logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć zakres miliwoltomierza AVT 2004 do 20 V?

bergu 11 Lis 2010 09:54 905 12
REKLAMA
  • #1 8728676
    bergu
    Poziom 16  
    Ocena: 115
    Witam co mam zrobić żeby zmienić zakres w miliwoltomierzu avt 2004 na 20 V? w instrukcji jedyne piszą o zmianie na 2v poprzez zmianę r1 i c3
    linkAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 8728760
    paulwolf
    Poziom 19  
    Ocena: 30
    Cześć.
    Opisane jest to tu: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany str. 35 Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 8728830
    bergu
    Poziom 16  
    Ocena: 115
    czyli muszę zmienić rezystory na wejściu icl'a , czyli piny 30 i 31 ?
  • REKLAMA
  • #4 8728861
    paulwolf
    Poziom 19  
    Wg. schematu:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #5 8728864
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    bergu napisał:
    czyli muszę zmienić rezystory na wejściu icl'a , czyli piny 30 i 31 ?
    Nic tam nie należy zmieniać, a podłączyć dzielnik rezystorowy - w zależności od zakresu samego ICL7107 tu odpowiednie wartości dla; R1, C3, oraz R3 i R5 w dzielniku napięcia referencyjnego - albo 20V:2V, albo 20V;0,2V, czyli dzielnik 1:10, albo 1:100.
    Poszukaj, poczytaj, o tym w innych tematach na tym - i nie tylko tym - forum.
    Wszak ile razy można wałkować to samo.
    A temat Twój nadaje się do kosza ... patrz Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany pkt. 14, 16, 8.1.

Dodano po 5 [minuty]:

paulwolf napisał:
    Wg. schematu:
    Bzdura totalna z tym rezystorem 10 dołączonym równolegle do pinów 30 i 31 - a powtarzana, na różnych forach, dziesiątki razy przez kopistów i dyletantów - patrz mój post wyżej jak należy to zrobić poprawnie.

W ten właśnie sposób to ten scalony woltomierz będzie "wariował" z wyświetlaniem wyniku pomiaru - poszukaj sobie o tym na forum, ponieważ pisałem o tym tu nie raz, i nie tylko ja ...
  • #6 8728919
    paulwolf
    Poziom 19  
    Quarz - przyjmij się do eportalu.pl w dziale korekty . Wyraźnie napisane, cyt.:
    ...Dla uzyskania zakresów 19,99V; 199,9V lub innych, trzeba na wejściu dodać dzielnik rezystorowy...
    Jak się wstanie lewą nogą to tak jest.
  • #7 8728990
    Quarz
    Poziom 43  
    paulwolf napisał:
    Quarz - przyjmij się do eportalu.pl w dziale korekty . Wyraźnie napisane, cyt.:
    ...Dla uzyskania zakresów 19,99V; 199,9V lub innych, trzeba na wejściu dodać dzielnik rezystorowy...
    Dokładnie tak, ale czytaj uważnie i zrozumieniem, oraz posiadaj o tym podstawową wiedzę, gdzie ów wejściowy dzielnik rezystorowy należy włączyć.
    Tam zaś czytać nie muszę , ponieważ wiedzę o tym posiadam od samego początku ukazania się tego woltomierza na rynku.
    Rezystor R4 =1MΩ włączony w szereg z pin-31, oraz kondensator C10 =100nF włączony równolegle do pinów 30 i 31 stanowią wejściowy filtr dolnoprzepustowy, a których zadaniem jest m. in. utrzymanie niezmiennej wartości różnicy potencjałów pomiędzy wejściem pomiarowym InHi i InLo w trakcie wykonywania pojedyńczego pomiaru.
    I nie należy tam nic zmieniać, po szczegóły odsyłam do źródłowego opisu producenta tego scalonego woltomierza.

paulwolf napisał:
    Jak się wstanie lewą nogą to tak jest.
    Za powyższe słowa domagam się od Ciebie tu - w tym miejscu - satysfakcji.
  • #8 8729081
    paulwolf
    Poziom 19  
    :D - voilà
    Nie miałem zamiaru Cię obrażać ... Tylko denerwuję mnie jak osoby z wyższą rangą rugają i ignorują zapytania "młodszych" i to w dziale: Początkujący Piaskownica. Przecież to ich dział, przecież te osoby nie bez przyczyny zadają tu pytania bo nie potrafią znaleźć same odpowiedzi.
    Nie podważam twojego autorytetu. Skądś człowiek musi czerpać wiedzę, a skoro większość osób powtarza ten sam (wg Ciebie błąd) układu to oznacza, że pracuje im poprawnie. Zresztą sam budowałem w/w i nie było problemu, przynajmniej jako prosty woltomierz.

Pozdrawiam i życzę więcej cierpliwości na przyszłość.
  • #9 8729195
    Quarz
    Poziom 43  
    paulwolf napisał:
    :D - voilà
    Nie miałem zamiaru Cię obrażać ... Tylko denerwuję mnie jak osoby z wyższą rangą rugają i ignorują zapytania "młodszych" i to w dziale: Początkujący Piaskownica.
    Wchodząc na forum, to przysłowiowe "nerwy w kubeł" ...

paulwolf napisał:
    Przecież to ich dział, przecież te osoby nie bez przyczyny zadają tu pytania bo nie potrafią znaleźć same odpowiedzi.
    Przede wszystkim to nie czytają, oraz nie przestrzegają, regulaminu forum.
    I to tu zostało wytknięte przeze mnie ...
    Gdyby najpierw poszukał i poczytał, to nie byłoby tu tego tematu - zaniżającego poziom forum - oraz tych, jakże banalnych, pytań.

paulwolf napisał:
    Nie podważam twojego autorytetu. Skądś człowiek musi czerpać wiedzę, a skoro większość osób powtarza ten sam układ (wg Ciebie błąd) układu to oznacza, że pracuje im poprawnie.
    Taaa... setki razy powtarzane kłamstwo staje się prawdą ... patrz niżej.

paulwolf napisał:
    Zresztą sam budowałem w/w i nie było problemu, przynajmniej jako prosty woltomierz.
    Ile egzemplarzy budowałeś, jedną sztukę, co mierzyłeś, w jakich warunkach?
    Puste Twoje słowa, nie może pracować poprawnie ICL710x - z takim "dzielnikiem" - w przypadku nałożenia się na mierzoną wartość napięcia stałego składowej zmiennej - np. tętnień z zasilacza niestabilizowanego ... poszukaj sobie na tym forum, i nie tylko na tym, ilu pytało co zrobić bo: "źle wskazuje i wyświetlacz wariuje" właśnie z tym błędnie wykonanym dzielnikiem rezystorowym.

paulwolf napisał:
    Pozdrawiam i życzę więcej cierpliwości na przyszłość.
    Co innego cierpliwość, a zupełnie co innego napiętnowanie szerzącej się wszędzie bylejakości i totalnej głupoty ...

Pozdrawiam
  • #10 8729348
    paulwolf
    Poziom 19  
    Quarz napisał:
    Wchodząc na forum, to przysłowiowe "nerwy w kubeł"...

Hmm,...o ile sobie przypominam jeszcze jakiś czas temu było inaczej - za to chwaliłem i ceniłem Elektrodę.pl w odróżnieniu od "bydła" jakie działy się na innych pseudo forach...

Quarz napisał:

Gdyby najpierw poszukał i poczytał, to nie byłoby tu tego tematu - zaniżającego poziom forum - oraz tych, jakże banalnych, pytań.

Czyli chcesz aby w przedszkolu "dzieci" rozmawiały o macierzach i granicach funcji?... A prawo jak to prawo - wniosek z tego że do weryfikacji.

Quarz napisał:
    Co innego cierpliwość, a zupełnie co innego napiętnowanie szerzącej się wszędzie bylejakości i totalnej głupoty ...
    (Przypominam o dziale w którym jest zamieszczony post) Jakoś nie słyszałem newsów o tym, że nauczyciel w szkole zabił dziecko bo... zadało pytanie sprzeczne z "jedyną racją" nauczyciela. Każdy się zawsze uczy - choćby i opanowania.

Po co zresztą ględzić jak baby na jarmarku. Czy poniższy schemat jest już poprawny?

• #11 8729552
    Quarz
    Poziom 43  
    paulwolf napisał:
    Quarz napisał:
    Wchodząc na forum, to przysłowiowe "nerwy w kubeł"...

Hmm,...[spacja]o ile sobie przypominam jeszcze jakiś czas temu było inaczej - za to chwaliłem i ceniłem Elektrodę.pl w odróżnieniu od "bydła" jakie działy się na innych pseudo forach...
    Widać teraz to w/w "bydło" ruszyło - jak w przysłowiowy 'dym' - na forum Elektroda.pl, pytając w swoim (przeważnie zawsze nowym) temacie o byle bzdet, zamiast poszukać sobie tego samodzielnie w starych tematach.
    A w tym przypadku jest tej informacji na tym forum naprawdę sporo, wystarczy tylko użyć forumowej Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany i wpisać właściwe słowo kluczowe ... a więc w imię czego 'ubrałeś się tu w togę' advocatus diaboli, pytam retorycznie?

paulwolf napisał:
    Quarz napisał:

Czyli chcesz aby w przedszkolu "dzieci" rozmawiały o macierzach i granicach funkcji?... A prawo jak to prawo - wniosek z tego, że do weryfikacji.
    Ostatnie - powyższe - Twoje zdanie świadczy, iż nic nie zrozumiałeś z moich w tym temacie wypowiedzi - albo też zrozumieć ich nie chcesz - a zwyczajnie "bijesz pianę" przywołując, jakże tu nie adekwatny, przykład o dyskusji na temat wyższej matematyki.

paulwolf napisał:
    Quarz napisał:
    (Przypominam o dziale w którym jest zamieszczony post) Jakoś nie słyszałem newsów o tym, że nauczyciel w szkole zabił dziecko bo... zadało pytanie sprzeczne z "jedyną racją" nauczyciela. Każdy się zawsze uczy - choćby i opanowania.
    Patrz wyżej ... to już jest z Twojej strony demagogia.
    I przypomnę - bo chyba jeszcze tego nie zauważyłeś - wszak to Twoją tu głupotę "pokazałem placem" ...

paulwolf napisał:
    Po co zresztą ględzić jak baby na jarmarku. Czy poniższy schemat jest już poprawny?

Tak, jest poprawny, ale jeszcze należy podać wartości rezystancji rezystorów R1 i R2 tego dzielnika oraz ich tolerancje i dopuszczalne wartości mocy strat - ale i te informacje można znaleźć bez trudu na tym forum.
    Alternatywą jest kupno stosownego - do tego woltomierza - gotowego dzielnika, jakie oferuje w Polsce kilka e-sklepów, ale nie tylko, znam takie 'zwyczajne' sklepy z elementami elektronicznymi gdzie takie dzielniki, i to wielozakresowe (200V, 20V, 2V - na 200mV) leżą tam na półce ...
  • #12 8729711
    paulwolf
    Poziom 19  
    Nie ukrywam swojej pomyłki, nie zaklinam się co do mojej nieomylności Errare humanum est. Z ciekawością przeczytałem co miałeś do przekazania. Dlaczego bronię? ( odp.ret. ;) ) - aby forum nie stało się miejscem spotkań zadufanych w sobie megalomanów. Nie zrozumiałem Twoich wywodów, nie staram się zrozumieć?... - to jest tylko Twoja opinia.

Pozdrawiam.
  • #13 8731216
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 530
    paulwolf - po co więc piszesz, jeśli nie rozumiesz? Pisanie dla pisania?
    Sprawa jest nadzwyczaj prosta, a można ją określić krótko - lenistwo.
    Po co szukać i czytać tematy, w których jest rozwiązanie problemu, jak można założyć temat i - być może - odpowiedź będzie szybciej "podana na tacy"??
    Śmiem więc twierdzić, że nie rozumiesz również zasad forum...

Temat usuwam - p.8.1, p.14, p.15 i p.16 regulaminu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak zmienić zakres pomiaru w miliwoltomierzu AVT 2004 na 20 V. Odpowiedzi sugerują, że należy zastosować dzielnik rezystorowy, a nie zmieniać rezystory na wejściu ICL7107. Wskazano, że odpowiednie wartości dla R1, C3 oraz R3 i R5 w dzielniku napięcia referencyjnego powinny być dobrane w zależności od wymaganego zakresu. Użytkownicy podkreślają, że zmiany w układzie mogą prowadzić do błędnych wskazań, a także odsyłają do dokumentacji i schematów dostępnych w internecie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA