Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z dozowaniem ekogroszku w retorcie

SEED_29 08 Nov 2010 23:24 19177 6
    SEED_29
    Level 17  
    Witam. Opisze troszkę problem, więc tak piec posiadam od 3 miesięcy no i z ciekawości kombinowałem z ustawieniami ładowania i nadmuchu, zauważyłem że coś jest nie tak, temperatura zadana 55°, czas ładowania 7s, przerwa 95s, nadmuch 16%, temp kotła 49°, węgiel wypalany całkowicie i wszystko cacy, ale zmniejszyłem nadmuch do 8% reszta bez zmian, kawałki niedopalonego węgla w popiele ale temp kotła wzrosła do 52°. Temp na zewnątrz stała, w obu przypadkach CWU nie pobierana, podejrzewam że że przy pierwszym ustawieniu gorące powietrze dmuchało w komin ale było go tyle potrzeba do całkowitego spalania węgla. Moje pytanie co zrobić aby węgiel spalał się całkowicie w drugim przypadku, lub co może być przyczyną tego że się nie spala. Dodam że palenisko jest stałe. Pozdrawiam
    Drag
    Level 16  
    Temperatura zadana 55°C, temperatura kotła 49°C ? Czegoś tu nie rozumiem, kocioł ma osiągać te 55°C i przejść w stan podtrzymania, 7 sekund podawania groszku to znacznie za mało, a z przerwą 95 sekund też przesadziłeś. Przede wszystkim daj mu paliwa, musi być spory kopiec żaru na całej retorcie, kocioł po zasterowaniu ma osiągać zadaną temperaturę w ciągu 3 do 5 minut i wyłączyć się, przy obecnej pogodzie w stanie podtrzymania powinien czekać długo, przepalając przynajmniej raz po 15 minutach. Dla przykładu, ja mam kocioł 22kW i termostat pokojowy ustawiony na 22°C, czas podawania 16 sekund, przerwy 44 sekundy (cykl powinien się zamykać w 1 minucie), nadmuch na 20% z przesłoną wentylatora przymkniętą prawie na 80% (płomień ma być szeroki, pomarańczowy, z komina prawie zero dymu). Obecnie spalam worek Ekoelmy na dobę ciesząc się ciepłem w domu i gorącą wodą w kranach, kocioł budzi się do pracy średnio trzy razy na godzinę . Podejrzewam, że Tobie przy ustawieniach jakie masz cały czas chodzi, a węgla nie dopala bo brak mu po prostu żaru na retorcie. I nie wierz tym co piszą, że ogrzewają dom 200m2 + CWU spalając 10 kg groszku, wygoda kosztuje.
    Napisz jaką moc ma Twój kocioł i skąd groszek, to ważne jeśli chcesz aby Ci coś doradzić.
    SEED_29
    Level 17  
    Piec 25kW węgiel jest bardzo dobrej jakości z Wesołej chyba, temperatura 55 to zadana na sterowniku, 49 aktualna kotła, przy obecnej pogodzie spalam 10-12kg/24h ogrzewam dom o powierzchni 100m² temperatura w budynku 24°, piec faktycznie pracuje prawie cały czas, ale tak napisali w instrukcji aby tak dobrać moc i nadmuch by kocioł nie wchodził w nadzór. Podawanie i przerwy mam takie jak napisałem wcześniej, dymu z komina zero.
    Drag
    Level 16  
    Quote:
    napisali w instrukcji aby tak dobrać moc i nadmuch by kocioł nie wchodził w nadzór

Dla mnie jest to niezrozumiałe, co Ty masz za kocioł ?
    Quote:
    Piec 25kW .ogrzewam dom o powierzchni 100m kw;

Kto Ci dobierał kocioł do powierzchni grzewczej ? Tą mocą ogrzejesz trzy takie domy.Co do bardzo dobrej jakości groszku jakiego używasz, to osobiście miałbym spore zastrzeżenia, no i te małe zużycie paliwa przy kotle 25 kW bardzo dziwnie, nawet przy grzaniu takiej powierzchni. Widzę, że masz jakiś swój sposób palenia, odmienny od ogólnie przyjętych zasad i od mojego sposobu użytkowania kotła retortowego. Możesz spróbować moich ustawień, nic więcej nie mogę Ci podpowiedzieć .Pozdrawiam.
    SEED_29
    Level 17  
    Kocioł kupiłem okazjonalnie, używany wyprodukowany w Markach, wiem że jest za duży ale to nie problem bo sprawuje się naprawdę dobrze, jedyny problem to ten że przy ustawieniu stałego podawania 7s przerwa 83s i zmniejszaniu nadmuchu temperatura kotła rośnie. Jak mógłbyś mi powiedzieć jaką temperaturę zadaną masz na swoim, też taką ustawię i zobaczy się co będzie.
    Drag
    Level 16  
    Napisałem Ci już, że nie rozumiem Twojego sposobu palenia, a tym bardziej tego zdania :
    Quote:
    napisali w instrukcji aby tak dobrać moc i nadmuch by kocioł nie wchodził w nadzór

Masz tu w kilku zdaniach opis jak powinien pracować taki kocioł :

"Sterownik uruchamia podajnik ślimakowy w pewnych odstępach czasu na określony czas. Jednocześnie włączany jest wentylator. Po uzyskaniu zaprogramowanej temperatury piec przechodzi w stan podtrzymania, w którym podajnik i wentylator załączane są bardzo rzadko (np. co 20 minut), tak, aby utrzymać ogień, który rozpali się na dobre dopiero wtedy, gdy temperatura wody w piecu spadnie 3 stopnie poniżej zaprogramowanej. Taki cykl się powtarza."

Co do temperatury, to nastaw np. 60°C , zwróć uwagę na to aby powrót wody do pieca nie miał mniej niż 55°C (korozja niskotemperaturowa – wymóg gwarancyjny który Ciebie już nie dotyczy). Jeśli nie dostosujesz kotła do takiego jw. trybu pracy a dalej będziesz palił po swojemu, to więcej nie pytaj, nie można radzić komuś kto tych porad nie akceptuje. A niedostosowanie mocy kotła do powierzchni ogrzewanej ,to wbrew temu co piszesz jest problemem.
    Pozdrawiam.
    SEED_29
    Level 17  
    Mój sterownik działa nieco inaczej, ustawiam temperaturę zadaną, kocioł pracuję z mocą maksymalną którą mogę ograniczyc do ogrzania danego budynku 120-250m² po osiągnięciu przez kocioł temp. zadanej automatycznie stopniowo zwiększa przerwy między podaniami jednocześnie zmniejsza nadmuch i utrzymuje temp. zadaną +/- 1°, ale jeżeli temp kotła przekroczy temp zadaną o 5° to kocioł przechodzi w nadzór co Pan nazywa podtrzymaniem a przekroczy ją wtedy gdy źle dobiorę moc i nadmuch, to tyle.