Źródło:
http://www.engadget.com/2010/10/31/better-places-electric-taxis-coming-to-sf-bay-area-thanks-to/
Fajne? Ranking DIY
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tammilik napisał:Taka dobra wiadomość, komercyjnie działająca flota EV, pewnie ceny za usługi też spadną skoro nie trzeba paliwa.
milik napisał:Twój tok myślenia jest jak najbardziej błędny, to nie fani ECO powinni dostać olśnienia tylko fani smrodliwych technologi. Skoro prąd dla EV jest wytwarzany w starych emitujących zanieczyszczenia elektrowniach to gdzie leży problem, samochody są temu winne czy elektrownie ? Gdyby Panu przyszło na myśl napisać że ogniwa EV są szkodliwe dla środowiska to sztachnij się Pan z rury wydechowej swojego samochodu. Ogniwa są szczelnie pakowane i w całości, możne je łatwo magazynować i poddać recyklizacji.
milik napisał:Strasznie denerwują mnie posty ludzi którzy nie rozumieją fundamentów takich przedsięwzięć.
milik napisał:Skoro prąd dla EV jest wytwarzany w starych emitujących zanieczyszczenia elektrowniach to gdzie leży problem, samochody są temu winne czy elektrownie ?
Cytat:Nie widać tu korzyści, w stosunku do samochodów napędzanych silnikami spalinowymi. Dla porównania wyniki dla spalinowego VW Passat 1,6 TDI 105KM:
114 g CO2/km !!!
Cytat:Strasznie denerwują mnie posty ludzi którzy nie uwzględniają procesów przebiegających nieco dalej niż leży koniuszek rury wydechowej własnego samochodu.
upanie napisał:
A ten olejek to się bierze niby z du...y kierowcy?
upanie napisał:Ile trzeba zużyć energii w różnych miejscach świata żebyś miał to Twoje ulubione paliwko w swoim samochodziku? Zastanowiłeś się kiedyś nad tym?
upanie napisał:Ropę najpierw trzeba odkryć potem ją wydobyć, przetworzyć i dostarczyć do samochodów. Który z tych etapów jest ekologiczny? COś mi się wydaje, że tego to już zwolennicy spaliniaków nie liczą jak porównują EV do spaliniaków. Te 114 gramów to chyba czubek góry lodowej.
upanie napisał:Poza tym dlaczego jeździsz na wieś i chodzisz do lasu (czyli generalni poza miasto)? A no dlatego bo tam jest świeższe powietrze bo jeździ mniej samochodów. Teraz użyj wyobraźni i pomyśl jakby to było przyjemnie w mieście gdyby nie było w nim spalin z samochodów.
upanie napisał:Cytat:Strasznie denerwują mnie posty ludzi którzy nie uwzględniają procesów przebiegających nieco dalej niż leży koniuszek rury wydechowej własnego samochodu.
Czyżby denerwowały Cię Twoje własne posty?
Cytat:Taka dobra wiadomość, komercyjnie działająca flota EV, pewnie ceny za usługi też spadną skoro nie trzeba paliwa
upanie napisał:Co do ekologiczności korzystania z ropy naftowej to przypomnijcie sobie nie tak znowu odległy czasowo epizod koncernu BP.
Cytat:Przecież to Ty napisałeś że:
Cytat:
Taka dobra wiadomość, komercyjnie działająca flota EV, pewnie ceny za usługi też spadną skoro nie trzeba paliwa
Cytat:Możesz mnie olśnić, dlaczego uważasz że ropy dla elektrowni nie trzeba ani odkrywać, ani przetwarzać ani dostarczyć? Albo np węgla.
Cytat:Śmiem twierdzić, że tzeba zużyć co najmniej dwukrotnie mniej energii, niż żebyś miał ten Twój ulubiony prąd w swoim samochodziku.
Cytat:Jak już wspominałem prąd do samochodów z d...y się nie bierze. Użyj więc wyobraźni i pomyśl jak by było nie-przyjemnie jak byśmy mielli kilkanaście razy tyle elektrowni co mamy. I suma spalin z tych elektrowni była większa jak suma spalin z samochodów.
Cytat:2. Jaką masz pewność, że ta ropa była dla samochodów a nie dla elektrowni?
milik napisał:Nie rozumiesz chłopczyku...
cefaloid napisał:milik napisał:Nie rozumiesz chłopczyku...
Skończyłem z Tobą dyskusję. Nie będę rozmawiał z głupkiem który jak nie ma argumentu to ubliża innym!
Jak powiedział Wojciech Cejrowski: Z głupkami się nie dyskutuje, z głupkami się walczy.
upanie napisał:Cytat:Przecież to Ty napisałeś że:
Cytat:
Taka dobra wiadomość, komercyjnie działająca flota EV, pewnie ceny za usługi też spadną skoro nie trzeba paliwa
Czytaj uważnie bo to nie ja napisałem.
upanie napisał:Cytat:Możesz mnie olśnić, dlaczego uważasz że ropy dla elektrowni nie trzeba ani odkrywać, ani przetwarzać ani dostarczyć? Albo np węgla.
Bo nie wszystkie elektrownie są na węgiel a czy w ogóle są jakieś na ropę to nie wiem. Są jeszcze elektrownie atomowe i coraz więcej elektrowni wiatrowych, wodnych i słonecznych. Jasne, że jak na razie jest ciągle za mało alo tendencja jest wzrostowa.
upanie napisał:Poza tym dlaczego do diabła porównujecie emisję spalin samochodu do całego procesu pozyskania energii dla EV. Coś wam nie sztymuje. Porównując samochody mamy 114 gramów CO ze spaliniaka do ZERA w EV!
Teraz dopiero można porównywać energię zużytą do dostarczenia paliwa/energii do obu samochodów. Jeszcze raz napiszę, że to paliwo w spaliniaku trzeba do niego dostarczyć a najpierw pozyskać, przerobić i t.p.
upanie napisał:Cały czas zakładasz, że prąd musi brać się z ropy albo z węgla
Cytat:Jak podałem liczby i odnośniki. Ty własne "widzimisię". Chyba że podasz jakieś źródła swojej wiedzy.
Cytat:upanie napisał:
Ile trzeba zużyć energii w różnych miejscach świata żebyś miał to Twoje ulubione paliwko w swoim samochodziku? Zastanowiłeś się kiedyś nad tym?
Śmiem twierdzić, że tzeba zużyć co najmniej dwukrotnie mniej energii, niż żebyś miał ten Twój ulubiony prąd w swoim samochodziku.
Cytat:Jest to około 2% z energii atomowej i jakieś marne promile z "odnawialnych".
upanie napisał:No i gdzie tu są liczby?