Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Suzuki Vitara Long 16 16V 92r. Problem ze światłami cofania

FalkoN_Pl 05 Nov 2010 08:06 4129 3
    FalkoN_Pl
    Level 12  
    Witam

Mam mały problem w samochodzie, a mianowicie ciągle świecące światła cofania. Światła włączają się automatycznie po uruchomieniu silnika, więc sądzę, że problemem może być uszkodzony włącznik świateł w skrzyni biegów.
    Niestety nie wiem, gdzie włącznik owy się znajduje i jak się do niego dostać.

Był bym wdzięczny za pomoc, lub jakieś zdjęcie z lokalizacją tego włącznika w skrzyni.

PS. Jeżeli ktoś posiada schemat instalacji elektrycznej do takiego samochodu, to również był bym wdzięczny. Samochód został niedawno przeze mnie kupiony i chciał bym zrobić porządek w instalacji, bo oprócz świateł cofania, mam jeszcze kilka mniejszych problemów (el. lusterka, spryskiwacze,...)

Pozdrawiam serdecznie
    Sławomir Falkowski
  • Helpful post
    Kris52
    Level 21  
    Miałem parę samochodów terenowych i w nich wyłącznik był wkręcany w obudowę skrzyni biegów. Postawić autko na kanał i popatrzeć po kabelkach wychodzących ze skrzyni.
  • Helpful post
    autoel
    Level 26  
    Włącznik wstecznego masz w skrzyni u góry ten pierwszy od silnika, w 16-sto zaworowym trudno dostępny z góry (przeszkadza kolektor), pewnie wyprowadzenia dogięte do siebie albo styki wewnątrz sklejone.A i zaglądnij za tylną lewą lampę czy tam coś nie sknocone.
    FalkoN_Pl
    Level 12  
    Miałem spory problem ze znalezieniem włącznika po kablach .... bo jeżeli kable są wyrwane, to każdy miał by problem ... ;)
    Ale rozgryzłem druciarstwo poprzedniego właściciela podczas remontu silnika i w sumie przez przypadek znalazłem włącznik w miejscu o którym pisał autoel, po stronie kolektora wydechowego.
    Dzięki serdeczne za pomoc, zamykam temat :)