Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Mitronik
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brak sygnału po HDMI - Samsung PS50B451B2WXXU

dbluepl 03 Lis 2010 22:59 4070 2
  • #1 03 Lis 2010 22:59
    dbluepl
    Poziom 10  

    Mam telewizor Samsung PS50B451B2WXXU (plazma) już po gwarancji. Używam złącz SCART, chinch i VGA. Wszystko działa oprócz wszystkich czterech wejść HDMI (nie testowałem tylko component). Na złączach HDMI wykrywa źródło sygnału że jest ale na tym koniec - na ekranie ciemność.
    Główna płyta AV to BN41-01180A jak na zdjęciu i tutaj pytanie. Czy jest to uszkodzenie hardware czy może wystarczy zmiana firmware? Jezeli zmiana oprogramowania, to jak sie do tego zabrać? Jeżeli hardware to które elementy są odpowiedzialne za HDMI?
    I jeszcze, jeżeli w mniejszym TV 40" PS42B430 jest dokładnie taka sama płyta AV to czy będzie ona pasować czy może jest jakaś różnica? (np. eprom?)

    Brak sygnału po HDMI - Samsung PS50B451B2WXXU

    0 2
  • Mitronik
  • #2 04 Lis 2010 07:58
    lisek
    Spec od monitorów

    Czy miałeś obraz po HDMI na samym początku/wcześniej jak kupiłeś? czy od samego poczatku NIC?
    Czy pojawia się login HDMI na ekranie ? przy przełaczaniu wejść hdmi
    Zmień zródło syg. od hdmi > może jest uszkodzone?

    ____________
    Zawsze (tak na 90%) brak login /obrazu na ekranie > Algorytm naprawy (doświadczenie ) mówi >> wymiana Main.
    Wejdz w tr.serwisowy ,zobacz jakie masz błędy ,opcje po HDMI ,może nie jest aktywowane

    ============
    Regulamin pkt 15.
    Koniec ze "świętymi krowami". Wiedza i czas to nie wszystko. Dostosuj się lub odpuść. [@m]

    0
  • Mitronik
  • #3 04 Lis 2010 11:34
    dbluepl
    Poziom 10  

    Gniazda HDMI nie były używane wcześniej więc ciążko powiedzieć czy uszkodzenie jest od początku. Na ekranie pojawia się informacja że jest źródło sygnału HDMI. Przy przełączaniu na kolejne gniazda, na OSD jest informacja w którym gnieździe jest sygnał (np. HDMI1, HDMI2.. itd.) Podłączałem kilka różnych źródeł i kilka różnych kabli które działają bez problemu na innym TV.
    Mało tego, jeżeli wybierze się z pilota "info", wyswietla się informacja jaka rozdzielczość i częstotliwość idzie do HDMI (np. 1920x1080(at)50Hz) jednak brak jest obrazu i dźwięku. :(
    Ponadto, przy podłaczeniu Xbox 360, pojawia sie logo Anynet+, więc TV jakoś tam dobrze rozpoznaje źródło i rodzaj sygnału ale chyba nie może sobie poradzić z dekodowaniem (?).

    Co lisek powyżej napisał dokładnie widać! Tu nie tolerujemy bezsensownych cytatów!
    Ponadto regulamin pkt 15. [@m]

    1