Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odkurzacz Zelmer Solaris 5000 naprawa przewodu zasilajacego

mileczek 07 Nov 2010 14:57 32316 8
    JONATAN
    Level 13  
    Witam. Jeżeli chodzi o metodę postępowania to ta instrukcja spokojnie nadaje się tez do odkurzacza Solaris twix TYP 5500 (sprawdziłem osobiście). Zwijacz kabla jest tam dokładnie taki sam. Należy się spodziewać właśnie że jeden z przewodów ze ślizgacza się oderwał dlatego nie działa odkurzacz. Należy tylko zwrócić na jedną rzecz uwagę. Wkręty mocujące obudowę przełączników odkurzacza mają różne długości dlatego trzeba zapamiętać gdzie które były. Przy pomyłce można się bardzo zdziwić. Załączyłem fragment instrukcji jaki dostałem z serwisu Zelmera dla tego typu odkurzacza.
    eanfs
    Level 2  
    Właśnie jestem po skręceniu 5500. Instrukcja mileczka bardzo-bardzo przydatna, choć do pełni szczęścia brakuje kilku zdjęć :)
    Do rozkręcenia wystarczą 4 śrubki: 2 przy włączniku/wyłączniku i 2 przy zwijaniu kabla. 2 z nich są pod pokrywą na "śmieci" a 2 pod filtrem z tyłu. 3 śrubki z 1 zdjęcia można zostawić skręcone, podobnie jak te z rączki. Zdjęcie pokrywy z rys 2 chyba jest konieczne w przypadku 5500. Od płytki jak będziecie odłączać czerwony kabel, niebieski i 2 czarne trzeba użyć trochę siły. Ja użyłem małych kombinerek do podważenia i wyciągnięcia. Zapamiętajcie gdzie, który był :) czerwony osobno, 2 czarne po zewnętrznych i niebieski między nimi. wyciągając. Nie udało mi się otworzyć zwijaka i dostać do sprężyny zwijającej kabel, ale w moim przypadku było to zbędne, odczepił się brązowy kabel, który przylutowałem bez wyciągania. odkręciłem tylko śrubkę z boku (koło 2 kabli i rurki)- uważajcie, bo w środku są 2 podkładki, a kable są dość ciasno wsunięte- trzeba je powoli wpychać, żeby mieć łatwy dostęp. Gdyby jednak okazało się, że to czerwony (ten który wchodzi do środka) musicie próbować. Przy składaniu przykręćcie ja tak, żeby rurka sięgała do dziurki pod przyciskiem zwijaka. Sam zwijak ma być pod lekkim kątem.
    redax
    Level 11  
    Witam. Próbował któryś z Panów dostać sie do sprężyny zwijacza?
    madzia75
    Level 1  
    Witam panstwa, rozkrecilam odkurzacz zelmer solaris 5000, bo ktos mi za kabel szarpal :(, niestety nie bardzo wiedzialam co mam odgiac, by sie dostac do kabli ktore mam lutowac, wiec musze do tego wrocic. Udalo mi sie odkurzacz zlozyc, ale zwijacz kabla mi teraz nie dziala, a dzialal, co zrobilam zle?
    Odkurzacz jak przed rozkreceniem czasem dziala jak mu sie kabel dobrze ustawi, czyli jak bylo wczesniej, czyli nie zepsulam bardziej, to moj pierwszy rozebrany sprzet agd. Rozbieralam z instrukcja mileczki, bardzo czytelna :)
    marysia87
    Level 9  
    Hej hej :)

Chciałam tylko dopisać, że nie koniecznie trzeba lutować.

Prościej wystarczy do urwanego kabla dołączyć kawałek innego za pomocą kostki (takie kostki sufitowe ze śrubeczkami). Będzie pewność, że kabelek dobrze zaizolowany, bo przy takiej mocy może być niebezpiecznie :D

Przewód naprawiłam bez instrukcji, ale mam teraz za to problem ze zwijaczem... :/ ahh dzisiaj próbuję ponownie :)
    dekaes
    Level 1  
    Witam,
    Jestem absolutnym amatorem, ale "ze smykałką po tacie" do wszelkich napraw domowych :) Odkurzacz udało mi się rozebrać i wyciągnąć zwijarkę bez jakiejkolwiek ściągi. Ale tylko dzięki tej, doskonale zrobionej instrukcji, udało mi się rozmontować zwijarkę i wymienić przewód. Serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)
    Piotrix
    Level 13  
    Witam mam też ten odkurzacz i też podobną awarię miał urwał się kabel przy zwijaczu przy tych ślizgaczach, już udało mi się wszystko naprawić , tylko jestem w momencie składania wszystkiego „do kupy” :) i nie pamiętam jak go poskładać :( ,gdzie te rureczki mają byś wpięte bo takie krótkie są ,i przy silniku są takie filtry/maty czy coś też nie pamiętam jak to było usadzone czy wlot do silnika był nimi zatkany ,chyba nie ? :P jakby ktoś mógłby podpowiedzieć lub uzupełnić to zdjęciami byłoby miło Pozdrawiam :)
    elvis128
    Level 1  
    Witam dzięki pomocy MILCZKA naprawiłem oba kable (polecam od razu wydłużyć kable) wszystko proste lutownica + wkrętak i obyło się bez specjalisty.
    Pozdrawiam