Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Połączenie do PLAY przez TL-MR3420 i HUAWEI E169

miro428 04 Nov 2010 13:20 19501 21
GoodRam konkurs
  • #1
    miro428
    Level 9  
    Witam.
    Jestem nowy na forum i bardzo proszę o opisanie krok po kroku jak skonfigurować połączenie internetowe do sieci PLAY poprzez router TL-MR3420. Mój modem 3G to HUAWEI E169.
  • GoodRam konkurs
  • #2
    barytek
    Level 23  
    Modem ci jest nie potrzebny. Musisz wyjąć kartę z modemu włożyć do routera i skonfigurować według danych podanych na stronie PLAY. Albo jeżeli to możliwe odczytać je z programu od modemu.
  • #3
    piterus99
    Level 43  
    Modem jest mu potrzebny. TL-MR3420 nie ma wbudowanego modemu tylko obsługuje te wsadzone na USB.

    Sądzę, że instalacja krok po kroku jest opisana w instrukcji.
  • #4
    miro428
    Level 9  
    piterus99 wrote:
    Modem jest mu potrzebny. TL-MR3420 nie ma wbudowanego modemu tylko obsługuje te wsadzone na USB.

    Sądzę, że instalacja krok po kroku jest opisana w instrukcji.


    Instrukcja jest bardzo obszerna ale po angielsku. Kumam zaledwie co siódme słowo,a nigdzie nie mogę znaleźć po polsku.
    Po wejściu na modem przez przeglądarkę (wpisanie IP) mam do wyboru Quick Setup, ale po wykonaniu całej procedury t.j.: (select access, ISP, APN, reboot, finish) nie wiem co dalej. Router wykrywa mój modem, pokazuje siłę sygnału.
    W ustawieniach ISP mam do wyboru polskie sieci kom. - oczywiście wybieram PLAY.Pomóżcie!
  • #5
    miro428
    Level 9  
    Chyba już wiem o co kaman. Na pożyczonym modemie HUAWEI E 1750C śmiga elegancko. Przypuszczam, że mój E169 ma SIMLOCKA i to jest powód problemów. Czy to wg Was jest możliwe?
  • #6
    ajajajniemamjaj
    Level 10  
    Cześć, właśnie sam kupiłem dziewczynie ten sam router. Ona posiada również modem z Playa, tyle że jest to E156G. Moim zdaniem simlock nie powinien robić różnicy o ile karta jest z tego operatora, którego simlock to jest. W moim przypadku też na początku nie chciało z siecią połączyć. Zasięg jest modemu strasznie słaby. Zmęczony, odstawiłem na noc, rano podłączyłem modem, potem dopiero podłączyłem zasilanie routera i zadziałało.
    Z firmware'm nic raczej nie jest, bo jednak model routera znajduje.
  • #7
    miro428
    Level 9  
    ajajajniemamjaj wrote:
    Moim zdaniem simlock nie powinien robić różnicy o ile karta jest z tego operatora, którego simlock to jest.

    Czy masz pewność że w tym modemie jest simlok, bo od jakiegoś czasu PLAY ponoć nie wstawia simloków?
  • GoodRam konkurs
  • #8
    ajajajniemamjaj
    Level 10  
    Kupowany ponad rok temu, więc prawdopodobnie ma simlocka. Ale podkreślam, że sim lock nie powinien robić problemów, skoro do internetu podłączając modem do komputera połączyć się możesz.
  • #9
    miro428
    Level 9  
    Dzisiaj zdjąłem simlocka i zaktualizowałem firmware w moim E169. Niestety dalej nie mogę połączyć się z internetem za pośrednictwem routera MR3420. Bez routera normalnie się łączę.
  • #10
    ajajajniemamjaj
    Level 10  
    Sprawdź może w innym miejscu, bliżej okna. Ten u mnie nie łapał zasięgu, aż powiesiłem modem na klamce od okna (a normalnie podłączony do komputera łapał wszędzie, widać chyba mniejszy prąd daje router przez to usb niż usb komputera). Zaktualizuj firmware routera, jeśli nie masz najnowszego, może coś to pomoże.
  • #11
    miro428
    Level 9  
    Firmware w routrerze zaktualizowany. Próbowałem w innym miejscu (siłą sygnału 45%) i też nic. Pomału się zniechęcam. Chyba się pozbędę tego modemu i kupię E1750C, bo jak pisałem wcześniej ten współpracuje z routerem elegancko. No chyba, że coś poradzicie.
  • #12
    miro428
    Level 9  
    DZIAŁA ! Okazało się że router przejmował z modemu złe wartości serwerów DNS, a konkretnie przejmował wartości serwerów WINS. Po wpisaniu ręcznym prawidłowych DNS-ów śmiga elegancko, nawet lepiej niż bez routera, bo nie zrywa wogóle połączenia.
    Aby dowiedzieć się jakich modem używa DNS-ów podłączyłem modem bez routera, połączyłem z siecią, menu start, uruchom, wpisałem: cmd a następnie po otwarciu okna: ipconfig /all
  • #13
    jarek7714
    Level 22  
    panowie co sobie komplikujecie i wprowadzacie się w pole! 1-co ma simlock do obsługi modemu przez router-simlock blokuje autoryzację karty sim innego operatora w modemie, 2-ten router wykonuje połączenie bez kodu pin na karcie sim-funkcja ta musi być wyłączona, 3-po zakupie tego routera dobrze jest wgrać najnowsze oprogramowanie do niego (poszerzy nam jego możliwości-przez większą liczbę obsługiwanych modemów) 4-ustawienie Quick Setup-prowadzi nas przez szybki konfigurator routera-domyślnie podpowiada nam że jest to router 3g, ale ma jeszcze kilka innych ustawień z funkcjami backup-u połączeń na porcie WAN-bramy internetowej, 5-jeżeli ma to być tylko router 3g to tylko przechodzimy dalej i mamy do wyboru dwie opcje ustawień połączenia modemu: z automatu-wybieramy kraj i operatora i zapisujemy ustawienia w routerze, robimy Reboot-restart routera i czekamy chwile i łączy nas z siecią, drugą opcją jest wpisanie tych ustawień ręcznie-raptem jest to 2 linijki APN: internet , nr: *99# lub w plusie *99***1# ale oba nr działają, DNS pobiera sam , ale jak ktoś zna może sobie wpisać, osobiście wpisywałem ręcznie bo mam inny punkt dostępu w plusie-mam zewnętrzne ip, router jest rewelacyjny i kosi wszystkie do tej pory wypuszczone na rynek-super cena, procek 400Mhz, ram 32 i flesz 4, a poza tym działają funkcje dostępne w firmware-przekierowanie portów,DMZ...i do tego już są pierwsze wersje open-wrt na niego! :D
  • #14
    miro428
    Level 9  
    jarek7714 wrote:
    panowie co sobie komplikujecie DNS pobiera sam , ale jak ktoś zna może sobie wpisać, :D

    W moim przypadku -jak pisałem wcześniej- nie pobrał właściwego DNS-a, i musiałem (a nie mogłem) wpisać go ręcznie, więc niczego nie komplikujemy, tylko rozwiązujemy problem.:D
    Pozdrawiam jarka7714
  • #15
    Raku2008
    Level 10  
    mam pytanie czy ten router bedzie wspolpracowal z modemem Huawei E176 bo nie ma tego modemu na liscie
  • #16
    miro428
    Level 9  
    Wg mnie możliwe, lecz niestety nie mogę Cię zapewnić. Prawdopodobnie będzie trzeba wpisać ustawienia ręcznie, ale czy to zagada. :?:
  • #17
    Raku2008
    Level 10  
    A moze lepszym routerem bedzie Edimax 3G-6200n?
  • #18
    miro428
    Level 9  
    Lepszym routerem jest MR3420, bo cytuje z prod.: "pozwala szybko utworzyć bezprzewodową sieć działającą z prędkością 300Mb/s",
    "Router TP-LINK TL-MR3420 działający w standardzie N zapobiega przestojom w transmisji zapewniając ciągłe, pewne połączenie w sieciach 3G/WAN. Możliwe jest określenie głównego połączenia: 3G/3,75G lub WAN (xDSL/kablowe). W przypadku przerwania głównego połączenia, router TL-MR3420 będzie korzystał z połączenia zapasowego. Po przywróceniu łącza, router automatycznie wróci do głównego połączenia zachowując ciągłość pracy przy minimalnych przestojach."
  • #19
    jarek7714
    Level 22  
    edimax był dobry, ale na rok 2009, w tej chwili za taką kasę (ok.130zł) nie ma równego sobie sprzętu na rynku :D
  • #20
    Raku2008
    Level 10  
    jarek7714 wrote:
    edimax był dobry, ale na rok 2009, w tej chwili za taką kasę (ok.130zł) nie ma równego sobie sprzętu na rynku :D

    Mam rozumiec ze nie ma rownie dobrego sprzetu jak TL-3420?
  • #21
    cinpl
    Level 11  
    Ja rowniez polece routerek - uzywam go z podstawowym laczem WAN a modem E1550 (lub ZTE FF-100) jest podpiety awaryjnie. Przelaczanie awaryjne na 3G bylo wysoce problematyczne (z dostepnym aktualnie na stronie firmware) - z Huewei router potrzebowal nawet 4-5 minut na "uruchomienie" netu 3G (wieszal mu sie modem USB itp), ZTE - ok 2 minut. Prowadzilem owocna wymiane korespondecji z supportem tp-linka (w tym testy, wysylanie logow) i od tygodnia mam firmware w wersji beta, ktory doskonale dziala z modemami (Huawei - ok 18 sekund od awarii do wlaczenia 3G, ZTE - 30 sekund). Dodatkowo dodali obsluge PIN dla karty SIM. Na razie firmware nie jest dostepny do pobrania.

    No i ten N - 10 MB/s z laptopa bez problemu idzie... Tydzien chodzi bez restartu i nic sie nie wiesza, dziala stabilnie. Osobiscie - za takie pieniadze polecam.

    EDIT: Po aktualizacji firmware w ZTE MF-100 do wersji BD_P671A1F3V1.0.1B08 (niemiecki T-Mobile, byla wersja V1.0.0B01 angielski O2) modem przestal sprawiac jakiekolwiek problemy - czas laczenia z 3G od wykrycia braku sieci WAN do sprawnego 3G spadl z 30 sekund do 10-15. Firmware pobrany ze strony dc-unlocker-a, gdyby ktos szukal.

    EDIT 2: Zalaczam firmware w wersji beta dla routera. Prawdopodobnie dziala PIN oraz napewno znacznie poprawiono przelaczanie awaryjne z WAN na 3G (szybkosc i stabilnosc modemow USB).
  • #22
    miro428
    Level 9  
    Zamykam temat.Problem rozwiązany.Opis powyżej.