Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Noktowizor w budowie, potrzebuję ekranu do wyświetlenia obrazu z kamerki

tomkra12 04 Nov 2010 20:50 9998 33
    tomkra12
    Level 10  
    Witam, jestem początkujący na forum i w elektronice również, więc z góry proszę o wyrozumiałość.
    Buduję noktowizor z kamerki i w związku z tym mam pytanko. Gdzie mogę dostać jakiś mały monitor, ekran wielkości 1 lub 2 cale. Chodzi mi oto, że chcę podłaczyć kamerkę kolorową, która ma funkcję widzenia w ciemności do małego ekranu, wiem, że do tego potrzebuję zasilanie, ale dla mnie jest problem z podłączeniem kamerki do monitora. Nie wiem, czy wizjer z kamery da radę i jak go podlączyć. Widziałem takie breloki z ekranem 1,1 cala, które wyświetlają zdjęcia, ale nie wiem czy są w stanie wyświetlić obraz.

Z góry dziękuję za odpowiedź
    cichy50
    Level 20  
    Jak chcesz najprościej to zrób tak: nie baw się w żadne kamerki, bo raczej taniej wyjdzie kupić Ci gotowy noktowizor. Kup zwykłą latarkę na diody LED i zastąp je też diodami LED tylko podczerwonymi ( takimi jak są w pilotach), włącz aparat w telefonie i świeć tą latarką. Gołym okiem żadnego światła nie zobaczysz, ale na telefonie owszem. :P
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    W zasadzie każda kamera VHS rozwiązuje twój problem.
    I każda kamera cyfrowa też, tylko te będą droższe.
    tomkra12
    Level 10  
    ale ja chcę zbudowac noktowizor który mogę nosić na głowie, tak jak oryginalne. Noktowizory kosztują od 700zł, a zabawa w telefon i latarkę na diody IR jest za prosta
    Błażej
    To nie zbudujesz, bo noktowizor noszony na głowie, nie działa na zasadzie kamerki, tylko jest to wzmacniacz obrazu. Po więcej odsyłam do wujka Gugla.
    cichy50
    Level 20  
    Słuchaj moderatora swego, bo możesz mieć gorszego!!! :P A tak na poważnie to kolega Błażej ma rację. Wydasz więcej kasy niż na normalny noktowizor.
    tomkra12
    Level 10  
    Wiem, że działa na zasadzie wzmacniacza obrazu, ale to cudo nigdzie nie jest dostępne (tzn do kupienia), dlatego wybrałem słabszą wersję na kamerkę, diody IR i mały wyświetlacz, tylko właśnie tego trzeciego elementu nie wiem z kąd znaleść.

Dodano po 32 [minuty]:

Więc czy ktos jest w stanie mi podać gdzie można kupić monitory o przekątnej od 1 do 2 cali? albo czy można przerobić np z wyświetlacza od aparatu
    Madrik
    moderator of Robotics
    Też się w to bawiłem kiedyś. Odpuść sobie. Guzik wychodzi.
    Ja używałem kamery z wbudowaną fabrycznie funkcją noktowizji + doświetlacz IR, na który wydałem ponad 200zł (nie mówię nawet o cenie kamerki, która kosztowała więcej niż noktowizor dobrej klasy).
    Efekt - Zakres "widzenia" kamerki w ciemności z 4m zrobił się na 10m.
    Nie to widmo podczerwieni, nie to wzmocnienie, doświetlacz LED jest do bani.

Zalezy do czego ci to potrzebne. Ale wszelkie samoróbki nie dorównają fabrycznemu produktowi.

Noktowizory są drogie, bo właśnie ten "gupi" przetwornik obrazu, żeby był skuteczny, jest bardzo drogi.
    I żadna kamera ci tu nie pomoże. Kamery są czułe tylko na pasmo bardzo bliskiej podczerwieni (która moze nawet zachcaczać o widzialne pasmo) i nie mają żadnego wzmocnienia obrazu.

Poszukaj starych, ruskich noktowizorów wojskowych - są stosunkowo tanie, tylko z bateriami jest kłopot.
    Snikers
    Level 24  
    Widzę, sami znawcy tematu, brak słów. Jak domowy noktowizor na który kol. Madrik wydał "200zł" jest droższy od gotowego za "700zł"

Sprawdź taki pomysł. Sam uruchamiałem taki wizjer w innym celu.

btw. kamery płytkowe czarno-białe są bardziej czułe na IR
    Błażej
    Więc Snikersie, skoro jesteś takim znawcą i konstruktorem noktowizora, to podaj parametry swojego tworu i porównaj do parametrów osiąganych przez dowolny noktowizor z prawdziwego zdarzenia. Bo jest zasadnicza różnica między kamerą a wzmacniaczem obrazu...
    tomkra12
    Level 10  
    Więc mam pytanie Snikers, czy to musi być czarno-biała, czy też może być kolorowa kamerka z funkcją noktowizji?
    Madrik
    moderator of Robotics
    Snikers wrote:
    Widzę, sami znawcy tematu, brak słów. Jak domowy noktowizor na który kol. Madrik wydał "200zł" jest droższy od gotowego za "700zł"

To smutne, jak sztuka czytania ze zrozumieniem umiera w polskich szkołach...
    A czy ja tam napisałem, że wydałem 200zł na "noktowizor"?

Napisałem, ze wydałem tyle na doświetlacz IR do kamery. Kamera miała wbudowaną fabrycznie opcję "night vision". Kamerka kosztowała 2500, doświetlacz 200. I g... wyszło z super noktowizorka.

Policz sobie, jak się to ma do zwykłego noktowizora.

Pooglądaj sobie jeszcze więcej takich filmików z serii "sprytni inaczej". Może zbudujesz prom kosmiczny z kubła na śmieci.

Przyjrzyj się co to za chłam. Kamerka 240 linii, 15fps - diody IR od pilota TV, każda o mocy 0,02W. Cud, kurde.
    Ale śmiało - buduj. Tylko nie pisz potem maili do autora filmiku, ze chyba pozamieniał podpisy pod obrazkami z kamer.

On o tym wie doskonale. ;)
    Snikers
    Level 24  
    tomkra12 wrote:
    Więc mam pytanie Snikers, czy to musi być czarno-biała, czy też może być kolorowa kamerka z funkcją noktowizji?

tak jak odpisalem na pw, IR jest światłem monochromatycznym.

co do reszty, to mam kilka kamer sony, każdą z nightshotem i wiem które podpisy są do której konstrukcji, sam też robiłem doświetlacze IR i wiem że diody mocy IR się dobrze spisują z kolimatorami i nie kosztują 200zl. Natomiast noktowizory można podzielić na generacje i nikt nie zmusza autora do budowy noktowizora opartego na wzmacniaczu obrazu, skoro spokojnie może mieć aktywny noktowizor.
    c4r0
    Level 36  
    Snikers wrote:
    tak jak odpisalem na pw, IR jest światłem monochromatycznym
    :spoko:
    IR nie jest światłem monochromatycznym, to jest całe pasmo optyczne, w dodatku wielokrotnie szersze od pasma widzialnego.
    Zastosowanie kamery kolorowej nie ma sensu, bo i tak "kolory" nie leżą w podczerwieni i będzie ona działała tak samo jak kamera czarno-biała. A tryb night vision polega na fizycznym usunięciu filtru podczerwieni sprzed matrycy kamery. W kamerach czarno-białych o ile wiem nie ma takiego filtru. Więc stosowanie kamery kolorowej z night vision nie ma najmniejszego sensu, ale będzie działać.
    Madrik
    moderator of Robotics
    Snikers wrote:
    wiem że diody mocy IR się dobrze spisują z kolimatorami i nie kosztują 200zl.

Diody nie... Ale dodaj do tego sensowny zasilacz, żeby nie spalić diody, pakiet markowych akumulatorków o dobrej pojemności i wykonanie funkcjonalnej konstrukcji. Owszem - można to zrobić taniej. Dać rezystor, zamiast zasilacza, zasilanie z żelówki, albo akusków z bazaru po 3zł/szt o wytrzymałości jętki jedniodniówki, oraz wpakować to w pudełko do butów. Można. Ale co to będzie za konstrukcja - wolę nie wiedzieć.

Snikers wrote:

Natomiast noktowizory można podzielić na generacje i nikt nie zmusza autora do budowy noktowizora opartego na wzmacniaczu obrazu, skoro spokojnie może mieć aktywny noktowizor.

Tylko, że zapominasz, że mówimy tu właśnie o generacjach wzmacniaczy, na jakich są oparte. A nie podziale na aktywne, czy pasywne.
    Dla twoich informacji, pierwsze noktowizory były właśnie aktywne. G... pokazywały wobec dzisiejszej I generacji, ale były. To własnie była Generacja 0.
    Konstrukcje z czasów IIWŚ. I miały już wzmacniacz obrazu.
    Kolejne generacje są coraz sprawniejsze. A powszechnie dostępne noktowizory to generacja I i II. Generacja III to Wojsko i Policja - IV, bardzo bogate wojsko i Policja. ;)

A to co tu pokazano na filmie, to nie jest noktowizor, tylko kamera czuła na bliskie pasmo IR.
    Snikers
    Level 24  
    c4r0 wrote:
    Snikers wrote:
    IR nie jest światłem monochromatycznym, to jest całe pasmo optyczne, w dodatku wielokrotnie szersze od pasma widzialnego.
    Zastosowanie kamery kolorowej nie ma sensu, bo i tak "kolory" nie leżą w podczerwieni i będzie ona działała tak samo jak kamera czarno-biała. A tryb night vision polega na fizycznym usunięciu filtru podczerwieni sprzed matrycy kamery. W kamerach czarno-białych o ile wiem nie ma takiego filtru. Więc stosowanie kamery kolorowej z night vision nie ma najmniejszego sensu, ale będzie działać.

źle się wyraziłem, chodziło mi o diody emitujące podczerwień, emitują ją w konkretnym zakresie 850nm, 940nm, i dlatego jest to światło monochromatyczne

tak, w kamerach usuwany jest filtr IR, następnie najczęściej cyfrowo obraz jest kolorowany na zielono.

Dodano po 9 [minuty]:

Madrik wrote:
    Diody nie... Ale dodaj do tego sensowny zasilacz, żeby nie spalić diody, pakiet markowych akumulatorków o dobrej pojemności i wykonanie funkcjonalnej konstrukcji.

Zasilacz? przetwornica DC-DC obecnie do wykonania na jednym scalaku MC34063A, lub jak komuś nie zależy na stratach to LM317 jako źródło pądowe. Akumulatory, bez przesady, można spokojnie kupić markowe AA i łączyć w pakiety za rozsądne pieniądze. Obudowa to już umiejętności i chęci twórcy

Madrik wrote:

A to co tu pokazano na filmie, to nie jest noktowizor, tylko kamera czuła na bliskie pasmo IR.

noktowizor - «przyrząd elektroniczny umożliwiający widzenie w ciemności lub we mgle» źródło - PWN sjp, wiem że pod tą definicje można podciągnąć też latarkę
    c4r0
    Level 36  
    Snikers wrote:
    c4r0 wrote:
    Snikers wrote:

źle się wyraziłem, chodziło mi o diody emitujące podczerwień, emitują ją w konkretnym zakresie 850nm, 940nm, i dlatego jest to światło monochromatyczne
    Takie diody też nie emitują światła "monochromatycznego". Pasmo jest rzędu 50nm. Monochromatycznego napisałem w cudzysłowie, bo oczywiście idealnie monochromatyczne światło nie istnieje. Mówi się tak na światło o bardzo wąskim widmie, niektórzy mogą tak mówić na światło emitowane przez diody laserowe, a niektórzy mogą się spierać, że tak właściwie to tylko diody jednomodowe (chociaż tacy pewnie operują po prostu szerokością widma, a nie monochromatycznością lub jej brakiem ;) ). Ale na pewno nikt nie powinien mówić, że diody LED są monochromatyczne.
    Snikers
    Level 24  
    c4r0 wrote:
    Snikers wrote:
    c4r0 wrote:
    Snikers wrote:

Takie diody też nie emitują światła "monochromatycznego". Pasmo jest rzędu 50nm. Monochromatycznego napisałem w cudzysłowie, bo oczywiście idealnie monochromatyczne światło nie istnieje. Mówi się tak na światło o bardzo wąskim widmie, niektórzy mogą tak mówić na światło emitowane przez diody laserowe, a niektórzy mogą się spierać, że tak właściwie to tylko diody jednomodowe (chociaż tacy pewnie operują po prostu szerokością widma, a nie monochromatycznością lub jej brakiem ;) ). Ale na pewno nikt nie powinien mówić, że diody LED są monochromatyczne.

Co nie zmienia faktu, że gdy w ciemności poświecisz sobie czerwoną diodą to nie zobaczysz kolorów innych niż czerwony do czarnego, analogicznie jest w przypadku diod IR.

Moderated By Mirek Z.:

Czyli - nie należy używać niewłaściwych określeń.

c4r0
    Level 36  
    Monochromatyczność ma niewiele wspólnego z tym, co widzi ludzkie oko ;)
    tomkra12
    Level 10  
    Mam pytanie, i chciałbym wpierw aby skończyć z wypisywaniem kto się zna lepiej na noktowizorach, bo i ja ich znam konstrukcje i typy, ale nie oto tu chodzi. Chce stworzyć pseudo "noktowizor", coś w stylu tego przedstawionego na filmie i mam odnośnie tego pytania.

1.Czy można podłączyć jakiś miniaturowy wyświetlacz LED zamiast tego ogromnego wizjera z kamery?

2.Widziałem na allegro takie breloki z ekranem 1,1" led na których można wyświetlać zdjęcia.Czy z tego breloka można zrobić ekran do noktowizora?
    c4r0
    Level 36  
    1. Nie ma takich wyswietlaczy LED. Mozesz podlaczyc LCD, ale co z optyka? Jak przylozysz sobie taki ekran do oka to bez odpowiedniego okularu i tak nic nie zobaczysz. Poza tym, ten wizjer ze zdjecia to jakis stary zlom (miniaturowy kineskop). Jak wezmiesz wizjer LCD z nowszej kamery to bedzie duzo mniejszy.

2. Wyswietlenie obrazu z kamery na takim ekraniku jest mozliwe, ale bedzie bardzo duzym wyzwaniem elektroniczno-programistycznym (trzeba bedzie zrobic kontroler wyswietlacza).
    Marek31415
    Level 31  
    tomkra12 wrote:

2.Widziałem na allegro takie breloki z ekranem 1,1" led na których można wyświetlać zdjęcia.Czy z tego breloka można zrobić ekran do noktowizora?

Rozdzielczość tego ekraniku to chyba 96 x 96 punktów (1,5" - 128 x 128).
    Nic na tym nie zobaczysz.
    tomkra12
    Level 10  
    To czy mogę zastąpić ten stary OGROMNY wizjer czarno-biały z kamery, czymś o wiele mniejszym. Nie chodzi mi tu o wielkość monitora (przekątna), tylko ogólne wymiary wizjera.
    Madrik
    moderator of Robotics
    Quote:
    noktowizor - «przyrząd elektroniczny umożliwiający widzenie w ciemności lub we mgle» źródło - PWN sjp, wiem że pod tą definicje można podciągnąć też latarkę

Podkreślam. Noktowizor działa w CIEMNOŚCI, przez wzmocnienie światła szczątkowego.
    To co tu jest opisane - ten mariaż diód z wizjerem, to... latarka.
    Kamera nie jest noktowizorem.
    Ona tylko pozwala dostrzec odbicie światła latarki w widmie IR.
    Identyczny efekt można uzyskać zwykłą latarką, BEZ kamery.

Zastąpić można - co na tym zobaczysz? Nic. Żeby zobaczyć coś sensownego, ekran MUSI być stosunkowo duży i o dobrej rozdzielczości.

Rodzi się tylko pytanie - po co budować marną i skomplikowaną wersję latarki, o znacznie gorszej skuteczności?
    Nie lepiej kupić sobie porządnej jakości latarkę? ;)
    c4r0
    Level 36  
    Mozesz - cyfrowym wizjerem kolorowym z nowej kamery. Tylko ze jak masz brac wizjer, to rownie dobrze mozesz wziac cala kamere i wracamy do rozwiazania Blazeja z trzeciego postu.-
    tomkra12
    Level 10  
    Wszystko rozchodzi się o konstrukcję w jakiej chcę to wszystko zamknąć, dlatego kombinuję coś z małym wyswietlaczem (max długośc konstrukcji wyświetlacza 4cm). A teraz kolejne pytania, tylko proszę się nie śmiać i jeszcze raz nie piszcie abym sobie kupił noktowizor, lub odnośnie budowy noktowizora, ponieważ wiem na jakiej zasadzie działa. Ja buduję marną imitację i tyle.

1. Czy trudno jest podłączyć wizjer kolorowy z kamerki cyfrowej z kamerą czarno-białą?

2. skąd można skombinować wzmacniacz obrazu. Czy wogóle można coś takiego dostać?
    Marek31415
    Level 31  
    tomkra12 wrote:

1. Czy trudno jest podłączyć wizjer kolorowy z kamerki cyfrowej z kamerą czarno-białą?

2. skąd można skombinować wzmacniacz obrazu. Czy wogóle można coś takiego dostać?

ad.1 Jeżeli wizjer konstrukcyjnie jest małym monitorem z wejściem Video, to nie ma problemu. Jeżeli jest to rozwiązanie dedykowane pod konkretny przetwornik obrazu, to jest bardzo trudne, wymaga zaprojektowania konkretnego układu elektronicznego, być może mikroprocesorowego, oprogramowania itp.

ad 2. Google - wzmacniacz wizji, wzmacniacz video itp. - jest tego trochę.
    Możesz również zaprojektować i wykonać własny. Nie jest to trudne dla elektronika. Pamiętaj tylko, że nic to nie da, jeżeli przetwornik obrazu ma za małą czułość. żeby coś wzmocnić, to musi być najpierw to coś do wzmocnienia. Pamiętaj o parametrze opisanym jako stosunek sygnału do szumu. Jeżeli wzmocnisz sygnał zaszumiony, to efekt nie będzie ciekawy.
    tomkra12
    Level 10  
    Czy mam rozumieć, że wzmacniacz obrazu (wzmacniacz światła szczątkowego)używany w noktowizorach to coś podobnego jak wzmacniacz wideo? Bo coś mi się nie wydaje. Wzmacniaczy wideo jest trochę na allergo, ale to chyba nie jest to samo
  • Helpful post
    Marek31415
    Level 31  
    Trochę mylisz pojęcia albo nieprecyzyjnie zadajesz pytania. Żeby coś wzmocnić, musisz to najpierw przetworzyć na medium nadające się do wzmocnienia. Matryca w kamerze jest tym przetwornikiem, daje sygnał wizji (video), który możesz wzmocnić wzmacniaczem video.
    Problem jest w tym, że tym matryce są mało czułe na promieniowanie podczerwone emitowane przez obiekty. Tu właśnie jest główna różnica między kamerami a klasycznymi noktowizorami. To co nazywasz "wzmacniaczem światła szczątkowego" to klasyczny przetwornik noktowizora. Nie da się tego obejść innym sposobem.
    tomkra12
    Level 10  
    ok, dziękuję chyba rozumiem, czyli jeśli nawet mam kamerkę czarno-białą z czułością 0,01 lux , to wzmacniacz wideo nic nie zmieni? Czy polepszy obraz (tzn będzie wyraźniejszy, albo jaśniejszy)?