Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brumi wzmacniacz podłączony do laptopa Lenovo Y550

kargul.x 10 Lis 2010 18:18 1387 5
  • #1 10 Lis 2010 18:18
    kargul.x
    Poziom 9  

    Witam
    Piszę w tym dziale bo w komputerowym nie było działu audio.
    Mam problem z brumieniem wzmacniacza (każdego który sprawdzałem) podłączonego do laptopa. Nie jest to raczej pętla mas bo na baterii i zasilaczu sieciowym jest to samo. Brumi tylko wtedy, kiedy nie jest odtwarzany żaden dźwięk. W czasie słuchania muzyki jest dobrze ale jak np. skończy się playlista albo zatrzymam odtwarzanie to brumienie się pojawia. Jak w komputerze ściszę odtwarzacz do zera to jest jedyna sytuacja, kiedy nic nie złychac z głośników.
    Miałem wcześniej innego laptopa, podłączałem go do tego samego sprzętu i tak nie było. Karta dźwiękowa w laptopie to Realtek ALC272, chociaż nie wiem czy dobrze podałem bo ciężko mi było znaleźć tą informację a wszędzie na stronach jest napisane "Realtek HD".

    0 5
  • #3 10 Lis 2010 21:59
    radzior123
    Poziom 8  

    Na pewno nie jest to wina kabla sygnałowego. Dla pewności podepnij sobie np słuchawki. Spróbuj zainstalować inny odtwarzacz lub sprawdz czy to samo dzieje sie na Windows-wym. Jeśli tak to usterka tkwi samej karcie lub jej sterownikach. Przy funkcji Pauza wzmacniacz końcowy karty nie powinien być sterowany, ( a widocznie dostaje jekieś "śmieci") ,

    0
  • #4 11 Lis 2010 11:25
    kargul.x
    Poziom 9  

    W każdym wzmacniaczu, który podłączałem był inny kabel. Nie zależy to od aplikacji. Nawet jak wejdę na youtube i wyciszę w mikserze systemowym przeglądarkę jako źródło dźwięku to nie brumi. Brumi wtedy, kiedy zadna aplikacja nie odtwarza dźwięku. Ze sterownikami nie próbowałem i teraz nie spróbuje bo nie mam przy sobie tego laptopa ale dzisiaj to sprawdzę.

    0
  • #5 21 Lis 2010 00:04
    djivo
    Poziom 23  

    A nie jest to system windows vista lub windows 7 . Wcześniej miałeś XP i nie było kłopotu - bo poprzedni system tego nie posiadał tak podejrzewam .
    Tam jest w oszczędzaniu energii że ma nawet podczas tego jak nic nie działa oszczędzać prąd i wyłączyć kartę muzyczną (robi się wtedy brak masy).
    Miałem tak samo komputer działał ale jak coś odtwarzał było okay ,lecz po chwili nie używania dźwięku system windows odłącza kartę muzyki oszczędzając w ten sposób prąd .
    Zobacz ustawienia zasilania i zostaw na maksymalną wydajność .
    Powinno pomóc i nie wyłączać kart tak było u mnie .
    Zobacz może To pomoże .
    Czytając Twój pierwszy post odpowiedź sama się nasuwa zobacz tylko czy do Lenovo nie ma jakiejś swojej aplikacji zarządzającej energią laptopa.
    Bo o ile mnie pamięć nie myli to posiada takową.
    Pozdrawiam

    0
  • #6 23 Lis 2010 19:17
    kargul.x
    Poziom 9  

    Tak, jest to windows 7 a wcześniej miałem xp. Też pierwsze moje podejrzenia były właśnie takie. Niestety brumi na każdym planie zasilania. Nie wiem też jak zmienić ustawienia wyłączania karty. W xp była opcja we właściwościach każdego urządzenia a w 7 nie ma ani tam ani w ustawieniach planów zasilania (chyba że inna opcja wpływa m. in. na to). Zmiana sterowników na nowsze też nic nie dała.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo