Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką kupić szlifierkę do sporadycznego użytkowania

rafi93s 11 Nov 2010 17:05 13572 20
    rafi93s
    Level 9  
    Zamierzam kupić szlifierkę do sporadycznego używania: cięcie, szlifowanie. Zdecydowałem się na szlifierkę na tarcze do 125 mm. Zamierzam wydać około 100-120 zł. Co polecacie, aby szlifierka nadawała się do pracy? Czy firma skil zasługuje na uznanie? Mam na myśli konkretny model: SKIL 9376 750 W.
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi i propozycje modeli szlifierek :)
    paweł1968
    Level 15  
    Witam. Posiadam akurat ten model , używana jest dość często prawie dwa lata i jak na razie bez zastrzeżeń. Myślę , że jak na sprzęt za tą cenę jest godna uwagi.
    Sławek K
    Level 22  
    Do sporadycznego ożywania, bez szaleństw przeciążeniowych czyli i w tej cenie kupisz bez problemu. Czy będzie to Skil, Einhell, Eurotec, Falon, kinzo, i inne to w zasadzie jakościowo pewnie będzie podobnie.
    Cóż tam jest w szlifierce do zepsucia?? Jest!!! Przy tych 11-12000 obrotowy występują duże obciążenia i przy złej jakości łożysk (szt 3) i panewki pod wrzecionem w głowicy(stop klamkowy ) szlifierka nie wytrzymuje długo.
    W Skilu możesz mieć przynajmniej cień nadziei ,że wyżej wymienione braki nie wystąpią i kupując w sklepie masz gwarancję!!!
    Kiedyś na początku lat 90-tych na targach handlowali interkrennem i wtedy kupiłem szlifierkę 600W - mam ja do dzisiaj pomimo badziewnej firmy. Dziwne że to pracuje, ale nie ma luzów na łożyskach i panewce no i wirnik ma zdecydowanie większy niż dzisiaj sprzedawane najtańsze szlifierki.
    Powodzenia....
    pozdrawiam Slawek
    Sedac
    Level 16  
    Obserwuj promocje w marketach i napewno kupisz za niewiele większe pieniądze coś firmowego np. Kress-a. Ja tak kupiłem dwa miesiące temu w Leroy. Szlifierki Skil-a nigdy nie miałem ale mogę polecić Maktec by Makita.
    EsTeWuAzIoM
    Level 13  
    Panowiem, moj kolega 3 lata temu kupil w tesco szlifierke ktora chodzi do dzisiaj. Co ciekawe, nie jest ona urzywana sporadycznie w domu lecz na budowie. Taka sama sytuacja z tak zwanym baczkiem do szlifowania np gladzi szpachlowej. Ma juz 2 lata a ostatnio sam nia szlifowalem cala obudowe subwoofera z mdf i nie bylo nawet najmniejszego problemu.

Nie wiem jak w PL ale w D zaopatrujemy sie w sklepie Wurth glownie uzywamy ich materialu i maszyn. Maja dobre maszyny i dobre ceny do jakosci.
    Sedac
    Level 16  
    Wurth nie jest producentem ale firmą handlową.Ciekawe więc kto robi dla nich elektronarzędzia jeżeli twierdzisz,że są dobre.
    sidor83
    Level 10  
    Witam
    Jeśli masz wydać 120 zł na szlifierkę "nie ukrywajmy" kiepskiej jakości dołóż 100 zł i kup np AEG ws6-125. Szlifierka profesjonalna, wytrzymała, poręczna wygodna konstrukcja.
    Dużą zaletą jest też 3 letnia gwarancja.
    Sedac
    Level 16  
    Za ponad 200 złotych jest niemały wybór szlifierek. Wspomnane AEG, Bosch 850C, Hitachi, Makita, Metabo, Skil Masters.
    darek4168
    Level 21  
    Najlepsza jest z takim uchwytem i włącznikiem :
    Jaką kupić szlifierkę do sporadycznego użytkowania
    Ten Skil 9376 nie dośc że uchwytu nie ma to jeszcze włącznik beznadziejny. To na zdjęciu to Einhell 960W 125 , ale nie polecam , wirniki się szybko palą.
    Sedac
    Level 16  
    Ostatnio słyszałem jak kilka już osób narzekało na wysiadające łożyska w szlifierkach B&D. Pewnie montują najtańsze chińskiej produkcji.
    malutki0157229
    Level 15  
    Osobiście mogę polecić szlifierkę Euroteca, ma właśnie taki uchwyt co jest bardzo wygodne, jeśli ma być sporadycznie używana, za 75zł na allegro można taką znaleźć. Sam miałem dwie, kolega ma taką samą pracuje u niego już dość długo 3-4 lata. Mi przy zwiększeniu ilości prac to jednak nie wytrzymały. Po kilka godzin dziennie szlifowania i cięcia padły po trzech miesiącach.
    cranky
    Level 26  
    Osobiście spotkałem się z taka zasadą w jednym z marketów: do 100 chińskie wymieniamy od ręki, szkoda sprawdzać co padło. Tak więc może byc wiekszy problem z gwarancja szlifierki za 110 PLN niż za 50 :)
    Kupiłem do sporadycznego użytku złom za 46PLN w nadziei że padnie przed końcem remontu mieszkania (rok gwarancji). Przeżyła. Kup najtańszą i nie naprawiaj.
    Sedac
    Level 16  
    <Kup najtańszą i nie naprawiaj>

Świetny doradadca, który tak pisze. Ja na Ferma narzekam a chińskie wynalazki za 100 złotych to nawet do ręki nie biorę. Bezpieczństwo przede wszystkim.
    cranky
    Level 26  
    Sedac wrote:
    Ja na Ferma narzekam <ciach>. Bezpieczństwo przede wszystkim.

Gdyby mi zależało na niezawodności to Bosch albo Makita. Co niebezpiecznego jest w taniej szlifierce?
    matiz515//
    Level 10  
    Moim zdaniem do domowych prac nie warto kupować nic drogiego. bo nawet jeśli po gwarancji się zepsuje to wyrzucasz i kupujesz druga a jeśli kupisz coś drogiego to później szkoda. A jak wiadomo nic niw jest nie do zdarcia. najlepiej popatrz w gazetkach promocyjnych supermarketów a na pewno znajdziesz coś godnego uwagi i taniego. Sam pracuje takimi sprzetami i jestem bardzo zadowolony.
    Sławek K
    Level 22  
    Sedac , a coś ty taki brzydliwy i po co piszesz głupoty. Może wyrażając durną opinie pragniesz urosnąć przynajmniej we własnych oczach???? Narzędzie kupuje się do konkretnych potrzeb i poleca się konkretnemu odbiorcy. Jedni maja ambicje mieć drogie narzędzia do małych potrzeb inni wykonują ciężką pracę tanimi narzędziami. Można i tak i tak. wcale nie trzeba wydawać 500 zł za narzędzie które będzie używane okazjonalnie.
    Slawek
    Sedac
    Level 16  
    Sławku to Ty pisałeś by nie kupować taniej szlifierki kątowej. Jak zmieniłeś zdanie to znaczy, że jeszcze nie rozerwało Ci tarczy bo tania szlifierka dostała za wysokich obrotów i siła odśrodkowa ją rozerwała. Każdemu polecam narzędzia firmowe za rozsądne pieniądze i nie zmienię zdania.

Dodano po 38 [minuty]:

http://allegro.pl/makita-maktec-szlifierka-katowa-125mm-570w-mt953-i1338200097.html. Sprzęt za rozsądne pieniądze i dobrej jakości. Mam taką więc wiem co piszę.
    cranky
    Level 26  
    Sedac wrote:
    jeszcze nie rozerwało Ci tarczy bo tania szlifierka dostała za wysokich obrotów i siła odśrodkowa ją rozerwała

Tarcze oczywiście miałeś dobrej firmy, nie chińszczyzne? :)
    Sławek K
    Level 22  
    Przy nieumiejętnym posługiwaniu się szlifierką b. łatwo o zniszczenie tarczy. Dotyczy to zaciśnięcia tarczy w "sznycie" oraz przy głębokim cięciu chybotanie szlifierką, jeżeli jeszcze szlifierka ma moc 2-2,5kW to nieszczęście murowane . Widziałem tarczę , która leciała 30metrow wyrwana w trakcie cięcia rury od góry pomiędzy punktami podparcia. Sedac ma rację ,ze szlifierka to niebezpieczne narzędzie ale tylko dlatego ,ze może być nieodpowiednio użytkowane!!!!! Tutaj nie ma znaczenie czy jest to Makita, AEG, tani Topex czy Ferm.
    pozdro Slawek
    Sedac
    Level 16  
    Rozerwało mi firmową tarczę o grubości 6mm gdy robiłem fazki. Jak wspomniałem szlifierka dostała za wysokie obroty. Był to kupiony w hipermarkecie MacAlister.
    marek 1871
    Level 15  
    Cześć!

Do 120zł celuj w Skila ew w zielonego Boscha. Jeśli jesteś w stanie dołożyć trochę grosza popatrz na Makitę lub niebieskiego Boscha. Np szukaj BOSCH GWS 850CE lub MAKITA 9558. Jak trafisz na dobrą promocję to nie będziesz musiał wiele dokładać to kwoty, którą podałeś - może stówkę. A zyskujesz profesjonalną maszynę.