Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Osprzęt kablowy
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Router Netgear 54G WGR614EE + net z Hyperionu po Lanie

03 Lis 2010 11:49 1524 5
  • Poziom 2  
    Witam Serdecznie na forum

    do rzeczy od kilku tygodniu, podłączyłem router aby laptop mial wifi w domu a komp stacjonarny zwykły internet z kabla
    i mam problem

    mam 2megowe lacze z stalem zewnętrznym ip wpiete bezpośrednio z lanu pociągniętego w bloku

    router robi mi co 30-40 minut przerwy w dostępie do sieci, wtedy na netgearze dioda internetu robi sie zółta (jak wszystko jest ok to jest zielona) Za zwyczaj pomaga restart routera lub poczekanie 5-20 minut to znów wroci siec..
    w ustawieniach routera zauważyłem że problem sie zaczyna jak netgear gubi dnsy. Standardowo mam ustawione automatyczne ich przydzielanie, ale i wpisanie na stałe adresów dnsów nic tu nie poprawia sprawy.
    Problem dotyczy obu wpiętych komputerów stacjonarnego i laptopa...
    Jak wepne kabel bezpośrednio do karty sieciowej w komputerze wszystko działa bez problemu...
    Nie wiem co z tym fantem zrobić? :(
  • Osprzęt kablowy
  • Pomocny post
    Poziom 12  
    Spróbuj wyłączyć klienta dhcp w routerze i wpisz ip, dns i wszystkie inne ustawienia ręcznie.
    Jaka dokładnie jest wersja routera WGR614v?
  • Osprzęt kablowy
  • Poziom 2  
    ok, pomyl z wyłączeniem dhcp i ustawieniem ip ina sztywno był dobry - przestało mnie rozłączać :) choć dziwne że bez routera dhcp działało poprawnie...
    Router Netgear 54G WGR614EE + net z Hyperionu po Lanie
  • Poziom 12  
    Widocznie te routery nie są w pełni kompatybilne z niektórymi serwerami dhcp (linux) i niepoprawnie interpretują parametr dhcp lease.
    Co do ustawień to możesz jeszcze wpisać na stałe adresy ip i dns na komputerach bo np. po przerwaniu połączenia radiowego Windowsy pobierają za każdym razem nowy adres.
  • Poziom 2  
    hmm trochę za wcześnie odtrąbiłem sukces...

    dzis zauważyłem nową prawidłowość zielona dioda internetu na routerze od czasu do czasu gaśnie na 1-2 sekundy - nie ma wtedy dostępu do sieci - strony sie nie ładują itp i tak z odstępami co 10-30 minut zdarzają sie takie przestoje...
  • Poziom 12  
    To w takim razie nie łączy kabel sieciowy albo u ciebie albo od strony switch-a.