Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Komputer po wypadku, nie działają dyski twarde.

RoStER 10 Nov 2010 20:37 3969 28
  • #1
    RoStER
    Level 30  
    Witam.

    Otóż mam pewien problem, poskładałem kiedyś sąsiadowi komputer z 2 starych komputerów. Działał mu ten komputer z 3-4 miesiące i padł zasilacz.
    Było to dziwne zdarzenie ponieważ siedzieliśmy i oglądaliśmy TV i nagle komputer sam się włączył, włączyłem szybko monitor nic na nim nie było, komputer jak by włączał się dalej więc chciałem go wyłączyć, lecz przycisk power nie reagował, po wyłączeniu listwy i ponownym włączeniu komputer już nie wstawał. Zauważyłem dziwną rzecz, otóż jak włączyłem listwę to nic nie reagował, a jak wyłączyłem to wiatraki ruszyły na 0,5s i zaświecił się wiatrak na procku oraz diody i koniec, zgasły.

    Więc komputer wziąłem do siebie na naprawę, znalazłem jakiś zasilacz 350W MegaBajt (wiem, że to ścierwo itp. lecz był potrzebny, a części nie ma wymagających). Przed podmianą otworzyłem go, dokładnie sprawdziłem czy nie ma jakiś wybrzuszonych lub wylanych kondensatorów oraz wyczyściłem go. Po tej wymianie niby wszystko działało, był system itp.

    Po 1-szym dniu testów zauważyłem, że tylne USB nie działa, sprawdzałem w biosie nie było opcji żeby włączyć usb, więc sprawdziłem napięcie miernikiem z przodu usb i z tyłu. Okazało się, że z przodu było 5v, a z tyłu 0 czasem coś tam skoczyło. Więc usb z przodu przełożyłem na tył i działało.

    Po tych operacjach sąsiad przyszedł do mnie i pokazywałem mu, że komputer działa.
    Tyle co pokazało się okienko logowania Windows'a XP, nagle wyskoczył BlueScreen i komputer się z resetował, po czym był problem, że nie znajdował nic w biosie (napędu oraz 2x twardych) kombinowałem z taśmami i nic, po jakiś 2h odpalam kompa i działa znów wszystko jest jak by ok, zresetowałem kompa i patrze znów nic nie ma, przysłuchiwałem się i okazało się, że 1 z twardych tak jak by startował ale nie mógł, to odłączyłem go i zostawiłem tylko ten 2 dysk niby działało zrobiłem formata i niby ok, a tu nagle sprawdzanie dysku z Windowsa XP i błędy potem reset i znów to samo i tak ciągle.



    Komputer już na początku łapał jakieś resety przez ten padający twardy.
    Lecz wtedy myślałem, że to wina taśm bo niby starczyło je ruszyć i działało a to jednak wina nie zawsze wstającego twardego.

    Teraz moje pytanie czy ten zasilacz mógł uszkodzić od razu 2 twarde??

    Konfiguracja sprzętowa (jaką pamiętam jutro albo dziś pod wieczór dam całą szczegółową z marką i modelem).

    AMD Sepron 2200+ z chłodzeniem wymienianym jakiś wiatraczek co się świecił.
    768MB ramu
    ATI Radeon 9200PRO 128mb/128 bit
    Twarde: Western Digital WD800 80GB (to ten co nie potrafi rozkręcić talerzy) oraz jakiś samsung 40gb na którym była gwarancja z 2001 roku :D
    Zasilacz MegaBajt 350W

    to tyle co do tego problemu dokładną konfigurację podam jak dostanę znów kompa.

    Twardego 80gb mam przy sobie otwierałem go i nie zauważyłem nic uszkodzonego jak na moje oko, potem podłączyłem na sprawdzenie czy go nie uszkodziłem i dalej nie potrafił rozkręcić talerzy.
  • #2
    Januszf777
    Level 27  
    RoStER wrote:

    Było to dziwne zdarzenie ponieważ siedzieliśmy i oglądaliśmy TV i nagle komputer sam się włączył, włączyłem szybko monitor nic na nim nie było, komputer jak by włączał się dalej więc chciałem go wyłączyć, lecz przycisk power nie reagował, po wyłączeniu listwy i ponownym włączeniu komputer już nie wstawał. Zauważyłem dziwną rzecz, otóż jak włączyłem listwę to nic nie reagował, a jak wyłączyłem to wiatraki ruszyły na 0,5s i zaświecił się wiatrak na procku oraz diody i koniec, zgasły.
    (...)
    Teraz moje pytanie czy ten zasilacz mógł uszkodzić od razu 2 twarde??
    (...)
    Twardego 80gb mam przy sobie otwierałem go i nie zauważyłem nic uszkodzonego jak na moje oko, potem podłączyłem na sprawdzenie czy go nie uszkodziłem i dalej nie potrafił rozkręcić talerzy.


    Kamikadze! (chodzi o otwieranie)

    Oczywiście, że zasilacz mógł poczynić znaczne spustoszenia i to nie tylko jeśli chodzi o dyski. Prawdopodobnie początkiem całej sytuacji było przepięcie ale skoro TV wytrzymał to być może, że pochodziło ono albo od kompa albo wręcz od listwy. Musisz sprawdzić wszystko po kolei element po elemencie, karty, płytę, dyski, pamięci także tą listwę. Prosty sposób to podmienianie na sprawne lub umieszczanie w innym sprawnym kompie.
  • #3
    RoStER
    Level 30  
    No ale po wymianie zasilacza komp działał a potem się znów zaczęło, na dodatek wydaje mi się że to tylko te twarde padły, ponieważ 1 twardy jak by nie startuje co opisałem w temacie, a drugi twardy da się z formatować, utworzyć partycję itp. zainstalować windowsa i przy uruchamianiu wyskakuje ciągle CHDISK chyba tak to się nazywa?? wywala tam jakieś błędy potem się resetuje i tak ciągle.

    @
    Co do rozkręcania odkręciłem tylko śrubki z metalowej obudowy zajrzałem do środka i znów złożyłem bo myślałem, że coś odleciało.
  • #4
    artaa
    Level 43  
    HDD otwarty w niewłaściwych warunkach = do kosza.
    Z drugiego HDD podaj SMART. Opisy jak są na E i G.
  • #5
    RoStER
    Level 30  
    artaa

    Możesz mi dokładnie wytłumaczyć o co chodzi z SMART oraz opisy na E i G?? bo przy twardych nigdy nie robiłem więc naprawdę nie wiem.

    A co do warunków otworzyłem go u sąsiada w pokoju klimatyzowanym (nie ma prawa żeby kurz był na meblach lub jakieś okruszki) oraz temp 25 Stopni C.
  • #7
    RoStER
    Level 30  
    Nie czytałem, niestety.

    Jak dziś dostanę tego kompa spiszę wszystko z tego twardego i wstawię tutaj. zaraz poczytam o tym S.M.A.R.T

    Dobra już się zapoznałem z regulaminem a dokładnie z punktem 16.

    nie potrafiłem po prostu znaleźć nic ciekawego na temat SMART żeby to jakoś odczytać.

    Dodano po 18 [minuty]:

    Dysk Twardy to:
    Samsung SV4002H REV.B 2001.11
    LBA 78,242,976 40GB VICTOR SpinPoint

    Dodano po 1 [minuty]:

    SMART można podać tylko z HDDTUNE?? bo mi nawet system się nie włącza.

    Dodano po 14 [minuty]:

    czytając znalazłem na jakimś forum żeby nagrać na innym kompie MHDD jako bootowalną płytę i uruchomić SMART w twardym, tutaj moje pytanie czy da radę to odpalić z Pendrive?
  • Helpful post
    #8
    Paolo1976
    Level 24  
    Najprostsza metoda - podłącz jakiś sprawny, pewny dysk pod ten komputer. Zainstaluj system, np. Linuksa i wtedy okaże się, po pracy komputera. Jeśli będzie pracował stabilnie, to znaczy, że przyczyna leżała w dyskach, lub jednym z nich. Jeśli będzie dalej ''wariował'' - prawdopodobnie ucierpiały nie tylko dyski, a wtedy szukaj dalej metodą eliminacji, np. podmieniaj na sprawdzony RAM, CPU, GPU karty rozszerzeń, napędy optyczne itd.
  • Helpful post
    #9
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    Mam pewna sugestie jak widze pominieta w tym rozwazaniu.
    Skoro wlaczanie uszkodzonego zasilacza powodowalo obrot wiatrakow to znaczy ze on dawal napiecia, no bo niby skad brala by sie energia na ruch 0.5s tych wiatrakow, przetwornica startowala ale nie podtrzymywala prawdopodobnie.
    Z drugiej strony to ja bym raczej podejzewal plyte ze to na niej jakis kondensator szwankuje i to sa powody bledow z napieciami, USB i dyskami, poprostu kontroler nie dostaje jakiegos napiecia poprawnie.
    Moze to byc spowodowane tym padnietym zasilaczem (moze sprawdz czy naprawde padl czy poprostu cos go na plycie "przytykalo"), lub wg. mnie raczej sama plyta.
    Mam nadzieje ze najpierw wyeliminowales bledy montazu czy kontaktu.
    Otwieranie dysku - gratuluje pomyslowosci, moze na przyszlosc zanim ruszysz ostro do przodu zapytaj jak nie jestes pewien.
    Otwarcie dysku w "normalnych" warunkach powoduje wnikniecie do niego zanieczyszczonego powietrza, zanieczyszczenia to pylki rzedu um, ale na tyle duze ze moga wniknac miedzy glowice a powierzchnie dysku i ja skutecznie zniszczyc. Otwieranie dysku tylko w tzw. Clean Room, gdzie atmosfera jest scisle kontrolowana.
    Zawieszajace sie windowsy to moze byc wina blednych sektorow nas dysku.
    W sumie samo podlaczenie dysku tylko pod zasilacz powinno rozkrecic talerze jezeli jest sprawny dysk.
    Pozdrawiam
  • #10
    RoStER
    Level 30  
    Dziękuję za zainteresowanie tematem.
    viayner
    Co do dysku byłem pewien że jest padnięty, ponieważ na początku już nie zawsze startował a po odłączeniu go działał, więc u sąsiada postanowiliśmy go otworzyć w klimatyzowanym pokoju lecz nie zauważyłem nic dziwnego, po czym gdy znów go złożyłem i podłączyłem do kompa efekty były te same, talerze się nie kręciły.

    Płyta główna z tego co wiem/pamiętam od początku miała wadę że tylne usb nie działało, więc to nie płyta.

    Ten zasilacz co się uszkodził sprawdzałem pod gołą płytą główną (inną jakąś tam miałem z prockiem 1,4Ghz) i efekt był ten sam po wciśnięciu power wiatrak na procku ruszył i zgasł.

    Paolo1976
    Czytając to co napisałeś wpadłem na pomysł aby:
    -Podłączę działający dysk z mojego komputera oraz ten samsung co niby da się go z formatować itp ale przy włączaniu windy sypie errorami i ciągle jest CHDISK,
    -Odpalę HDDTune i przetestuję ten dysk oraz wszystko wstawię tutaj.

    Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie się tematem.

    @EDIT
    Wyjąłem z swojego komputera Dysk Twardy Barracuda 40GB zaraz go podłączę do tego od sąsiada zainstaluje windowsa jak wgram HDDtune i sprawdzę ten dysk. pozdrawiam.

    Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

    @DZIWNA SYTUACJA

    Witam:)

    otóż mam dla was parę informacji:
    1. podłączyłem mój dysk twardy Barracuda 72001 (z tego co pamiętam :D) 40GB który u mnie na komputerze działa :), do komputera sąsiada więc opalam komputer a tam głos jak by talerze w mojej Barracudzie nie chciały ruszyć tylko TRZESZCZĄ?! i pikanie z biosa ciągłe pikanie 1 krótkim sygnałem.
    2. wyłączyłem kompa sprawdziłem wszystko dobrze podłączone no nic odpalam znów. I tutaj znów trzeszczenie z mojego dysku lecz bios nie pikał i komputer włączył się, lecz widząc tylko i wyłącznie tego samsunga mojej barracudy tam nie było.
    3. wyjąłem samsunga w barracudzie ustawiłem zworkę na Master podłączyłem tylko barracude wciskam power i trzeszczenie talerzy a dioda z twardego na obudowie ledwie co się świeciła.
    4. po tym wszystkim myślałem ze moja barracuda skończyła swój żywot więc podłączyłem do swojego kompa i bez problemowo się uruchomiła.

    To tyle co dziś sprawdziłem, teraz czas na dokładną konfigurację sprzętową:
    Procek AMD Sempron 2200+
    Pamięć ram: D1D333 - 064645NG 512MB PC2700U - 2533 - A oraz LDBPDJ2200027 256MB PC3200 oczywiście ram włożone są w 1 slocie te PC2700U a w 2 slocie PC3200.
    Płyta główna ASRock K7VT4A+
    Grafika ATI Radeon 9200PRO 128 MB/128 Bit
    Zasilacz: megabajt model: MGB-350S ATX
    Dysk Twardy Samsung SV4002H REV.B 2001.11 LBA 78,242,976 40GB VICTOR SpinPoint.

    Nie jestem pewien czemu się tak dzieje, lecz dziś będę miał:
    Zasilacz TakeMe350W coś takiego który trzymał 1,5GB ramu 2x twarde 100gb, Procek Intel 2,0Ghz i GF 7300GT więc powinien uciągnąć ten sprzęt od sąsiada.

    Na dodatek mam jeszcze wolną płytę główną ASRock P4i65G z procesorem INTEL Celeron 2Ghz oraz Chłodzeniem Boxowym Intela.

    Więc jak będzie trzeba to zrobi się podmiankę. Pozdrawiam.
  • #11
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    to "pikanie" z biosa mnie niepokoi, a jak wyglada sprawa polaczen, moze cos sie wysunelo, procesor niedopchnety czy pamiec nie kontaktuje itp.
    Czy to pikanie bylo zaraz po wlaczeniu bez ladowania sie czegokolwiek ? jezeli tak to cos ci zwiera szyne systemowa.
    A jak wygladaja napiecia na tym trzeszczacym dysku w komputerze sasiada? moze uszkodzona plyta nadmiernie cos obciaza.
    Ogladales plyte? nie ma oznak uszkodzenia, kondensatory czt stabilizatory?
    Pozdrawiam
  • #12
    neophyte
    Level 31  
    Po pierwsze miernik w rękę i pomierz najpierw tego MGB.
  • #13
    RoStER
    Level 30  
    Płyta 0 uszkodzeń wręcz jak nowa wyglądała, kondensatory ok.
    Sprawdzę napięcia tego zasilacza bo pewnie to jego wina.. dziś będzie jakiś 350W TakeMe coś takiego.

    Co do tego pikania biosa pojawiło się to tylko raz po czym zaraz wszystko sprawdziłem, i było ok nic nie wystawało wszystko dobrze wciśnięte.

    Po tym zdarzeniu komp chodził normalnie ale bez mojej Barracudy.

    Dodano po 2 [godziny] 6 [minuty]:

    @EDIT

    Pomierzyłem napięcia na wtyczkach MOLEX i z szokowałem się....

    na Lini +5V (czarny i czerwony) 6.09V
    na lini +12V (czarny i żółty) 14.37V

    oO napięcia są zdecydowanie za duże...

    Pozdrawiam i czekam na jakieś porady.
  • #14
    @GUTEK@
    Level 30  
    RoStER wrote:
    na Lini +5V (czarny i czerwony) 6.09V
    na lini +12V (czarny i żółty) 14.37V

    oO napięcia są zdecydowanie za duże...

    Pozdrawiam i czekam na jakieś porady.
    Jakich niby porad oczekujesz? Wypie... to co nazywasz zasilaczem i kup coś porządnego.
  • #15
    RoStER
    Level 30  
    Napisałem że czekam na zasilacz TakeMe(jakoś tak kolega mówił) 350W,
    powiem jeszcze, że 1-szy zasilacz na jakim komputer padł to megabajt 300W. Dziś podłączyłem 350W na test, lecz po pomiarach nie chcę już włączać komputera na tym czymś.

    @Gutek
    To co ja nazywam zasilaczem to dałem na sprawdzenie twardych, i ja nie kupię czegoś porządnego bo to nie mój komputer.
    Jak sprawdzę na tym innym zasilaczu i będzie ok to wymieni się zasilacz, lecz muszę dojść do tego czemu moja Barracuda tam nie chodziła.. i wydaje mi się że ten WD800 Western Digital tez będzie sprawny bo tak samo się zachowuje jak moja barracuda.
  • #16
    Paolo1976
    Level 24  
    Myślę, że pozostaje Ci na razie poczekać, aż będziesz miał ten zasilacz 350W TakeMe. Choć to pewnie jakiś chiński wynalazek, to przynajmniej zobaczysz jakie będzie miał napięcia i jak na nim będzie się zachowywał komputer. Napięcia są zdecydowanie za duże. U mnie na zasilaczu Chieftec 560W napięcia lekko poniżej deklarowanych, czyli 11,98V i 4,93V, ale takich napięć jak u Ciebie nigdy nie widziałem na molexach. Tak więc najpierw pomierz napięcia na tym TakeMe, przed podłączeniem do komputera. Włączysz go zwierając we wtyczce zasilania płyty głównej zielony przewód z czarnym.

    P.S.
    Czy te napięcia mierzyłeś pod obciążeniem, czy na "sucho"?
  • #17
    RoStER
    Level 30  
    Mierzyłem tak:
    Komputer podłączyłem do zasilania bez monitora, klawiatury , myszki itp.
    Włączyłem go i sprawdziłem napięcia więc na sucho.

    Możliwe że miernik jest wadliwy ??
  • #18
    @GUTEK@
    Level 30  
    RoStER wrote:
    Napisałem że czekam na zasilacz TakeMe(jakoś tak kolega mówił) 350W
    To coś o nazwie TakeMe to jeszcze gorszy chłam niż megaszajsy. Jak już coś taniego podłączasz to niech to będzie chociaż używany Fortron lub Modecom Feel I/II/III.
  • #19
    RoStER
    Level 30  
    Ten TakeMe działał prawidłowo u kolegi na sprzęcie:
    2.0GHz Celeron, 1.5GB ramu, 2x 120GB twardy oraz GF 7300GT więc powinien sobie poradzić z tym zestawem od sąsiada, lecz przed podłączeniem oczywiście zmierzę napięcia zasilacza.

    Taki zasilacz:
    Komputer po wypadku, nie działają dyski twarde.
  • #20
    Januszf777
    Level 27  
    Istotne jest to jakie będą napięcia PO podłączeniu (pod obciążeniem)!
  • #21
    RoStER
    Level 30  
    Tak tylko nie mogę obciążyć tamtego kompa ponieważ nawet do systemu nie wchodzę.. bo wyskakuje CHDISK a mojej barracudy nie czyta... tak jak by talerze się nie rozkręcały.
  • #22
    Januszf777
    Level 27  
    Podłącz żarówkę samochodową 12V/21W i sprawdź napięcia (na necie i Elektrodzie jest kilka tematów o prawidłowych napięciach zasilających)
  • #23
    RoStER
    Level 30  
    Wpadłem na pewien pomysł, co wy na to żeby podłączyć tego Samsunga co niby działa, lecz po wgraniu windowsa ciągle wyskakuje CHDISK podłączyć do mojego sprawnego kompa i przeskanować go HDDTune'm ??

    Tylko dalej zastanawiam się dlaczego nie działał mój dysk Barracuda.
  • #24
    Andy74
    Level 25  
    Quote:
    Wpadłem na pewien pomysł, co wy na to żeby podłączyć tego Samsunga co niby działa, lecz po wgraniu windowsa ciągle wyskakuje CHDISK podłączyć do mojego sprawnego kompa i przeskanować go HDDTune'm ??

    Dziwię się że jeszcze tego nie zrobiłeś...
    Quote:
    Tylko dalej zastanawiam się dlaczego nie działał mój dysk Barracuda.

    A nie wydaje ci się, że ten dający zawyżone (i nie wiadomo jak zaśmiecone) napięcia zasilacz może mieć z tym coś wspólnego? Bateria w mierniku dobra?
  • #25
    kortyleski
    Level 43  
    Przecież to takie proste... Dla mnie, wapniaka co sie prawie nie zna na komputerach.
    1) zasilacz, ma mieć stabilne napiecia.
    2) Konfiguracja - płyta+proc+grafika+monitor.
    Czekamy aż po uruchomieniu poprosi o RAM, jak poprosi prawidłowo to dajmy jej RAM.
    I dalej po kawałku dokładamy graty obserwując reakcję...
  • #26
    RoStER
    Level 30  
    Andy74 wrote:
    Quote:
    Wpadłem na pewien pomysł, co wy na to żeby podłączyć tego Samsunga co niby działa, lecz po wgraniu windowsa ciągle wyskakuje CHDISK podłączyć do mojego sprawnego kompa i przeskanować go HDDTune'm ??

    Dziwię się że jeszcze tego nie zrobiłeś...
    Quote:
    Tylko dalej zastanawiam się dlaczego nie działał mój dysk Barracuda.

    A nie wydaje ci się, że ten dający zawyżone (i nie wiadomo jak zaśmiecone) napięcia zasilacz może mieć z tym coś wspólnego? Bateria w mierniku dobra?


    Dziś to zrobię jak wrócę do domu, i jeszcze sprawdzę ten zasilacz.

    Co do mojej Barracudy, to wychodzi na to, że to przez ten zasilacz.

    Oczywiście dziękuję wszystkim za zainteresowanie się tematem.

    Dodano po 2 [godziny] 47 [minuty]:

    Mam problem otóż podłączyłem tego samsunga do mojego komputera i podczas włączenia wyskoczył komunikat:

    Code:
     SMART Failure Predicted on Primary Master :
    
    SAMSUNG SV4002H
    WARNING: Immediately back-up your data and replace your hard disk drive.
    A failure may be imminent.


    dałem F1 aby kontynuować i wyskoczyło sprawdzanie dysku z Windy 7 większość segment rekordów plików nie do odczytania.
    jak to minie to sprawdzę dysk HDDTune
  • #27
    RoStER
    Level 30  
    Gdy się robił ten CHDISK z windy 7 to sprawdziłem znów napięcia tego "megaszajsa' (megabajt) innym miernikiem takim dosyć dobrym lecz wskazówkowy, dostałem od sąsiada elektryka.
    Na lini 12V - 12,30
    Na lini 5V - 5,10- 5,05 tak pomiędzy była wskazówka
    Więc napięcia są ok a ten mój miernik dalej wariował że niby 14v na 12v ...
    Lecz moja Barracuda nie startowała.

    W HD Tune w zakładce Benchmark dałem start i nie przeszedł testu, wyskoczył błąd ERROR Read.

    W zakładce Health jest na czerwono jakaś linijka potem podam dokładnie, bo aktualnie sprawdzam Error Scan.

    Zakładka Health na czerwono:
    Komputer po wypadku, nie działają dyski twarde.

    Pozdrawiam i czekam na dalsze porady.
  • #28
    @GUTEK@
    Level 30  
    RoStER wrote:
    Zakładka Health na czerwono:
    Komputer po wypadku, nie działają dyski twarde.
    Dysk do kosza. To zapewne efekt rozebrania go.
  • #29
    RoStER
    Level 30  
    To nie jest ten dysk który był otwierany :).
    Sprawdzę jeszcze tego otwieranego Western Digital WD800.

    Oraz dalej dziwi mnie dlaczego mój dysk Barracuda nie działa w komputerze sąsiada?? sprawdziłem HDTune'm moją Barracude i wszystko ok.

    Lecę sprawdzić teraz tego WD800.

    Dodano po 15 [minuty]:

    Dobra obydwa dyski poszły do kosza.

    Spróbuję jeszcze raz podłączyć moją Barracudę jak tylko wrócę do domu bo aktualnie czeka mnie wyjazd.

    Dodano po 5 [godziny] 33 [minuty]:

    @Witam ponownie!

    Otóż wymieniłem tego megaszajsa na TakeMe 350 i okazało się że mój dysk barracuda za działał więc mówię, że wszystko ok.
    Oddałem kompa sąsiadowi i podłączając moją Barracudę do mojego kompa wyskoczył błąd
    Quote:
    Salve Failed
    na dodatek dysk ma dziwną nazwę zamiast ST i jakiś numer to ma jakąś długą nazwę? gdy jest ten błąd to mam tylko do wybrania F1 continue i Delete Setup, jak dam contiune to w systemie nie widzę tego dysku tylko jest jako Dysk wymienny którego nawet nie mogę otworzyć.

    Na razie co zrobiłem to:
    -wziąłem znów kompa od sąsiada z formatowałem dysk w NTFS zainstalowałem tam windowsa potem przełożyłem dysk do mojego kompa lecz dalej ten sam błąd.
    -zresetowałem biosa w płycie głównej przez odłączenie baterii na kilka minut.

    I nic ciągle nie działa ten twardy na dodatek pokazuje złą nazwę.

    Pozdrawiam i bardzo liczę na państwa pomoc.

    Dodano po 45 [minuty]:

    ODŚWIEŻAM BARDZO POTRZEBUJĘ POMOCY.

    Dodano po 27 [minuty]:

    DOBRA już sobie sam z tym problemem poradziłem, i sąsiada komputer chodzi i mój komputer widzi już 2 dyski..

    W moim kompie winna była taśma.