Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Oldschoolowy sprzęt za niewielką cene?

Graffek 04 Nov 2010 22:35 25075 129
    Graffek
    Level 10  
    Siemka wszystkim.
    Postanowiłem kupić sobie coś co by ładnie mi w pokoju grało, nie jestem żadnym audiofilem po prostu...
    Pewnego razu poszedłem do kumpla, tam dostrzegłem Radmora 5412 i jakieś kiczowate głośniczki. Mimo wszystko bardzo mi się podobało to brzmienie w porównaniu do mojej mini wieży za 400 zł sprzed 5 lat :P

Napisałem do wujasa okazało się, że może mi podesłać amplituner Telefunken rr100 i odtwarzacz Cd Pioneer Pd 8700 tyle, że bez pilota :P.
    Sprzęcik będzie jutro u mnie.
    Do tego mam zamiar zakupić Tonsil Alton 80 tak do 350 zł za 2 kolumny to chyba możliwa cena?
    Bo jak na razie na Allegro bardzo ciężko jest coś znaleźć, chyba że poszukam innych głośniczków.

I teraz moje pytanie....
    Czy ten amplituner ogarnie Altony 80 i będzie to ładnie grało itp?
    Myślałem sprzedać tego cd playera.
    Myślę ze ze 300 stówki za to dostane i kupić Radmora 5412, ponieważ słucham muzy głównie z kompa a oryginalnych płyt, na których jest nagrana muzyka w wysokiej jakości.
    Mam nie wiele :| więc chyba mi się nie bardzo przyda.

Czy w przyszłości taki zestaw jak Radmor 5412 i Altony 80 ew jakieś mocniejsze jak znajdę w podobnej cenie to dobry zestaw?
    Na wzmaka mam zamiar wydać coś koło 400 zł, z kolumnami to samo....
    Może polecacie jakieś inne rozwiązanie?
    Może Telefunken wystarczy na te kolumny a może tego cd playera nie warto sprzedawać?
    Ponieważ nie mam zbyt wielkiego pojęcia w tych tematach proszę was o pomoc.

Tak wiem, za tę cenę nie złoże super sprzętu, jednak ja wychodzę z założenia że sprzęt z lat 80 gra lepiej niż nie jeden dzisiejszy.
    Aha sprzęcik ma być używany w pokoju wielkości 15-20m2.
    Głównie do muzyki różnego rodzaju metal, electro, hip hop.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.
    User removed account
    User removed account  
    SzokalML
    Level 36  
    350 zł za Altony 80 to grrruba przesada.

Bardzo ciężko na allegro coś znaleźć, no nie żartuj :)

Używanych zachodnich kolumn, jest pełno na allegro. Za taką cenę można dostać renomowane kolumny - które są o kilka klas wyżej niż altony/altusy itd. - których cena jest najczęściej dużo zawyżona z powodu sentymentu i "patriotyzmu" :)

np.
    canton-karat-300-100-sprawne-orginalne-i1305648495.html
    canton-le600-i1299700202.html
    kolumny-pioneer-cs-787-top-stan-i1305723949.html
    kolumny-nordmende-lb-1050-philharmonic-unikat-okaz-i1305469138.html

te kolumny nie mają w ogóle porównania z prlowskimi tonsilami.
    Graffek
    Level 10  
    Czy sugerujesz że ten telefunken gra lepiej niż Radmor 5412?!
    Sporo czytałem o tych radmorach i byłem pewien że nic nie znajdę lepszego w tej cenie a wręcz się na nie napaliłem i myślałem że te ok 400 zł są warte. Bynajmniej ludzie je bardzo chwalili i że są znacznie lepsze niż dzisiejsze wzmaki.

Więc za tą cenę mogę kupić coś znacznie lepszego niż altony ? od Tonsila ?! Uwazalem ze tonsile za 350 zł to niebo w gębie ^^

Te pioniery cs 787 nawet mi się spodobały... jednak czy to lepiej gra ? heh :P
    Tak więc jeśli możecie podać jeszcze jakieś FIRMOWE modele głośników którymi się warto zainteresować bardzo bym prosił ;p

Jeśli jeszcze można to preferuje kolumny podłogowe :)

Dodatkowo może ma ktoś godny polecenia wzmacniacz/ amplituner w cenie 300-400 zł do tych głośniczków lepszy od telefunkena rr100 i radmora 5412

I jeszcze jedno... dzisiaj doszedł do mnie wzmak telefunken rr100 i są trochę problemy,lewe wejście nie działa (głośnik nic nie odpowiada) natomiast na prawy wejściu głośno trzeszczy/ szumi ale nie gra ;/ W najbliższym czasie zawioze to do pewnego faceta może tym się zajmie....

Natomiast cd player Pioneer pd 8700 gra naprawdę świetnie wszystkie przyciski, funkcje działają jednak jest dość trochę porysowany i brakuje jednej podstawki oraz plastiku od obudowy który jest przyczepiony do miejsca gdzie się wkłada płytki po wysunięciu miejsca na nie. Podejrzewam że koszt tego plasticzku to nie więcej jak 15 zł jednak gorzej było by go dostać ^^ Jak myślicie ile taki odtwarzacz jest wart? w archiwum allegro widziałem średnio po 300 zł czy tyle jest wart ?

Pozdrawiam.
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    Graffek
    Level 10  
    ok skoro nie am różnicy między telefunkenem a radmorem to dobrze, choć trochę się zdziwiłem ponieważ różnią je prawie 5 lat ( radmor jest młodszy) i z tego co słyszałem to była duma tamtych czasów :P

No dobrze to jakie głośniczki do telefunkena ? fajnie by było gdyby były podłogowe i muszą być FIRMOWE! nie chińskie, mogą być stare ale F I R M O W E :p

Pozdrawiam i dzięki
  • Helpful post
    SzokalML
    Level 36  
    Czyli ten telefunken jest zepsuty. Jeśli gniazdo sygnałowe - spoko i każdy elektronik sobie z tym poradzi.

Jeśli wzmacniacz - to naprawiać raczej się nie opłaca.
    Jeśli chodzi o odtwarzacze CD nie są warte więcej niż kilkadziesiąt złotych.

Jak już kolega pisał, Tonsil&Radmor mają nadmiernie dobrą prasę. Za cenę Radmora można mieć świetny amplituner z naprawdę "wyższej półki", a za cenę Altusów - kolumny niemalże audiofilskie.

Quote:
    Te pioniery cs 787 nawet mi się spodobały... jednak czy to lepiej gra ?

Od Altonów, czy Altusów, lepiej.

Chcesz większy wybór, zobacz sobie aukcje tego gościa

(allegro) show_user_auctions.php?uid=13130205

ma dużo sprzętu vintage, w różnych cenach, wybierz, to co ci się podoba, i ew. zamieść na forum link, co ci przypadło do gustu, to coś doradzimy :)

Zaznaczam - nie mam żadnego interesu, w promowaniu aukcji tego użytkownika.
    - miałem go w historii zakupów, a wybór ma naprawdę spory.
    Graffek
    Level 10  
    No dobra poszukałem, i ogólnie na Allegro kolumny które mi się spodobały to:

nr 1. ALTUS 110 <- Średnie ceny na allegro to om 350-400zł chyba warte są swojej ceny?

nr 2. Pioneer CS 787
    http://allegro.pl/kolumny-pioneer-cs-787-top-stan-i1305723949.html

Bardzo atrakcyjna cena, wyglądają ładnie, stan techniczny wydaje się okej i są dobrej firmy

nr3. STX F-280 http://allegro.pl/stx-kolumny-f-280-hit-polski-producent-i1304110378.html nie stety nigdy nie słyszałem STX'ow ani nawety nie znam firmy, czy kolumny tej firmy są dobre czy dandetna chińszczyzna :p?

Nn4 Onkyo sc-550 http://allegro.pl/onkyo-sc-550-monitory-i1276875663.html

No więc... które z nich najlepiej wybrać i czy możecie uzasadnić jakoś swój wybór? Niestety nigdy nie słyszałem żadnych z tych modeli sugerowałem się głównie firmą/ wygladem/ danymi tech.

Altusy 110 a pioneer cs-787 to moi głównie faworyci i szczerze nie wiem który był by lepszy. W przyszłości za ok 1-2 mies mam zamair jeszcze kupić amplituner lub wzmaka narazie wpadł mi w oko PIONEER A-333. Jeżeli ktoś zna mógł by sie wypowiedzieć jak gra i jakie kolumny do niego :) Fajnie by było złożyć sobie taki zestawik Pioneera, fima dobra, cd player mam i sprzedawać chyba nie będę bo mi się spodobał jeszcze tylko reszta :P

Pozdrawiam i dziękuje za dotychczasową pomoc :)
    User removed account
    User removed account  
    Graffek
    Level 10  
    Rozumiem, a reszta?
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    SzokalML
    Level 36  
    Parę razy było wspomniane w temacie nt. zawyżonych w stosunku do parametrów cen Altusów a tu:

Quote:
    nr 1. ALTUS 110 <- Średnie ceny na allegro to om 350-400zł chyba warte są swojej ceny?

ILE RAZY można powtarzać TO SAMO? To Kup te Altusy i idź w cholerę, bo nasze porady nie mają sensu.

Aha, cena STX jest za 1szt., nie za komplet.
    Graffek
    Level 10  
    Dobra w takim razie piernicze Altony, i skłanaim się ku pioneerze głównie dlatego że są to kolumny podłogowe. Ich cena jest bardzo niska... wręcz wolał bym coś o 100 zł droższego ^^. To jeszcze może znacie jakieś popularne modele kolumn podłogowych?

Edit Poszukałem ponownie i to co mnie zainteresowało :

http://allegro.pl/pioneer-cs-979-kolumny-oryginal-legenda-dzwieku-i1295807872.html <- Lepsze od cd-787?

oraz

http://allegro.pl/kolumny-schneider-super-team-westra-tonsil-i1307627300.html

Te najbardziej mi się podobają, powiedzcie czy warto?

i tutaj mam takie pytankie, firma vK to jakieś podróbki czy dobre głośniczki, bo w atrakcyjnej cenie mają nowe kolumny, z tych które wpadły mi w oko:

http://allegro.pl/2-kolumny-podlogowe-voice-kraft-vk7810-w-wa-i1276584278.html

oraz

http://allegro.pl/ekskluzywne-kolumny-stereo-mocne-2x30cm-mdf-vk965b-i1298550127.html

Warto ?
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    SzokalML
    Level 36  
    Te pionieery to wyższy model, ale w gruncie rzeczy porównywalny. Różnica w dźwięku nie powinna być jakaś ogromna.

Te Schneidery - byłyby dobre tyle że
    "Kolumny po wymianie membran na zawieszeniu gumowym". Czyli to już nie jest oryginał.

Quote:
    i tutaj mam takie pytankie, firma vK to jakieś podróbki czy dobre głośniczki, bo w atrakcyjnej cenie mają nowe kolumny, z tych które wpadły mi w oko:

Omijać z daleka. Jakość dźwięku, oraz jakość wykonania tych kolumn jest tragiczna. Łatwo dać się nabrać, na ładne zdjęcia.

Ale technicznie to nie ma podskoku do takich pionieerów. Nie należy bać się używanych kolumn hi-fi - jeśli tylko nie były to tonsile w których pianka z zawieszenia się wykruszała (patrz - te Schneidery), i nikt nimi nie szalał na imprezach, to spokojnie 30-letnie kolumny mogą dawać znakomity dźwięk.
    Graffek
    Level 10  
    WIELKIE DZIĘKI! Szczególnie za opinie o vk

Poszukam jeszcze scheinderów, jak nie znajdę to myślę że wezmę pioneer cs-979 :)).jeszcze tylko możecie mi powiedzieć co sądzicie o :eltax liberty 5+
    I to w sumie tyle, mam nadzieje że ew zainwestowane pieniążki w pioneer'y się opłacą i będzie lepiej to grało od altonów :P
    Edit:
    Cholerka ;/ te pionnery mają impedancje 6.3ohm, a amplituner jest na 8, zresztą większość wzmaków jest na 8.

Kiedyś na yt widziałem filmik jak genialne dziecko podłączyła pod telefunkena głośniki 4ohm, i o mało go nie spalił

Kolega ma wybór - albo poprawi pisownię i sposób pisania w swoich postach (zbędne wolne "linijki" tekstu), albo będę zmuszony przenieść całość do kosza.
    Proszę wreszcie zapoznać się z Regulaminem (sądząc po braku dbałości o pisownię i używanie slangu - jakoś nie było czasu...?) i stosować do jego zaleceń.
    (dj-MatyAS)

/Edit 2 : Poprawiłem, a za regulamin sie zabiorę jako wieczorną lekturę, sorry i obiecuję poprawę :-D
    SzokalML
    Level 36  
    Z tego co pisałeś to Telefunken jest uszkodzony, najpierw należy go naprawić ew. zmienić wzmacniacz.

Wzmacniacz o nominalnej 8 ohm, nie powinien się uszkodzić przy kolumnach 6,3 ohm, o to należy być spokojnym. A nie mają czasem 8,3 ohm? zdjęcie niewyraźne.

Eltax liberty są OK, no ale to inny budżet.
    Graffek
    Level 10  
    Telefunken jest już w naprawie :D Słuchajcie kumpel coś wspominał że może będzie sprzedawać Technics SB-T100, ich dzwięk mi się podoba, przynajmniej wiem jak grają, ew poszukam sobię t-200, i tu jedno pytanko czy te technicsy to lepszy wybór od pionnera, czy tez nadal trzymać się cs-979 ?

Sorry że was tak męczę :P Jestem już prawie u celu :D
    User removed account
    User removed account  
    Graffek
    Level 10  
    No wiesz odsłuchiwałem to w małym pokoju jakieś 7-8m2m to mi sie wszystko podobało, ale jednocześnie nigdy nie słyszałem pioneera,
    Może zapytam tak: Co byście wybrali :

Pioneera cs979
    Technics SB-t100/ew t200

Inny... jaki ?

I tak będzie łatwo krótko i zwięźle, bo już mi was szkoda męczyć, chce amatorski zestaw a szukam nie wiadomo czego.. no taki jestem dla mnie ta kwota to nie grosze hehe :)
  • Helpful post
    SzokalML
    Level 36  
    Z tych dwóch brałbym pionieera - bo to przede wszystkim, trójdrożna konstrukcja, a więc bardziej zaawansowana - z racji wielkości głośnika basowego mają szersze możliwości w zakresie niskich tonów.

Nie słyszałem tych Technicsów, ale mają średnie opinie z tego co widzę na sieci - wszystko jednak zależy jednak w jakim budżecie oceniamy.
    Pabcio
    Level 15  
    Pioneer powinien być ok, ale ja do tego Telefunkena polecam kolumny Telefunken TLX 22/4. Obsłuchałem sporo sprzętu, ale te kolumny oferują niebagatelną jakość dźwięku za śmieszne pieniądze. Sam zresztą posiadam takie i nie zamierzam sprzedawać. Tonsile również odradzam. Same głośniki są ok, ale jakość wykonania zwrotnic, obudów, wygłuszenie... to jakiś żart. Wiem bo dość często regeneruję te głośniki.

Pozdrawiam.
    SzokalML
    Level 36  
    Jednak te telefunkeny mają dwie wady, jedna że w tej chwili chyba ich nie ma na allegro, a druga, że kolega chce raczej coś bliżej podłogówek niż monitorów.

Ja bym jeszcze doradził - kolumny nie powinny stać na podłodze (chyba że są tak wysokie jak stxy z paru postów powyżej). Głośnik wysokotonowy mniej więcej na wysokości uszu słuchacza (zakładam że siedzisz).

Quote:
    Same głośniki są ok, ale jakość wykonania zwrotnic, obudów, wygłuszenie... to jakiś żart.

no tak - np. rozłażące się ścianki, gąbka częściowo utleniona (strasznie się klei..), albo worki z watą szklaną :D Co do głośników - zgodzę się, ale częściowo. Jednak w większości zachodnich kolumn zawieszenia są dalej w dobrym stanie. Natomiast w przypadku tonsili, nawet z połowy lat 90-tych, zawieszenia już sie utleniły, i ciężko dorwać te z oryginalnymi.
    Graffek
    Level 10  
    Dobra dobra hehe :D już tonsile sobię wybiłem z głowy nie musicie mnie zniechęcać, nadal obstawiam przy pionerrach, nie koniecznie ten model ale coś z tych podobnych, zależy jaki będzie na allegro w tym czasie. Obecnie poczekam aż naprawią mi telefunkena, i jak to będzie grało i ile kosztowało. Sprzęt powinienem mieć w tym tyg jeszcze :P

Co do ustawienia głośników, akurat słyszałem że podłogówki nie tylko takie duże jak stx, czy technics t100 ale i takie jak pioneer ustawia się na ziemi.... zresztą sama nazwa mówi "połogowe" :)
  • Helpful post
    Pabcio
    Level 15  
    To prawda, niektóre nazywają się podłogowcami, ale przydałyby się im jakieś podstawki. Dopasowanie wysokości głośnika wysokotonowego do wysokości ucha słuchacza to oczywistość. Dźwięk zmienia się diametralnie. Niestety kiedyś projektowali podłogowe kolumny nieco pod innym kątem - klient rozwala się na kanapie, zapuszcza CD czy vinyla i słucha z zamkniętymi oczami. Przy odsłuchu z PC sprawa nieco się komplikuje, chociaż gdyby ktoś zobaczył moje miejsce odsłuchu to uznałby mnie za dziwaka :D

W dalszym ciągu polecam te Telefunkeny. Zawsze można zrobić albo kupić standy. Basu z nich nie brakuje mimo wymiarów i typu obudowy oraz schodzi wręcz niemożliwie nisko (30Hz to żaden problem).

Pozdrawiam.
    Graffek
    Level 10  
    jasne, jak juz będę szukać offerty którą chce kupić to na pewno poszukam owego telefunkena. A co do podstawek no ok jak będę mieć kolumny wtedy wszystko zobacze, dzięki za redę. Natomiast twoje miejsce odsłuchu chętnie bym zobaczył :D Heheh :))

Dzięki, jak będzie ktoś miał jeszcze godne polecenia kolumny- piszcie!
    SzokalML
    Level 36  
    Pabcio: to daj koledze linka do tych kolumn na allegro. Ja nie mogę znaleźć. Cóż, byłoby dobrze - wzmacniacz + kolumny z tej samej firmy, ładnie to wygląda.

Usytuowanie kolumn względem słuchacza, to bardzo ważna rzecz.

takie oldschoolowe podłogówki mogą stać na podłodze - ale tylko w wypadku o którym wspomniał Pabcio, czyli duże pomieszczenie - jakiś salon i kolumny w odległości jakiś 3 m od słuchacza. Chociaż i wtedy nie zaszkodzi umieścić ich na jakiś podstawkach.

Dzisiaj jak się słucha z PC siedząc przy biurku, to raczej monitory niż podłogówki są bardziej praktyczne.

Rozumiem, że chcesz duże kolumny, ale to też trzeba uwzględnić.

Opisz jak wyglądać będzie docelowo twoje miejsce odsłuchu.
    Graffek
    Level 10  
    hehe SzokalML to skoro chcesz mój pokój narysowałem tak prowizorycznie w paincie :D

Czerwone kólko z kolorowym w środku to miejsca gdzie można ustawić kolumny na wysokości 60-80cm, natomiast czerwone kółko z białym wypełnieniem to miejsca na ziemi.

[URL=http://img72.imageshack.us.img][/URL]

Aby przybliżyć nalezy kliknąć na obrazek :))

Oczywiście są jeszcze pułki ale to się nie nadaje do postawienia kolumn. Jeśli to istotne to mieszkam w domku jednorodzinnym, a sufit w tym pokoju jest dość wysoki ok 2.5metra.

Za ok 3-4 mies przeprowadzam się do innego pokoju gdzie mam ponad 20m2 (26chyba)
    Pozdrawiam.

Zdjęcie (obrazek) zamieszczamy w sposób podany w Regulaminie.
    (dj-MatyAS)
    SzokalML
    Level 36  
    Domek - istotne o tyle, że można sobie pozwolić na więcej hałasu niż w bloku.

2,5m to raczej niski sufit - minimalna wysokość pomieszczeń obecnie budowanych.

z ustawieniem kolumn trzeba będzie oczywiście poeksperymentować ale najlepiej by było gdyby jedna kolumna była z prawej a druga z lewej strony słuchacza, na zasadzie trójkąta słuchacz - kolumny.

Daje to najlepszy efekt stereo i słyszalność poszczególnych tonów. Oczywiście wiadomo że nie zawsze się tak da, ale jak przeniesiesz się do większego pokoju z pewnością będzie łatwiej ustawić kolumny.
    PZ IX
    Level 34  
    Hm, ja jednak bym się upierał przy krajowych kolumnach. Dlaczego niesłusznie wrzucacie Altusy i Altony do jednego wora z innymi Tonsilami? Było przecież tyle dobrze grających naszych kolumn.
    Siłą Tonsilowskich kolumn jest popularność części, poza niektórymi wynalazkami oraz to, że są znane - można dużo opinii przejrzeć, ale należy też uważać, bo spora część to głupoty.
    Altusy 75,110 i 140 też odradzam. Naprawdę nie wiem jak tego można słuchać... mam jeden komplet 110tek, które miały dostać GDWK 9/80 i leżą odłogiem, bo nie umiem przywyknąć już do tego wrzasku.
    Bez przesady za beznadziejnością Tonsili. Mam i często używam rarytasowych HX 80, bardzo ciepło grające kolumienki i wykończenie też bardzo przyzwoite. Fakt - trochę dziwnie dobrane głośniki są, mimo tego zaskakująco fajnie brzmi. :) Perfect 150 są w drugim pokoju - troszkę wyostrzone najwyższe tony, ale to dodaje smaku całemu brzmieniu. No i mają fenomenalnie szybki bas.
    No, jeszcze słucham przy dłubaniu w garażu ZG20C - to typowo chałupnicza konstrukcja i totalnie budżetowa klasa. Polecam, ale tylko na sam początek bo też potrafią krzyczeć.

Nie lubię małych kolumn do łupania mocnym basem. Nieraz miałem wrażenie, że głośniki się zamęczają, a ogólny efekt był taki sobie. Dlatego moim zdaniem np. Eltax Liberty 5+ to nie najlepszy pomysł do głośnego słuchania muzyki.