Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilanie dysku twardego sata

Danieloos 11 Nov 2010 18:31 7730 6
    Danieloos
    Level 25  
    Witam właśnie składam taki mały komputerek i mam mały problem jak podłącze twardy dysk pod oryginalną wtyczkę zasilacza (SATA) komputer się uruchamia tylko na 3sekundy, jak to sprawdzić czy jest to wina zasilacza czy dysku dodam jeszcze że zasilacz i dysk jest wczoraj kupiony i nie wiem co zareklamować
    RoStER
    Level 30  
    Podłącz jakiś inny dysk pod ten zasilacz i zobaczysz czy dalej wariuje, lub inny zasilacz pod tej dysk oczywiście jak masz.
    globusek14
    Level 31  
    Sprawdzić napięcia na wtyczce.

Pin # Kolor Funkcja
    1 Żółty +12 V
    2 Czarny Masa
    3 Czarny Masa
    4 Czerwony +5 V
    5 Pomarańczowy +3.3 V
    Albo oddaj to i to i na miejscu Ci to sprawdzą.
    Danieloos
    Level 25  
    globusek14 jeszcze przy wtyczce jest przewód pomarańczowy chyba 3,3V
    Nie mam nic na podmiankę żeby właśnie stwierdzić w czym problem, może zastosować molex tylko po co jak jest oryginalne wyjście z zasilacza i powinno działać tylko mnie interesuje to że przy molex nie korzystamy z napięcia 3,3V czy one jest aż tak potrzebne jak w oryginalnej wtyczce ?
    Zasilacz mam kupiony drogą wysyłkową a dysk na miejscu
    Może zasilacz za słaby??? mam 500W
    globusek14
    Level 31  
    Nawet w adapterze SATA-ATA nie ma zasilania 3.3V więc pewnie nie jest on potrzebny. Może podepnij pod inną wtyczkę w zasilaczu.

Pożycz od kogoś zasilacz i na pajączka podłącz tylko pod płytę i dysk, jeżeli będzie działać to wina zasilacza. Popytaj może ktoś będzie dysponował drugim zasilaczem. To jest najlepsze wyjście.
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Jeżeli komputer wyłacza ci się po podłączeniu dysku, a dopóki dysku nie podłączysz to wyłaczanie nie następuje, to masz raczej uszkodzony dysk. Weź miernik i sprawdź na złaczu zasilania dysku czy nie ma zwarcia między liniami napięć a masą.
    Danieloos
    Level 25  
    Nie mam od kogo pożyczyć każdy jeszcze ma stare zasilacze, jutro spróbuje podjechać z całą skrzynką tam gdzie kupiłem dysk może w sklepie udostępnią jakiś zasilacz do sprawdzenia w czym jest problem lecz nie wiem czy jest to dobry pomysł żeby mi nie powiedzieli że to moja wina
    Sprawdziłem nie ma zwarć :cry:

Okazało się że jest uszkodzony zasilacz. Temat zamykam.