Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

IBM Lenovo 3000 N100 wyłącza się

adventure 02 Nov 2010 14:50 9100 21
  • #1
    adventure
    Level 11  
    Witam
    Może ktoś mi pomoże w ustaleniu przyczyny, że powyższy laptop od jakiegoś czasu wyłącza się pracując na samym zasilaczu (u mnie bateria jest padnięta, więc tylko na zasilaczu pracuje). Wyłączanie następuje w różnych odstępach czasowych raz po minucie, a raz po 30 minutach. Nie jest to chyba wina grzania się procesora, gdyż robiąc test everestem temperatura maksymalna jest na poziomie 54 stopni, wentylator jest czysty i pracuje. Na wyjściu zasilacza jest prawidłowe napięcie , czyli 20V. Specem od naprawy laptopów nie jestem, więc proszę o wyrozumiałość i w mierę możliwości pomóc mi rozwiązać problem.
  • #2
    kozumel1990
    Level 11  
    Wyłącza się w sensie braku napięcia, czy sam zamyka system i potem się wyłącza?
  • #3
    kkf
    Level 13  
    częstą przyczyną (co nie oznacza, że jedyną) jest pękniety lut w mocowaniu gniazda zasilania - poruszaj wtyczką - jeśli wtedy nastąpi wyłączenie, to to jest przyczyną
  • #4
    adventure
    Level 11  
    Dzieki za szybką reakcję na mój problem, ale wasze wskazówki nie rozwiązują mojego problemu.
    Odpowiadając na powyższe wskazówki, to laptop wyłącza się na zasadzie, że następuje tak jakby zanik napięcia, momentalnie wszystko wyłącza się. A co do gniazda sieciowego, to jest w porządku, bo gdy pojawił mi się objaw samoczynnego wyłączania się laptopa, to zasilacz i gniazdo sprawdziłem i poprzez ruszanie wtyczką nic się nie dzieje i laptop normalnie pracuje.
    Jeszcze raz dziękuje i czekam na inne sugestie.
    To co wczoraj i dziś zaobserwowałem szukając po omacku, to to, że po włożeniu padniętej baterii (nie trzyma napięcia) kontrolka od ładowania baterii mrugnie 5 razy i przestaje mrugać i ładować się. Poza tym z baterią i z podłączonym zasilaniem laptop działa do ok 5 minut i wyłącza się. Natomiast po wyjęciu baterii laptop na początku potrafi wyłączyć się też po ok 5 minutach, ale za trzecim lub czwartym razem działa normalnie zdecydowanie dłużej i wyłącza się po 3 godzinach, a nawet po dłuższym czasie. Na początku podejrzewałem, że to wina zasilacza, ale po podłączeniu drugiego objaw jest taki sam.
    Skoro z baterią i jednoczesnym podłączonym zasilaczem pracuje stabilnie bardzo krótko, a na samym zasilaczu potrafi dłużej, to może jest jakiś układ zasilający w laptopie, który może być odpowiedzialny za taki objaw, albo jest jakiś układ, który poprzez niesprawny element, albo zimny lut powoduję odłączanie zasilania?
  • #5
    muczo
    Level 16  
    Witam
    Najprawdopodobniej do wymiany układ 39a126 (uwaga ten układ nie jest zamienny z 3887 i pokrewne )firmy fujitsu-siemens.
    Ten układ ładowania najczęściej pada w tych laptopach.
    Na początek bateria przestaje działać po jakimś czasie laptop sam się wyłącza lub restartuje.
    Innym znanym efektem jest dalsze działanie ale bez wsadzonej baterii ale po włożeniu dalej efekt taki sam.
    Nie pomaga kupno nowej baterii efekt brak ładowania.
  • #6
    bobwlo
    Level 11  
    muczo wrote:
    Witam
    Najprawdopodobniej do wymiany układ 39a126 (uwaga ten układ nie jest zamienny z 3887 i pokrewne )firmy fujitsu-siemens.
    Ten układ ładowania najczęściej pada w tych laptopach.
    Na początek bateria przestaje działać po jakimś czasie laptop sam się wyłącza lub restartuje.
    Innym znanym efektem jest dalsze działanie ale bez wsadzonej baterii ale po włożeniu dalej efekt taki sam.
    Nie pomaga kupno nowej baterii efekt brak ładowania.


    Witam
    A czy przy IBM ThingPad r31 jeśli jest podobny objaw - czyli czy jest bateria czy nie raz po kilku, raz po kilkunastu minutach wszystko gaśnie, brak możliwości ponownego włączenia do momentu wyjęcia i ponownego podłączenia zasilania, czy w tym przypadku należy dopatrywać się przyczyny w 39a126, czy może usterka jest zgoła inna??????.
  • #7
    hrabiakentu
    Level 1  
    Witam, mam pytanie- czy wymiana układu 39a126 jest konieczna? U mnie również komputer wyłączał się kiedy bateria była podłączono. Obecnie użytkuję laptopa bez baterii i wszystko gra, dlatego zastanawiam się nad sensownością wymiany tego układu.
  • #8
    artur_marek1
    Level 10  
    Wystarczy tylko i wyłącznie wymienić baterię,miałem trzy takie lapki z takimi objawami po wymianie baterii wszystko jest dobrze.Ta serja lapków ma wadliwe baterie i jak okres ładowania się skończy dzieją się właśnie takie cyrki..Pozdrawiam
  • #9
    muczo
    Level 16  
    Kolego hrabiakentu napisałem przecież ,że bez baterii przeważnie laptop działa.
    Ale bierz pod uwagę fakt iż to jest laptop sprzęt przenośny i czasami bateria się przydaje.
    Zapomniałem dodać iż częstym efektem jest dalsze wyłączanie się sprzętu pomimo wymiany baterii na nową.
  • #10
    32rek
    Level 2  
    Witam
    Mam podobny problem z innym laptopem HEL80.
    Najpierw jakiś miesiąc temu nagle mi się wyłączył (zgasł a nie zamknął).
    Po kilku próbach włączenia wyłączał się po chwili, po wyjęciu baterii zaczął działać poprawnie na samym zasilaczu, aż do nie dawna.
    Teraz się wyłącza gdy ładuje profil użytkownika dodam, że w trybie awaryjnym działał.
    W tej chwili mam go rozebranego i zauważyłem, że układ ładowania też jest na 39A126.
    Już go zamówiłem, jak go wymienię napiszę o efektach, mam nadzieję, że będą zadowalające.
  • #11
    adideca
    Level 10  
    Witam,
    mam taki sam problem. Laptop bez baterii działa. Rozkręciłem komputer w celu zlokalizowania układu 39a126, o którym mowa wyżej. Czy mogę prosić o wskazówki, gdzie mogę znaleźć układ, ponieważ nigdzie go nie widze???? model jak w temacie.
  • #12
    32rek
    Level 2  
    Witam
    Co do Lenovo i lokalizacji układu to nie pomogę.
    W moim HEL80 układ znajduje się tuż przy złączu baterii.
    Właśnie go wymieniłem i mój laptop zaczął działać.
    Dzięki koledze Muczo.
  • #13
    jo--jo
    Level 11  
    .... a ja wymieniłem ten układ i bez zmian, ani lepiej ani gorzej. Nadal wyłącza się, z tym że bez baterii chodzi trochę dłużej. Mam wrażenie że tutaj to są po prostu reklamy układów zamieszczane przez ich dystrybutorów.
    Gdyby ktoś znał prawdziwą przyczynę wyłączania się LENOVO N100, to będę wdzięczny za pomoc.
  • #14
    32rek
    Level 2  
    Nie biorę żadnego udziału w reklamie.
    U mnie wymiana tego układu pomogła, laptop działa do tej pory.
    Pozdrawiam
  • #15
    Grzegorz75
    Level 11  
    Witam . Problem z Lenovo 3000n100 podobny jak u adventure z tym , że laptop wyłącza się stopniowo coraz częściej . Przykładowo włączony zimny działa przez 15 min. po czym następuje odcięcie zasilania bez restartu . Po włączeniu wyłancza sie po około 10 min. Później po około 5 a na końcu pozwala tylko na uruchomienie systemu po czym się wyłącza . Pod dosem i biosem też wyłącza sie . Wyczyszczony , odkurzony , zmieniona pasta pod radiatorami . W serwisie powiedziano , że na 99 % to karta graficzna i koszt naprawy około 550 zł . Temperatura była przeważnie około 47 st.C max doszła do 54 st. C ale wyłączał się przy niższej również . Ktoś coś może poradzić .
  • #16
    miecho18
    IT specialist
    Problem występuje zarówno przy pracy na baterii, jak i na zasilaczu?
  • #17
    Grzegorz75
    Level 11  
    Próbowałem z baterią , przy wyciągniętej i zamontowanej dzieje się tak samo . Faktem jest , że bateria jest padnięta i właściwie nie włącza się bez podłączenia do sieci . Podejrzewałem , że może to wina zasilacza , bo obecnie nie jest orginalny i faktem jest , że od momentu jak bateria była ładowana przez nowy , to trzymała o wiele krócej niż wcześniej .
  • #18
    miecho18
    IT specialist
    Jeśli zasilacz jest nieoryginalny, to należy zacząć od jego podmiany.
  • #19
    Grzegorz75
    Level 11  
    Chyba faktycznie trzeba będzie o tym pomysleć . Dam znać co i jak . Dzięki
  • #20
    Grzegorz75
    Level 11  
    Więc tak . Nie udało mi się załatwić orginalnej ładowarki a jakoś nowej nie chciałem na razie kupować . Rozbroiłem akumulator , okazało się , że nawet nie trzeba ciąć . Ma zatrzaski , tak więc w miarę dało się to otworzyć .
    Ciekawe , że bateria miała 8.6 V napięcia i 3 A , chociaż poziom baterii 0 % w laptopie .

    Podłączyłem prostownik 12 V podładowałem przez jakieś 15 minut , po czym załozyłem do lapka . Powłączałem programy , żeby miał co robić procek , po ponad 2 godzinach nie chciał się wyłączyć , więc sam go wyłączyłem , następnie odpiąłem baterię i włączyłem ponownie . Sytuacja podbnie jak wcześniej lapek chodzi i nie chce się wyłączyć .
    Od wczoraj jest w rękach dziecków i na obecną chwilę nic się nie dzieje .

    Jedyne co mi przychodzi do głowy , to zimne luty na płytce , które wcześniej musiały się rozłączać po nagrzaniu a obecnie są w ułożeniu , gdzie styk jest cały czas . Poczekam jeszcze na baterię , która zapewne wkońcu się rozładuje i wtedy będę dale się zastanawiał .

    W programie BatteryMon pokazało mi , że bateria jest firmy Sanyo , to jako ciekawostkę
  • #21
    niedzwiedz77
    Level 17  
    mam podobny problem z 3000 n200
    Laptop identyfikuje baterię ale nie ładuje. Nie działała kamera, taśma miała przerwy, dziś naprawiłem taśmę i narzazie działa bez zarzutów.Niestety nadal nie ładuje baterii.
    Można odpiąć taśmy matrycy i protestować na monitorze .
    Zobaczę czy przyczyną mogły być zwarcia w taśmie kamery i dam znać.
  • #22
    qkiz_xt
    Level 12  
    Witam,
    ja mam problem z tym laptopem bo w ogóle nie chce się włączyć. Napięcie zasilacza jest poprawne (masa wewnątrz wtyczki + środkowy pin). Mam pytanie może głupie, ale nie mam innego zasilacza na podmianę, więc nie wiem czy kupować w ciemno. Czy po zewnętrznej stronie wtyczki ma być masa? Bo ja tam nic nie mam...