Witam , od siebie chciałbym dodać ,że wiele pamięci jest pochłaniane przez wszelkiego rodzaju komunikatory, aktualizacje programów i narzędzi typu jawa czy office , wirtualne dyski , skype , antywirusy i wszystko inne co uruchamia się przy starcie systemu i pozostaje w czuwaniu. Do tego nowe systemy , Vista i Win7 potrzebują go więcej niż stary dobry WinXP. Dodanie ramu na 100% przyspieszy komputer w większym lub mniejszym stopniu ale w mojej własnej opinii warto bo 1 GB to nie wiele.
Proponuje dodatkowo skorzystać z msconfig windows-a. wywołać go można z wiersza poleceń. Odznaczyć należy w zakładce "uruchamianie" tak aby ptaszek znikł, procesy z których korzystasz sporadycznie i które włączasz sam lub włączają się samoistnie podczas użytkowania urządzeń zewnętrznych jak programy dodatkowe do drukarki , aparatu, telefonu itp. Zwolni się wtedy sporo pamięci lecz mimo to proponuje dołożyć ramu.
Jeśli angielski nie jet dla Ciebie wielkim problemem (wystrczą podstawy) to mam coś dla Ciebie :
Link Powodzenia i mam nadzeje ,że choc troszke pomogłem. Hendar.