Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem: modem UPC + Router + torrent

Jaśmin 02 Lis 2010 23:27 12285 9
  • #1 02 Lis 2010 23:27
    Jaśmin
    Poziom 10  

    Witam,

    Od pewnego czasu męczę się z nietypowym, w moim mniemaniu, problemem z łączem internetowym.

    Mam internet UPC na modemie Scientific Atlanta i do niego podłączony FiberPower 25 Mbit/s. Jeśli podłącze go po RJtce do komputera to do działania internetu nie mam najmniejszych zastrzeżeń - internet i programy p2p działają bez zarzutu. Problem pojawia się po podłączeniu routera - gdy dzielę łącze to internet działa super, dopóki nie włącze uTorrent - po włączeniu tego programu internet automatycznie staje się nieużywalny - strony www się nie otwierają, a jeśli już to robią to po 20 sekundach. Oczywiście limit upload i download nie ma najmiejszego znaczenia - ustawione nawet na 10kb całkowicie blokują mi możliwość korzystania z www. Nie ma przy tym znaczenia czy z routerem łączę się poprzez WiFi czy po RJtce.

    Testowałem niezliczoną ilość Netgearów WPN824v3, do tego jeden WPN614v6. Oczywiście wgrywałem do nich najnowszy soft - bez rezultatu.

    W uTorrencie ograniczyłem ilość globalnych połączeń do 100 - bez rezultatu.

    Jestem pewny że problem nie tkwi w netgearach jako takich, ten model UPC do pewnego czasu wydawało swoim klientom jako płatną usługę WiFi więc powinny być dobre - myślę że nie ogarniam jakiegoś ustawienia w konfiguracji routera, tylko jakiego? Pomóżcie!

    PS Przez chwile mialem w swoich rękach UPCowski Thomson z wbudowaną bramką WiFi - mimo narzekań na ten model na wielu forach internetowych - mi zachowywał się bez zarzutu i wspomniane wyżej problemy na nim nie występowały.

    Czy ktoś ma jakieś sugestie??

    Pozdrawiam,

    0 9
  • #2 03 Lis 2010 01:00
    Shady 89_tychy
    Poziom 18  

    Powinieneś włączyć w routerze przekierowanie portów. a w u torrent wsparcie dla upnp. Ja tez mialem ten problem u mnie to pomogło.

    0
  • #3 03 Lis 2010 06:52
    Jaśmin
    Poziom 10  

    Zapomniałem wspomnieć że uPNP jest włączony, porty przekierowane a torrent negocjuje bezpośrednie połączenie o zadowalających prędkościach.

    0
  • #4 03 Lis 2010 11:18
    hermes-80
    Poziom 43  

    Zrób upgrade firmware routera może tam jest jakiś bug.

    0
  • #5 03 Lis 2010 18:05
    gitarzysta
    Poziom 10  

    A ja chyba wiem co to jest :)

    Wyłącz w opcjach firewall routera "IP Flood Protection" lub podobną opcję (DoS Attack itp). Oczywiście wyłączenie może mieć konsekwencje w postaci dziury w zabezpieczeniach, ale... nie ma róży bez kolców

    P.S. Na marginesie, jak się włącza uPnP, to po to, by router dynamicznie otwierał (przekierowywał) porty. W niektórych klientach torrent (np Transmission) można wtedy włączyć wsparcie uPnP i nie trzeba NIC konfigurować ręcznie. A zmierzam do tego, że piszesz iż masz włączone i uPnP i port forwarding, a to może (nie musi) rodzić konflikty

    0
  • #6 07 Lis 2010 20:22
    Jaśmin
    Poziom 10  

    gitarzysta napisał:
    A ja chyba wiem co to jest :)

    Wyłącz w opcjach firewall routera "IP Flood Protection" lub podobną opcję (DoS Attack itp). Oczywiście wyłączenie może mieć konsekwencje w postaci dziury w zabezpieczeniach, ale... nie ma róży bez kolców

    P.S. Na marginesie, jak się włącza uPnP, to po to, by router dynamicznie otwierał (przekierowywał) porty. W niektórych klientach torrent (np Transmission) można wtedy włączyć wsparcie uPnP i nie trzeba NIC konfigurować ręcznie. A zmierzam do tego, że piszesz iż masz włączone i uPnP i port forwarding, a to może (nie musi) rodzić konflikty


    Hejka,

    Powyższa rada brzmiała najbardziej sensownie, zresztą jej autor chyba jako jedyny przeczytał mój problem od dechy do dechy :-) niestety nijak nie rozwiązała problemu. Zdesperowany wziąłem się za jeszcze nowszy Netgear i problem zniknął.

    Coś mi się widzi, że wcześniejsze routery były po prostu zbyt archaiczne i nie dawały sobie rady ze specyfiką ruchu generowaną przez torrenty (na innych sieciach p2p tych problemów nie było). W obecnie eksploatowanym routerku znalazłem nawet dodatkowe opcje priorytetyzujące ruch internetowy przy aktywnych programach p2p/gamingu on-line, chociaż najpierw dla testów zostawiłem wszystko na automacie a i tak śmiga pięknie.

    Wszystkim wypowiadającym się serdecznie dziękuję, temat do zamknięcia.

    Pozdrawiam,
    G.

    0
  • #7 07 Lis 2010 21:05
    gitarzysta
    Poziom 10  

    Jaśmin, szkoda :(

    Ja miałem podobny problem (nie torrent a szybkie otwieranie wielu linków http jeden za drugim blokowało mi net na amen!), lecz właśnie na forach torrentowych znalazłem rozwiązanie. Ale fakt, że na innym routerze (wcześniej z UPC miałem sam modem a router swój, teraz mam od nich modem z routerem) problem nie występował, po zmianie modemu na ten model z routerem klapa.

    Jako ciekawostka: u mnie problem nie występował jeśli korzystałem z komputera z Windows XP. Jak na tym samym kablu, porcie itp podłączałem Macbooka - bach, Internet się blokował. Do tej pory nie rozwiązałem tej zagadki, na szczęście trick z IP Flooding pomógł.

    Pozdrawiam,
    Gitarzysta

    0
  • #8 30 Sie 2011 17:01
    RAGman
    Poziom 10  

    gitarzysta - super dzięki!!! stary post a zbawił mnie od problemów! Dziś był "magik" od UPC dał 25bita + nowy modem TWG870U, wszystko niby super-puper do czasu ładowania uTorrenta... Total klapa... utorrent "kręcił" ale nic innego nie działało (przekierowanie portów itp tez nie - zresztą ten modem ma auto UPNP opcje.) Właśnie wyłączenie opcji "IP Flood Detection" pomogło! Dzieki!

    0
  • #9 16 Wrz 2011 18:31
    MKV
    Poziom 12  

    RAGman napisał:
    gitarzysta - super dzięki!!! stary post a zbawił mnie od problemów! Dziś był "magik" od UPC dał 25bita + nowy modem TWG870U, wszystko niby super-puper do czasu ładowania uTorrenta... Total klapa... utorrent "kręcił" ale nic innego nie działało (przekierowanie portów itp tez nie - zresztą ten modem ma auto UPNP opcje.) Właśnie wyłączenie opcji "IP Flood Detection" pomogło! Dzieki!


    To ja już wiem co musze zrobić bo od kilku dni mam to samo tlyko przy 100mbps - odpalam torrenta i nic sie nie da używa c w przeglądarce :/

    0
  • #10 04 Paź 2011 16:16
    bylaxyz
    Poziom 8  

    Witam,

    Mam problem z modemem UPC - modem epc2203, routerem TP-LINK (TP-WR340G) a toreent tzn. od czasu podłączenia rourera do modemu wykazuje, iż nie jestem dostępny na stronie torrenta. Zapory są dobrze ustawione, porty są otwartę, a mimo to problem pozostaje.

    Proszę o radę jak rozwiązać ten problem.

    0