Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Router D-Link DIR-600 zawiesza sie.

ipod5057 06 Nov 2010 13:29 3845 18
Wago
    ipod5057
    Level 9  
    Witam.
    Mam problem z routerem DIR-600 firmy D-LINK otóż router co jakiś czas zawiesza się, należy go zrestartować i znów mam internet. Jest to bardzo uciążliwe bo dzieje się to średnio co godzinę a jak sie trafi seria to nawet 4 razy w ciągu 20 minut. Korzystam z usług kablówki od której dostałem modem thomsona. Zestaw sprawdzał się przy łączu 2Mb/s jednak po zmianie transferu na 8Mb/s zaczęły się problemy. Oczywiście po zmianie transferu przywróciłem ustawienia fabryczne i ustawiałem wszystko od nowa. Z góry bardzo wam dziękuje.
  • Wago
    bogiebog
    Level 43  
    Ile lat ma router ?
    Sprawdż zasilacz:
    - albo weż inny zasilacz o takim samym napięciu i równej lub większej wydajności prądowej
    - albo pomierz napięcie zasilania przy podłączonym routerze i porównaj ze znamionowym jakie winno być.

Czy oprogramowanie routera jest aktualne ? najnowsze ?
    ipod5057
    Level 9  
    Router nie ma trzech miesięcy, a oprogramowanie jest najnowsze jakie jest tylko dostępne dla tego modelu. Mówisz kolego zasilacz ??
    bogiebog
    Level 43  
    Zasilacz raczej tylko jak router ma 2 lata, koledze padł zasilacz do W8901 po 15 miesiącach - ale sprawdzić nie zaszkodzi.

Dodano po 1 [minuty]:

Jak się "zawiesi" to czy wtedy możesz pingąc router ?
    Jak zachowują się LED-y na routerze ?
    ipod5057
    Level 9  
    Ledy świecą się tak jak by wszystko było ok i działało normalnie. Ikonka oznaczająca sygnał mruga na zielono.

Mógł byś mi powiedzieć co to znaczy "pingnąc", trochę zielony w te tematy jestem.
  • Wago
    piterus99
    Level 43  
    Jak stoją na sobie to rozsuń je od siebie, bo pewnie się dlink przegrzewa. Zrób mu może jakiś prowizoryczny nadmuch też.
    ipod5057
    Level 9  
    Thomson stoi na kompie router na dole obok kompa. Nie może być to winą przegrzania poniewaz nawet gdy stoi na otwartej przestrzeni tez się "zawiesza" i jest tylko delikatnie ciepły.
    bogiebog
    Level 43  
    Mój router tak się wieszał, ale stał na monitorze, po podniesieniu go o 4 cm na nóżkach, przestał się wieszać. Może rzeczywiście mu brakuje świeżego powietrza.
    ipod5057
    Level 9  
    W moim zestawie była nóżka do postawienia urządzenia w pionie, Router od nowości stoi na tej nóżce, tak wiec przepływ powietrza jest. Bo chyba takie urządzenie jet przystosowane do pracy w temperaturze pokojowej. Ma ktoś jeszcze jakiss pomysł czy gwarancja?

Dodano po 2 [godziny] 23 [minuty]:

Zauważyłem coś nowego. Te zjawiska zaczynają się dziać gdy router podłączony jest do komputera, gdy przewód łączący komputer z urządzeniem jest odłączony a router traktuje jako access point do ps3 wszystko działa jak należy. Ktoś wie co robić ?
    bogiebog
    Level 43  
    Może masz IP konflikt gdzieś ?

Dodano po 48 [sekundy]:

Quote:
    dy router podłączony jest do komputera, gdy przewód łączący komputer z urządzeniem jest odłączony a router traktuje jako access point do ps3 wszystko działa jak należy

nie rozumiem, narysuj albo opisz to inaczej.
    ipod5057
    Level 9  
    Gdy komputer odłączony jest od routera takie cuda się nie wydarzają mogę grac na konsoli przez siec korzystać z playstation network itd do woli. A jak podłącze pc-ta uruchomię windows-a to wywala mi komunikat o ograniczeniu łącza. Wtedy jedynym wyjściem jest reset routera a i niepomaga to na zbyt długo.
    bogiebog
    Level 43  
    uruchom komputer w trybie awaryjnym + obsługa sieci - czy to coś zmienia ?
    ipod5057
    Level 9  
    Sprawdzę i się odezwę
    lysy1980
    Level 32  
    Jak odłączysz komputer na którym pojawi się komunikat o ograniczeniu łączności, bez resetowania routera możesz korzystać zaraz po tym z sieci przez PlayStation? Jeśli nie, zawiesza się router przez nadmierną liczbę połączeń, możesz mieć jakiegoś "syfa" w komputerze który generuje spory ruch sieciowy.
    Pytanie pomocnicze: korzystasz z P2P?
    ipod5057
    Level 9  
    Dokładnie jak mówisz. Bez resetu nigdzie nie ma sieci. P2P nie tykam wgl. tam nie trudno o infekcje. Tylko zdziwiony jestem bo System Care i Eset nod32 niczego nie znalazły. Mógłbyś podać jakiś programik? Torrenty i tym podobne aplikacje są wyłączone wiec nie jest to ich wina. Outpost (Firewall) mówi mi że mam 9 otwartych portów jednak nie są to jakieś nieznajome mi aplikacje. Ruch sieciowy gdy nie korzystam z przeglądarki wynosi 0% ( sugeruję się tutaj menedżerem zadań i wskazaniami nod-a)
    hermes-80
    Level 43  
    Po infekcji wirusów wszelkiego typ wychwycisz wszystkie programem uruchamiana z wiersza cmd: format c:

Moderated By marek216:

Ta megapomocna porada zasługuje na nagrodę. Niniejszym w imieniu wdzięcznych użytkowników portalu elektroda.pl nagradzam cię ostrzeżeniem.
    Na przyszłość proszę abyś na tym forum nie powielał takich debilizmów.

ipod5057
    Level 9  
    Tylko jest jeszcze taki haczyk że sieć też wysiada przy wyłączonym kompie.
    A co do porady skorzystania z Trybu awaryjnego. Wówczas problem nie występuje.
    (podczas korzystania z Trybu awaryjnego sieć nie padała ale może za krótko z niej korzystałem)
  • Helpful post
    lysy1980
    Level 32  
    Jak sieć wysiada przy wyłączonym kompie, winny jest router. Oddaj na gwarancje.

Ostatecznie możesz wrócić do starszej wersji oprogramowania routera i sprawdzić, najnowsze oprogramowanie nie zawsze oznacza najlepsze.
    ipod5057
    Level 9  
    Wielkie dzieki bardzo mi pomogłeś.