Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

UPS, w którym można wyłączyc "beepera"

leopardo 09 Nov 2010 09:55 5637 12
    leopardo
    Level 11  
    Witam serdecznie.
    Potrzebuje UPS'a, w którym można programowo lub inaczej ;) wyłączyć beepera, sygnalizującego zanik napięcia.
    Nie potrzebuje jakiegoś wydajnego UPS'a, urządzenie pobiera max 100W.
    Jakieś sugestie?
    Jakieś modele w których mogę się pozbyć dźwięku?
  • Helpful post
    goldi74
    Level 43  
    Jeżeli chodzi o wyłączenie beepera "inaczej" to można to zrobić w każdym modelu UPS-a. Wystarczy po prostu wylutować beepera.
    bmserwis
    Level 36  
    Wiele UPS np: firm APC posiada z tyłu zestaw przełączników DIP (najprostsze, tanie modele 250, 300) za pomocą których można wyłączyć sygnalizację dźwiękową.
    mrsebolo
    Level 25  
    goldi74 wrote:
    Jeżeli chodzi o wyłączenie beepera "inaczej" to można to zrobić w każdym modelu UPS-a. Wystarczy po prostu wylutować beepera.

Taaa i stracić gwarancję na urządzenie... Super pomysł.
    leopardo
    Level 11  
    Ok. Rozumiem, tak myslalem, ze mu to przeszkadzac nie bedzie. Czy po wylutowaniu trzeba ten element czyms zastapic czy tak zostawic bez tego "czlonka"?

A czy jest jakis UPS w ktorym mozna to uczynic programowo? Kazdy z serii produktow APC ma to?
    bmserwis
    Level 36  
    W APC nie jest to rozwiązanie progtramowe, a niejako sprzętowe (fizycznie przełączenie DIP, z tyłu urządzenia). Podaj może zakres cen jaki Cie interesuje, a podam konkretne modele.
    leopardo
    Level 11  
    Dziekuje za zainteresowanie. Cena - do 200zl.
  • Helpful post
    bmserwis
    Level 36  
    Na Allegro można dostać odświeżone APC do 150-200zł. Modele: BK300MI, BK500MI, BK650MI.

Cytat z instrukcji:
    "Prze³¹cznik wy³¹czanie alarmu dŸwiêkowego - Jeœli prze³¹cznik
    numer 1 jest ustawiony w pozycji dolnej, zasilacz UPS, w wypadku
    awarii zasilania sieciowego, emituje co piêæ sekund alarm
    dŸwiêkowy. Aby wy³¹czyæ alarm nale¿y ustawiæ prze³¹cznik w
    pozycji górnej.
    Uwaga: Zasilacz UPS bêdzie wci¹¿ zdolny do emitowania sygna³u
    alarmu wyczerpania akumulatora."
    leopardo
    Level 11  
    Ok. Dziekuje za pomoc.
    A ile potrzebowalbym $$$ aby kupic nowego APC do zasilania urzadzenia 100W przez 10min?
  • Helpful post
    bmserwis
    Level 36  
    Dokładnie określić nie da się nie znając sprawności przetwornicy w danym modelu oraz napięcia akumulatora przy jakim UPS się wyłącza. Ostatni z podanych przeze mnie modeli (kupiony jako nowy lub z nową baterią) powinienem spokojnie wystarczyć.
    leopardo
    Level 11  
    A jezeli kupie jakis uzywany, obojetnie jakiej firmy, i zdemontuje beeper to czy czy cos w jego miejsce trzeba wstawiac czy bedzie normalnie dzialal bez tego elementu?
    bmserwis
    Level 36  
    Demontaż w 99% przypadków powinien wystarczyć.
    leopardo
    Level 11  
    Dziekuje. Zaryzykuje demontaz ze starego uzywanego albo dowiem sie czy wchodzi w gre drozszy model - nowy z pelna gwarnacja.