kupiłem antenę pokojowa ze wzmacniaczem 40 dB, i jakość obrazu nie jest rewelacyjna, moge ją wymienic na taką z 45 dB, mam takie pytanie czy wzmacniacz 45 dB jest dużo mocniejszy od 40 (bo cena jest 2 razy większa)? bo to chyba jakos logarytmicznie?
Dodano po 6 [minuty]:
czy dobrz własnie przeliczyyłem że wzmacniacz 45dB wzmacnia 3 razy bardziej niz 40 dB?
To jaka jest jakość obrazu nie tylko ma znaczenie Twoja antena ale przedewszystkim sygnał TV w jakim jesteś zasięgu. Spróbuj zastosować antenę zewnętrzną. Pozdrawiam
Przy obliczeniach troszeczkę się pomyliłeś .Wzmacniacz o wzmocnieniu 40 dB wzmacnia napięcie sygnału o 100 razy natomiast wzmacniacz o wzmocnieniu 45 dB wzmacnia napięcie sygnału 178 razy.Zarówno jedna jak i druga wartość wzmocnienia jest nie do uzyskania w prostych konstrukcjach wzmacniaczy używanych w pokojowych antenach telewizyjnych )
Pozdrowienia
jakto nie do uzyskania? na okpakowaniu pisze 40 dB, a anteny zewnetrznej nie mam szan zainstalować, ze ściany wychodzi mi kabel koncentryczny, zaprawiłem i podpiołem do telewizora ale nic nie łapie to juz z wyłoączonego wzmacniacza z anteny pokojowej lepiej łapie, ale nie wiem co jest na końcu anteny, ale praktycznie w centrum dużego miasta to powinno coś łapać bez wzmacniania sygnału gdyby była tam jakaś wyniesiona antena nad dach? ale czy jakość się bardzo poprawi jak zmienie z 40 na 45 dB?
Siemanko . A może to , że mieszkasz na parterze [ nic nie podajesz jaka istnieje zabudowa w twoim otoczeniu ] to główny powód twoich problemów z anteną pokojową .Nie mówiąc już o typie samej anteny , których wiadomo jest trochę o ogromnym zróżnicowaniu czy to kierunkowości czy też wzmocnienia w zależności od numeru kanału . Jedyne co można spróbować w takim wypadku [ oczywiście nie inwestując już we wzm ] to zmienić położenie anteny w mieszkaniu czyli może jest miejsce gdzie odbiór trochę się poprawi .
Podaj może co to za antena(jakieś zdjęcie) bo jeśli to antena z teleskopami i pseudo siatką z badziewnym kablem to taką przebija nawet własnoręcznie wykonany dipol pętlowy na odpowiednią częstotliwość z przedwzmacniaczem antenowym i zasilaczem.
http://elektroshop.com.pl/pl/thomson-antena-ant517.html taka mam tą antenę, nawet jak ją wystawie za okno to i tak niema programu który odbierałby "normalnie", ale pokój w ktrym jest antena jest w takim jakby zaułku ale to przecież miasto to chyba nadajnik jest nie daleko, mnie zdziwiło ze wogóle wzmacniacz jest potrzebny bo bez niego to nic by nie było
lokalizacja jest dobra bo mam 20 min piechota od centrum Krakowa, mieszkam na parterze
TY chyba sobie jakieś "jaja" z Nas robisz.
Jeżeli user prosi o podanie "lokalizacji" a Ty podajesz, że " lokalizacja jest dobra bo mam 20 min piechota od centrum " - to chyba Tu coś nie jest OK.
Quote:
... mam takie pytanie czy wzmacniacz 45 dB jest dużo mocniejszy od 40 ...
Wyliczenia logarytmiczne są dostępne w sieci.
Podpowiem, że (w funkcji napięcia) :
40dB = 100 razy
45dB = 177,8 razy
Pamiętać należy, że dB (decybel) jest wartością porównania - dwóch - wartości napięć.
Zysk energetyczny anten jest podawany (tylko i wyłącznie) w wartościach dBd lub dBi. [dBd = wartość porównawcza do Dipola , dBi = do Izotropowej (teoretycznej) anteny].
Zysk napięciowy we wzmacniaczach - nie ma (teoretycznie) wartości porównawczej od wartości "0db".
Możemy przyjąć, że wartości wzmocnienia wzmacniaczy TV (antenowych) , są liczone jako [tłumaczenie łopatologiczne] przy założeniach, że 0dB (wartość szumowa wzmacniacza) a zysk np. 40dB (wartość detekcji/wartości sygnału) ponad szum.
Jest to wartość nieadekwatna do założeń takiego wzmacniacza a tylko jako "chwyt marketingowy" dla kupujących taki produkt.
Aby ocenić "wartość" takiego wzmocnienia wzmacniacza, musi być (dla profesjonalistów) podana wartość "szumowa" takiego urządzenia.
Każdy tranzystor i/lub MOSFET, ma katalogowo podaną taką wartość (szumu własnego).
Możemy przyjąć, że wartości wzmocnienia wzmacniaczy TV (antenowych) , są liczone jako [tłumaczenie łopatologiczne] przy założeniach, że 0dB (wartość szumowa wzmacniacza) a zysk np. 40dB (wartość detekcji/wartości sygnału) ponad szum.
- tego to nawet ja nie rozumiem (łopatologicznie).
Podejdźmy do tego z d..py strony - czysto teoretycznie.
Założenie:
Mamy wzmacniacz o wzmocnieniu 30dB (realna wartość, moje zabawki mają 36dB)
Na wejściu TV mamy sygnał 62dBuV (takie książkowe minimum, pomijam w którym paśmie).
Wnioski:
Jeśli na wejściu TV jest 62dBuV to na wejściu wzmacniacza poziom sygnału wynosi 32dBuV (Praw fizyki Pan nie oszukasz i nie bądź Pan głąb).
Jeśli sygnał ma 32dBuV, a podłoga szumowa 10-12dBuV to praw fizyki nie oszukam i stosunek S/N (sygnał/szum) wyniesie 20dB. A niezbędne minimum to 45dB
Wracając do "normalnych" warunków (czyli mamy bardzo słaby sygnał):
minimalny sygnał jaki można podać na wejście wzmacniacza to 55dBuV (przy założonych szumach daje nam S/N≈45dB). Załóżmy, że tyle "wylata" z anteny.
Na telewizor musimy wpuścić 62dBuV. Po drodze mamy kabel (z Biedronki: 25m, 5dB straty) i dwójkę (żona ogląda seriale brazylijskie na drugim TV: 3,6dB straty ). Wynika stąd, że potrzebujemy wzmacniacz o wzmocnieniu 16dB (to jest bardzo dużo w przypadku tego typu instalacji).
Problem polega na tym, że ten wzmacniacz (jak każdy zresztą) dołoży swoje szumy i na wejściu TV S/N będzie mniejszy niż 45dB. I teraz w zależności od telewizorka: albo będzie to widać, albo nie. Ile szumów wprowadza wzmacniacz?
A to zależy czy Chińczyk go lutował przy włączonym świetle, czy dla oszczędności ktoś mu zabrał żarówkę - jedno jest pewne: większe wzmocnienie = większe szumy.
No to zakładamy, że to widać: szumy, zakłócenia itd
Zakładamy wzmacniacz 30dB. Co z tego, że poziom wzrósł do 76dB (ARW w telewizorze to wyprostuje), skoro szumy wprowadzone przez wzmacniacz są większe, jest jeszcze gorzej.
Reasumując:
Wzmacniacz 40dB to chłyt makełgingowy, a nawet gdyby miał wzmocnienie 40dB to pogorszyłby sprawę zamiast poprawić.
Nie chciałbym tutaj wiele teoretyzować ale nawet przy uproszczonych odpowiedziach dobrze było by nie wprowadzać w błąd.
Quote:
Zysk napięciowy we wzmacniaczach - nie ma (teoretycznie) wartości porównawczej od wartości "0db".
We wzmacniaczach nie ma pojęcia zysku.Istnieje natomiast pojęcie wzmocnienia,które dla wzmacniaczy napięciowych może być podawane w odniesieniu do umownego poziomu 1uV.Jednostką wzmocnienia napięcia w mierze logarytmicznej jest wtedy 1dBu ( jest to ciągle dB a dla zaznaczenia jaka wartość jest poziomem odniesienia dodaje się literę u) .W tych jednostkach są często wyskalowane mierniki instalacji antenowych.Łopatologicznie jeśli w przy odbiorniku mamy poziom sygnału np.35 dBu ,to po podłączeniu wzmacniacza o wzmocnieniu 20 dB uzyskamy poziom sygnału 55 dBu.Dla wzmacniaczy mocy poziomem odniesienia jest często 1mW wtedy wzmocnienie jest podawane analogicznie w jednostkach dBm.
Quote:
To stwierdzenie jest również delikatnie mówiąc mocno nieścisłe.Po pierwsze nie istnieją wzmacniacze bezszumowe więc założenie ,że szum wzmacniacza wynosi 0 dB jest bezsensowne z praktycznego punktu widzenia.Szum wzmacniacza zawiera się w sygnale wyjściowym degradując stosunek sygnał/szum.Tak więc wzmacniacz o wzmocnieniu 20dB i szumach np.5db wzmocni sygnał o 20 dB i pogorszy stosunek sygnał/szum o 5 dB.Tłumaczy to dlaczego nie zawsze użycie wzmacniacza zapewnia poprawny odbiór.Ponieważ przy małym odstępie sygnał/szum po zastosowaniu wzmacniacza co prawda napięcie sygnału jest wzmocnione i może być na wystarczającym poziomie ale dodatkowo jest pogorszony sygnał o szumy własne wzmacniacza.Reasumując wzmacniacz wzmacnia zarówno sygnał użyteczny jak i szum .W przeciwnym wypadku musiałby mieć wbudowaną sztuczną inteligencję i rozróżniać sygnały użyteczne od niepożądanych
microwave - masz całkowitą rację. Tylko nie w tem temacie.
Piszesz o jednostce dBm. OK. Tak się podaje moc sygnału. Ale w tem przypadku operujemy na impedancji 75Ω i dlatego poziom sygnału podaje się w dBµV w odniesieniu do 1µV i ("na szybko" pisane dBuV) i dBmV w odniesieniu do 1mV.
Wzmocnienie i tłumienie to dB.
Wracając do tematu: pozostaje jeszcze sprawa wzmacniaczy regulowanych.
Np taki: http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_antenowy_wewnetrzny_aws-141s_B11687.htm No i fajnie, zamiast dobierać wzmacniacz pod kątem wzmocnienia, możemy sobie pokręcić potencjometrem. Jest tylko jedno ale: regulacja odbywa się na wejściu wzmacniacza. Więc jeśli mamy sygnał 55dBuV i na wejściu stłumimy go o 10dB, to fizycznie na pierwszym tranzystorze mamy 45dBuV - za mało Na ten numer "nabierają się" niejednokrotnie moi konserwatorzy o kilkunastoletnim stażu Było na elektrodzi takie stwierdzenie:
Taka regulacja przypomina jezdę samochodem na zasadzie:
gaz do dechy, a prędkość regulujemy hamulcem
P.S.
We wzmacniaczach stosowanych w CATV na wejściu koryguje sie charakterystykę (tilt) a wzmocnienie pomiędzy dwoma stopniami wzmacniacza.
Wzmacniacze regulowane i sposoby regulacji wzmocnienia to już troszeczkę poboczny temat.Regulacja wzmocnienia na wejściu wzmacniacza wynika między innymi z ceny urządzenia i łatwości konstrukcji.Jest to najprymitywniejszy i zarazem najtańszy sposób rozwiązania problemu zaraz po brutalnym zmniejszaniu napięcia zasilania tranzystorów i obniżania w ten sposób wzmocnienia. W bardziej profesjonalnych konstrukcjach ( a co za tym idzie droższych ) stosuje się bardziej wyrafinowane metody.Czyli coś za coś.
Nadajniki telewizyjne niekoniecznie są rozmieszczane w dużych miastach tak jak nadajniki telefonii komórkowej, których jest wszędzie pełno. Telewizja jest rozprowadzana głównie z wielkich masztów, których nie jest specjalnie dużo, tak aby pokryć sygnałem wystarczającym do odbioru na antenie pokojowej duże miasta. Wyjątkiem jest pewnie Warszawa, która jako stolica gdzie mieszkają bogaci ludzie zasługuje na to aby bez skomplikowanych instalacji antenowych odbierać sygnał.
W twoim przypadku sygnał masz nadawany z masztu w Chorągwicy(odległość około 25km). Przy tych mocach i odległościach powinno ci się udać złapać najmocniejsze kanały. Jednak problemem pewnie jest twoje niekorzystne położenie(zabudowa przysłaniająca maszt, ukształtowanie terenu, parterowe mieszkanie). Spróbuj pokombinować z odbiorem w różnych miejscach, może jakieś wifi, komputer ci zakłócają. Najpewniej będziesz musiał kupić jakąś antenę zewnętrzną kierunkową(może nawet wewnątrz będzie działać lepiej od tego thomsona). Napisz jakie kanały teraz odbierasz.