Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[EAGLE] Polygony+obszary bez miedzi

boom!! 03 Nov 2010 15:37 3254 5
Altium Designer Computer Controls
    boom!!
    Level 14  
    Witam,

przy projektowaniu płytki natrafiłem na pewien problem, a mianowicie chciałbym by wnętrze okręgu(lub ewentualnie innej figury) było pozbawione miedzi tzn. jak program oblicza polygon aby pozostawił pustą przestrzeń.

Poniżej przedstawiam przykładowy rysunek:
    [EAGLE] Polygony+obszary bez miedzi

Pozdrawiam
  • Altium Designer Computer Controls
    karola44-81
    Level 27  
    Zarys okregu misi byc zaznaczony warstwa, dla ktorej polygon jest "obcy" Np moze to byc warstwa diameter, drill, top, bottom.
    Inne warstwy pomija. Musisz szprawdzic co mozesz wykozystac.
  • Altium Designer Computer Controls
    vmario
    Level 14  
    Narysuj koło lub wielokąt na warstwie tRrestrict i/lub bRestrict. Przy okazji DRC będzie pilnowało, by nie znalazły się tam ścieżki z zastrzeżonej warstwy. Czasem chce się wprawdzie, by program nie rysował polygonów w zastrzeżonym obszarze, ale ścieżki chce się prowadzić -- wtedy można np. otoczyć obszar linią o zerowej szerokości narysowaną na tRestrict/bRestrict, zostawiając "przejście" dla ścieżki.
    boom!!
    Level 14  
    Witam

karola44-81 napisał:
    Quote:
    Zarys okregu misi byc zaznaczony warstwa, dla ktorej polygon jest "obcy" Np moze to byc warstwa diameter, drill, top, bottom.
    Inne warstwy pomija. Musisz szprawdzic co mozesz wykozystac.

Zgadzam się z tym co piszesz ale jest to moim zdaniem półśrodek. Wyczytałem że są do tego celu wyznaczone w programie odpowiednie warstwy.

vmario napisał:
    Quote:
    Narysuj koło lub wielokąt na warstwie tRrestrict i/lub bRestrict

Do takich samych informacji dotarłem,nawet Wieczorek w swojej książce "EAGLE pierwsze kroki" o tym wspomina

Dziękuje wszystkim za poświęcony czas problem rozwiązany więc temat zamykam.

Pozdrawiam.
    jokari
    Level 10  
    Witam,
    Czy można wykonać jeszcze jakieś modyfikacje, po położeniu polygonu?
    Poprawione ścieżki idą tam gdzie jest obecnie polygon, czy trzeba cały usunąć?