Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wojskowa radiostacja R 619

dexter_amg 27 Sep 2004 22:40 3068 6
    dexter_amg
    Level 10  
    Witam, potrzebne mi nformacje na temat radiostacji używanej przez LWP o symbolu R 619, radiostacja jest produkcji ZSRR.
    Potrzebne mi są informacje na temat czynności podczas przygotowania tej radistacji do pracy, przydałby sie też rysunek bloku sterowniczego wraz z objaśnieniem w języku polskim poszczególnych pokręteł i przełączników.

Za wszelka pomoc z góry dziękuje
    pozdro :D
    000andrzej
    Level 37  
    Masz jakieś zdjęcie? Na jakiejś tam pracowałem, ale nie pamiętam numeru (kiedy to było..).
    dexter_amg
    Level 10  
    Niestety nie:( Radiostacja ma jakieś 100 cm wysokości, na górze jest bateria a poniżej pulpit sterowniczy, do tego posiada sterowania z ppk (taka mała puszka w która wkłada sie coś w rodzaju kardridza w którym ustawia sie częstotliwość) takie samo gniazdo jak w ppk jest w pulpicie, pod tym gniazdem zjajdują sie kontrolki inforujące o wybranej częstotliwości. w prawym dolnym rogu znajduje sie pokrętło wyboru rodzaju pracy (dyzurny nasłuchu, telegraf, radiotelefon) To tyle jeśli chodzi o mały opis.
    000andrzej
    Level 37  
    Z opisu wynika, że nie pomogę Ci, nie znam tej radiostacji. Może ktoś inny... Pozdrawiam.
    lisek
    Service technician RTV
    Sorry ale w WP jej nie uzywano
    być może w naszej marynarce .....

jest to specyficzny wyrób na potrzeby radzieckiej floty
    współpraca między okretami i lotnictwem
    inne pasma częstotliwości prawdopodobnie zakres AM

np. Р-654Б miał 500W jest to tylko NADAJNIK
    Р-642Б + wzm.mocy dodatkowy na lampach GU-81 też NADAJNIK

pisz na MOZE pomogą

packet radio:
    rk3mwd@rk3mwd.
    yar.rus.eu
    dexter_amg
    Level 10  
    Wielkie dzięki wszystkim za pomoc, juz zaliczyłem obsługe:) w woli wyjaśnienia to jest właśnie radiostacja używana przez MW, mamy takie starocie na studium wojskowym przy AM:) nie wiem po co mi to skoro te radiostcje sa już dawno wycofane z urzytku ... :D :D :D

pozdro wszystkim