Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

kocioł Vaillant vuw 200/2/5 kod F28 pomocy!

agat267 04 Nov 2010 09:21 8128 5
    agat267
    Level 2  
    Kocioł przez 7 lat pracował ok. Raz w roku przegląd dokonywany przez autoryzowanego serwisanta. Od pół roku nikt nie nie może znaleźć przyczyny usterki. Kocioł co jakiś czas blokuje się wyświetlacjąc kod f28. W czerwcu wymieniono automatykę gazową, ale pomogło na miesiąc, ponowna wizyta serwisanta, czyszczenie elektrody jonizacyjnej i znowu poprawa na miesiąc. Ponownie ten sam serwisant, sugeruje że być może ktoś w budynku "pobiera na lewo" prąd i stąd problem. Kontaktowałam się z firmą vaillant, polecono innego serwisanta, pan przyjechał wyczyścił ponownie elektrodę jonizacyjną i rozłożył ręce. Nie widzi przyczyny usterki bo wszystko jest ok. Moje spostrzeżenie jest takie, że kocioł blokuje się gdy jest mocno "wygrzany", tzn. gdy często włącza się w trybie c.o aby podnieść temperaturę z nocnej na dzienną i jednocześnie pobieramy ciepłą wodę w kuchni, łazience. Wtedy słychać syczenie gazu ale iskrownik się nie włącza, blokada kod f28. Wystarczy, że wyłączę zasilanie, kocioł wystygnie przez kilka godzin i można go ponownie uruchomić i przez jakiś czas jest ok. Dodam, że ciśnienie gazu jest dobre.
    zybie
    Level 30  
    masz uszkodzoną elektrodę jonizacyjną w czasie długiej pracy [pełna moc ]
    powoduje wygięcie elektrody i zwarcie do masy
    DARIUS67
    Level 24  
    Sprawdź przewody zapłonowe od elektrod zapłonowych. Być może to tylko przebicie lub zwarcie do obudowy. Jak otworzysz klapę to z pod blachy obudowy wystają po środku dwa brązowe kable, przy zamykaniu, lub zakładaniu obudowy łatwo je uszkodzić. Ja natomiast stawiam na zabrudzenie wymiennika.
    Instrukcja kontroli - ściągnij obudowę kotła,( chyba wiesz już jak) odkręć cztery widoczne wkręty od osłony komory spalania, ściągnij osłonę, rozłącz czujnik ciągu kominowego po lewej stronie przy rurce wymiennika, wykręć dwa wkręty po lewej i prawej stronie przerywacza ciągu (to ta blaszana pucha pomiędzy wymiennikiem a kominem, rozłącz i zdemontuj komin i przerywacz ciągu. Teraz masz widoczny cały wymiennik, który prawdopodobnie jest zapchany w części spalin. Te widoczne blaszki powinny być całe widoczne, wraz z wewnętrznymi wypustami. Dla oceny czy warto demontować przerywacz ciągu ( choć to żaden problem) po ściągnięciu osłony komory spalania, widoczny jest wymiennik od spodu. Za pomocą lusterka i latarki też zobaczysz czy wymiennik jest czysty.
    W praktyce zauważyłem, że wielu serwisantów tylko kurz odkurza a nie czyści wymiennika. Patrząc na blaszki od dołu, gdy są odkurzone, to wygląda że wszystko jest OK, a brud jest głębiej pomiędzy blaszkami wymiennika. Czasami logo z przodu obudowy odpada. Oczywiście nie można wykluczyć usterki płyty elektroniki, lub transformatora zapłonu, ale to dość prosto można sprawdzić więc chyba sprawdzili.
    agat267
    Level 2  
    Czy odpadające logo może być objawem brudnego wymiennika? Logo faktycznie odpada. Zastanawiam się nad wymianą elektrody jonizacyjnej bo samodzielnego czyszczenie się nie podejmę. Obawiam się wzywać serwisanta bo znowu wyskoczę z kasy za diagnozę że nie wie co jest i może wymienić pół pieca a i tak nie ma gwrancji że trafi na przyczynę usterki. Już dwie takie wizyty przerobiłam i nadal jestem w tym samym miejscu. Ręce opadają.
    calorserwis.pl
    Level 11  
    DARIUS67 wrote:
    Oczywiście nie można wykluczyć usterki płyty elektroniki, lub transformatora zapłonu, ale to dość prosto można sprawdzić więc chyba sprawdzili.

Jeśli słychać gaz a nie słychać iskrownika to stawiam na elektronikę.
    zybie
    Level 30  
    kolego sprawdz na kotle napięcie zasilania oraz napięcie między fazą a obudową . Sprawdz też czy faza jest podawana w odpowiednie miejsce