Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

nietypowy problem z synchronizacją dźwięku i obrazu.

bauaser-kun 03 Nov 2010 21:01 1286 1
  • #1
    bauaser-kun
    Level 9  
    Witam wszystkich mam następujący problem:
    Przekonwertowałem kilka plików z formatu MKV na format AVI (programem mediacoder, jeśli ta informacja pomoże).
    Pliki działały bez zarzutu na moim komputerze stacjonarnym (windows XP) jednak na laptopie (windows VISTA) dźwięk coraz bardziej "przyśpiesza" w stosunku do obrazu. Po minucie dźwięk pojawia się 2 sekundy przed odpowiadającym mu obrazem, po dwóch minutach są to już 4 sekundy, po trzech minutach sekund 6 itd.
    Co ciekawe dzieje się tak tylko i wyłącznie kiedy próbuję odtworzyć te pliki w trybie pełnoekranowym, uruchomienie ich "w okienku" (tudzież do tego okienka przywrócenie z trybu pełnoekranowego) sprawia że dźwięk przestaje przyśpieszać, a obraz "nadgania" stracone sekundy aż do momentu, gdy obraz znajdzie się w tym samym momencie co dźwięk. od tego momentu przywrócony filmik ponownie działa bez zarzutu.
    Proszę o pomoc, bowiem jednak zdecydowanie lepiej ogląda się filmy w trybie pełnoekranowym, a problem ten pojawia się w przypadku niemal wszystkich przekonwertowanych plików, jakie próbuję odtworzyć.
    A ja konwertuję do AVI niemal wszystkie pliki video przed ich obejrzeniem.
    PS. zazwyczaj do odtwarzania plików video stosuje program ALLPlayer, jednakże ten problem pojawia mi się także w przypadku mediaPlayer, Windwos media player i kilku innych programach do odtwarzania filmów, jakie zdążyłem do tej pory pod tym kątem sprawdzić.
  • #2
    qtzu
    Level 13  
    zainstaluj odpowiednie kodeki do Visty np stąd ale najpierw odinstaluj wszystkie jakie masz. Jeśli na XP działa prawidłowo tzn, że film jest OK tylko kodeki na viście są do bani.