Witam, termometrów na tym forum wiele, ale może komuś się przydać gotowy projekcik.
Chciałem zaprezentować wam termometr z alarmem do centralnego ogrzewania. Układem steruje procesor ATMEGA8, a za pomiar temperatury odpowiedzialne są 3 cyfrowe czujniki DS18b20 w obudowie TO-92. Zakres temperatur mierzonych od -55°C do +125°C z dokładnością 0,5°C.Termometr posiada także funkcje termometru temperatury zewnętrznej i wewnętrznej.
Termometr pomaga mi nie zagotować glikolu w instalacji CO z kotłem na paliwa stałe. Zagotowanie wody było by dość niepożądane gdyż instalacja( doprowadzenia od rozdzielacza do grzejników) wykonałem z rury PP STABI.
Pomiar temperatur przedstawiany jest na wyświetlaczu LCD 2*16 ze sterownikiem HD44780. Termometr po przekroczeniu temperatury 65 °C włącza alarm, następny po przekroczeniu 75 °C, 82 °C oraz ostatni alarm przy temperaturze 88 °C. Alarmy są sygnalizowane poprzez miganie diody o mocy świetlnej 2000mcd( w czasie sygnalizacji wieczorom ściana na która pada światło jest cala czerwona wiec nie da się nie zauważyć

Wyłączyć alarm można na dwa sposoby. Pierwszym jest przytrzymanie przycisku chwilowego na 50ms i wtedy dany alarm włączy się dopiero po obniżeniu temperatury o wartość histerezy. Następną opcja wyłączenia alarmu jest samoczynne wyłączenie gdy temperatura spadnie poniżej progu alarmowego. Wtedy wartości histerezy nie działają i buzzer włącza się po każdorazowym przekroczeniu temperatury.
Termometrem steruje dość drogi jak na jego możliwości procesor ATMEGA8, a kod programu został napisany w Bascom-AVR. Kod jest chyba strasznie nieprofesjonalnie napisany bo zajął mi aż 44% pamięci procesora. W C na pewno ten program by zmieścił sie w 20 linijkach ale niestety nie zdążyłem się go naumieć. W Bascomie tez jestem na początku ale już trochę czaje:P Program został napisany na podstawie pomocy kolegów z forum, a sam odczyt temperatury na podstawie informacji od kolegi pod nickiem Duch.

Tutaj filmik działania najcichszego alarmu( zmiana temp. alarmowej do 27°C)
Tutaj filmik przedstawiający działanie całego programu oraz płytkę testowa i programator.
Niestety poprzez pomyłkowe odwrotne podłączenie VSS i VDD do wyświetlacza uległ przegrzaniu jego sterownik. W wyniku wyświetlacz wyświetla tylko na połowie ekranu. Ale już w drodze jest nowy:) Jak założę obudowę, nowy LCD to zrobię nowe foty już na ścianie:)
Udostępniam kod źródłowy( komentarze mogą być trochę poprzesuwane gdyż jak dopisywałem coś komentarz zostawał w linijce a komenda przeskakiwała niżej;/)
Jak by ktoś był zainteresowany projektem płytki w eaglu to mogę przesłać. Trzeba ją jeszcze sprawdzić bo ją w trakcie składania troszkę modyfikowałem( nie jestem pewny czy wszystkie poprawki naniosłem)
Schemat:

Płytka( tak jak pisałem nanosiłem w czasie tworzenia jeszcze poprawki, mam nadzieje ze o żadnej nie zapomniałem. Ale schemat jest tak prosty wiec myśle ze każdy dla pewności może sobie taka zrobić wg schematu).
A tutaj panel przedni i reszta:
Cool? Ranking DIY