego i takie inne bzdety.
    Jeśli po wypadku pyta inspektor PIP , lub prokurator, to nie wszystko, pomyśl , że jeszcze rzeczoznawca sądowy tez może żądać Ci jakieś pytania.
    Kwalifikacje formalne , a wiedza rzeczywista, to dwie różne sprawy.

Wszystko zależy od odwagi!

Popatrz co to jest Służba Utrzymania Ruchu SUR!
    endi14
    Level 11  
    witam
    mam pytanie nie chcę być serwisantem tylko nie wiedza - pytanie czy na uprawnieniach G2 moge sam podłączyć gazowy podgrzewacz wody (junkers) chodzi o gwarancję
    pozdrawiam
    waldekel
    Level 28  
    Tak jak pisałem wcześniej. W tym przypadku uprawnienia grupy G3 do obsługi, montażu i kontrolno-pomiarowym.
    wojtek__
    Level 14  
    endi14 wrote:
    witam
    mam pytanie nie chcę być serwisantem tylko nie wiedza - pytanie czy na uprawnieniach G2 moge sam podłączyć gazowy podgrzewacz wody (junkers) chodzi o gwarancję
    pozdrawiam

G2 nie ma tu znaczenia, ponieważ to jest grupa uprawnień energetycznych. G3=grupa gazowa jest istotna. Uprawnienia E=eksploatacja wystarczą. Ale czy wystarczą do gwarancji? To już kwestia umowy gwarancyjnej. Jeśli w umowie gwarancyjnej Junkersa jest punkt, że instalować może tylko autoryzowany instalator Junkersa figurujący na liście autoryzowanych instalatorów na stronie internetowej Junkersa, to podpis takiej osoby na karcie gwarancyjnej jest warunkiem koniecznym do kontynuowania gwarancji.