Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prądnica z silnika pralki automatu 54 żłobki, co mi wyjdzie?

almark 15 10 Nov 2010 23:15 14925 13
    almark 15
    Level 10  
    Witam, jestem tu nowy. Interesuje mnie zrobienie prądnicy do wiatraka a raczej do turbiny. Jednak na początek chciałbym zasięgnąć porady bo wiele czytałem stron forum i mam trochę mętlik w głowie. Co mi wyjdzie jak w silniku od pralki automatu 54 żłobki, bez ruszania uzwojenia przerobie wirnik na neodymy? to znaczy co by wyszło, jaki woltaż, amperaż, przy powiedzmy 300 obr, no i ile tych magnesów zastosować? /wirnik fi. 104.5 dł 50mm, z uzwojenia wychodzi 6 kabli. Wiem że wielu tutaj ma spore doświadczenie w tym temacie i z góry dziękuje za podpowiedż. Dodam że mechaniczne możliwości mam można powiedzieć duże bo mam warsztat ślusarki ale jako elektryk to amator jestm. Znam amerykanki z forum i to że z silnika można zrobić prądnice ale na początek chciałbym zrobić próbę z tym pralkowcem bo akurat taki mam. Docelowo chciałbym postawić dwie turbiny saweniusa 3 m wysokie na dachu warsztatu no i zapewne z innymi prądnicami.
    Jerzy Bartnicki
    Level 23  
    Witam
    Nie siedzę w prądnicach wiatrowych, natomiast mam do czynienia z normalnymi prądnicami. Oczywiście można zastosować silnik nawet zwykły jako prądnicę. Myślę że wyważa pan otwarte drzwi. U pana będzie problem z regulacją napięcia, a już trudno tu w ogóle rozmawiać o częstotliwości. Jakiś rok temu śledziłem te tematy na Elektrodzie i pojawia się tam więcej problemów niż tylko problem prądnica.Radziłbym trochę pogrzebać w tych wypowiedziach, ponieważ rozumiem że pan może dużo dorobić mechanicznie, ale zmarnowany czas na złe próby to również kasa.
    Jerzy
    almark 15
    Level 10  
    Dzięki że się odezwałeś "kotuniunia", nareszcie jakiś konkret, i ok a jak widzę znasz się na rzeczy a jak powiesz dalej trochę o co pytałem to naprawdę będę wdzięczny. Już wiej że będę miał nie ruszając tych uzwojeń jakieś 100-300V ale dalej nie wiem ile dać tych magnesów na wirnik i jaka to może być w przybliżeniu moc z tego, powiedzmy przy 300 obr.
    Z góry dzięki.
    kotuniunia
    Level 29  
    Strona 336 cz 1 i czytaj co napisał siano,bo to coś podobnego co masz ty.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic277125-10050.html

Ale jak chcesz mieć 300obr/s to jest raczej "wolnoobrotówka" ,a chcąc mieć taką to musisz zrobić coś jak ja zrobiłem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1209212-150.html
    str 6, 2/3 strony tylko będziesz miał 18 biegunów (36magnesów na obwodzie) i zależnie od napięcia (większą na większe) ilość zwojów na cewkę, co się przekłada na fazę.
    almark 15
    Level 10  
    Przeglądałem i tą siana przeróbkę pralkowca, przeglądałem i cały czas przeglądam różne amerykanki i na pewno zrobię jakąś większą jak tylko staną na moim dachu warsztatu zamierzane całkiem pokażne saweniusy.
    "kotuniunia" chodzi mi na razie jednak o zrobienie tego wirnika do tego pralkowaca jaki mam. Dzięki za podpowiedzi które niewątpliwie się przydadzą ale nadal jakoś nie mogę się doprosić o konkrety o jakich wspominałem co do tego wirnika pralkowca 54 złobki.

Dodano po 20 [minuty]:

Jeszcze dodam że ze stojana jest 6 wyprowadzeń /oddzielnych/, jak wcześniej wspominałem w swoim poście, tyle tylko że jak omomierzem sprawdzałem to trzy wyprowadzenia wskazuje omomierz na zwarte i pozostałe trzy też to samo wskazuje na zwarte. Nie rozumie tego jako że silnik był dobry ale pewnie dlatego że się nie znam za mocno, i może i to ktoś mi wytłumaczy może?
    Jerzy Bartnicki
    Level 23  
    Witam
    Co do silnika, to najprościej można wytłumaczyć tak: masz 2 silniki (2 osobne uzwojenia) jedne służą do napędu "pranie" (wolne obroty), drugie "wirowanie". Abym panu za mocno nie namieszał podam tylko że mają różną ilość par biegunów, a co za tym idzie będą miały jako prądnica znacznie różne częstotliwości.
    almark 15
    Level 10  
    Panu Bartnickiemu dziękuje, cenna wiadomość dla mnie.
    Mimo wszystko nadal się nie dowiedziałem ile i jakich dać magnesów na wirnik przy fabrycznym uzwojeniu stojana, 54żłobki, no cóż to forum jak widzę ma to do siebie chyba, a pisze tak bo z innych stron widzę że niektórzy mają to samo.
    Pozdrawiam wszystkich.
    gosica
    Level 11  
    almark15 ja też zaczynam z takim silnikiem co ty tylko wirnik srednica 115mm stojan 54 żłobki nikt ci gotowca nie da ,
    troche cierpliwości.
    Jesitr1 tak mi odpisał Orginalne uzwojenie jest o dużym oporze.Moc tracona w pradnicy będzie znaczna.Gdy popłynie w Obwodzie (przez prądnicę i odbiornik) prąd to Moc tracona w prądnicy jest wprost proporcjonalna do iloczynu oporu elektrycznego prądnicy i kwadratu natężenia prądu w całym obwodzie.
    Orginalne uzwojenie ma duży opór bo jest z cienkiego drutu i powoduje duże straty.Nadaje się tylko do mocy jak w pralce 200 W i nie więcej.Przy większej mocy odbiornika to taka pradnica sama jest grzałką i zużywa wiecej wiatru niż nasz odbiornik.Nie nadaje się do ładowania akumulatora - tylko dwie 100 W żarówki na 230V.Trzeba przezwajać - ale można przetestować bo wirnik też będzie pasował do przezwojonej.
    Magnesy mogą być jak najgrubsze - zależy od kieszeni.
    Szerokość bieguna to 2/54 obwodu wirnika.18 biegunów = 9 par biegunów.
    Odstęp pomiędzy biegunami i skos (konieczny) to 1/54 obwodu wirnika.
    Przy odrobinie Talentu i Uporczywości w żłobek (Tamat 500) można wsypać 50 drutów Φ 1mm.
    Aktywny odcinek przewodu można w pojedyńczym pakiecie blach wydłużyć z 55 do 80 mm ( i więcej ), magnesy na wirniku wyprostować, wtedy 20-cia biegunów ( na stojanie też ) zamiast 18-tu ( bez Skosu, a nie ma Zaskoków)
    Przy takiej kombinacji powstaje napiecie - ile obrotów to tyle Volt (300obr/min i 300 volt).
    Można wsypać drut grubszy i wtedy można ładować akumulatory.Im grubszy drut tym większe ampery.W baterię o niskim napieciu (12 V) należy się najgrubszy drut.
    Dokładnej receptury nie podaję bo to zależy od staranności i od Turbiny
    To są posty z 2cz. strona 117,z tego co doczytałem to magnesy np.15x15x5 n38
    almark 15
    Level 10  
    "Gosica", podaj ile cewek ma być na stojanie, bo jak zrozumiałem z twojego posta to 50 zwoi w cewce, drutem fi 1mm. Magnesów 18 rzędów, czy tak?
    almark 15
    Level 10  
    No i ok, 18 cewek, a ile magnesów dać?, i poza tym może schemacik na podłączenie cewek, a chciałbym żeby jako wolnoobrotowa 150-200 obr, była do ładowania akumulatora albo 2 , 12 V
    gosica
    Level 11  
    Traktuj moje posty z o.o. ja tylko piszę to co gdzieś tam przeczytałem cz.1 ,cz.2 .Fachowcy w tej dziedzinie teoretycy i praktycy to np. Jesiutr1,Edek45,Kototunia, Wojtek itd.
    Proponuje w przeglądarce elektrody szukaj postów w/w Gości.
    Jak będę znał odp.na twoje pytania to oczywiście napiszę ,tak jak wspomniałem sam się uczę pzd.
    almark 15
    Level 10  
    54 żłobki, 18 cewek na fazę, czy dobrze rozumuje? jak to połączyć, może ktoś poda jakiś schemacik?
    Silnik od automatu, a chciałbym zrobić z tego prądnice wolnoobrotową /turbina Saweniusa/, do ładowania akumulatorów. Jak ktoś mi odpowie to może jeszcze jaki drut i ile zwojów i ile magnesów na wirnik?
    Ponawiam co prawda to pytanie ale nadal nie mogę jakoś się dowiedzieć.