Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Packard Bell EasyNote W1950 (Po zalaniu) Reaguje tylko na PO

Pocinas 08 Lis 2010 13:40 950 0
  • #1 08 Lis 2010 13:40
    Pocinas
    Poziom 17  

    Witam. Mam taki problemik z Packard Bellem EasyNote W1950 który reaguje tylko na POWER

    Otóż, laptopik został zalany, wsumie jakies pól roku temu oczywiscie został wtedy wymyty alkoholem izopropylowym i wysuszony, choc to i tak nie spowodowało aby choć zareagował na Przycisk POWER.

    Teraz po pól roku zabralem sie dopiero za niego i ....

    Początkowo wykryłem zwarcie na Diodzie Zabezpieczającej (PD6) w układzie 5V gdzies w dalszym układzie (dokładnie to on siedział z jednej strony do masy a z Drugiej zaraz za Stabilizatorem (PU3) AMS3107 na wyjsciu (stabilizator się strasznie grzał, okazało sie ze wyjscie 5V miało zwarcie bo przez te Diode) w tej chwili bywa ciepławy Stabilizator, jak narazie wylutowałem diode tylko, oraz wykryłem zwarcie Kondensatora PC539 w układzie 3,3V na Przetwornicy, Padł też bezpiecznik (PF505) 5A w okolicy złącza do Baterii (założylem nowy)

    Spawa aktualnie wygląda tak ze płyta po usunięciu zwarć reaguje na załączenie POWER (zapala sie już Dioda POWER) 5V i 3,3V Wychodzi z przetwornicy, oraz te 19V gdzies tam rozchodzące się w daszych torach (napewno w okolicy złącza Bateri też jest)

    Laptopik niby reaguje na POWER ale nic nie ma na ekranie, Wentylator wogle nie reaguje na załączenie, Zero kiedy kolwiek reakcji, nawet ani jednego obrotu przy włączeniu a steruje nim jak się nie mylę LM358


    Wykryłem tez 1-2 zwarcia inne ...

    1-no miedzy innymi na Rezystorze (chyba ) PR538 z jednej strony jest 2,2V a z Drugiej 0V (mierzylem miernikiem od Masy do punktu gdzie było 0V i jest zwarcie, rezystor 221 czyli 220ohm, czyli jak na moje za nim tez powino byc cos około 2V, punkt gdzie jest 0V na tym rezystorze idzie zaraz na kolejna warstwe laminatu, niestety nie na druga strone :-( i tu mi ślad diagnozy zwarcia ucieka :-( (brak ścieżki, pewnie w którejs warstwie :-( )

    Płyta gdy pracuje tz od momentu Wcisniecia POWER, bez wlaczonego Wentylatora CPU który wogle nie pracuje radiator CPU i GPU (jeden ten sam radiator) ledwo co jest ciepły, czyli prawdopodobnie nie wszystko odpowiednio pracuje.

    Dodajm jeszczej ze Załączyć go POWERem idzie ale niestety wyłączyć trzymajac ok 5 sek. POWER sie nie da, jedyne wyjscie zupełne odłączenie Zasilania

    RAMY na 100% sprawne 2 x 512MB PC2-4200
    Procek nie wiem
    VGA Zintegrowana

    Jakies pomysly na dalsza diagnozę..?


    Oznaczenie płyty głównej to:

    PWA - DRAGON S/M BD
    Assy: 411805030003-R

    LUB

    DYnamic KSM0-V0
    E150630 94V-0

    A poszperawszy po necie szukajac "KSM0-V0"

    Znalazlem ze to płyta jest
    PACKARD BELL DRAGON SDC MOTHERBOARD PATA " 7401830000 "

    0 0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo