Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rejestr win7 z poziomu winXP? - naprawa błędnego wpisu

Taczan 11 Nov 2010 20:36 2309 7
    Taczan
    Level 12  
    Witam.

Omyłkowo wpisałem w rejestrze klucz RestrictRun, zamiast DisallowRun. W efekcie czego w systemie mogę uruchomić tylko i wyłącznie gg. xD

System Win7.

Lecz posiadam także drugi system na drugim dysku, jest to XP.

I teraz pytanie

Czy istnieje możliwość edycji rejestru win7 z poziomu winXP? Jeśli tak, to jak?

W trybie awaryjnym nadal nic nie można zrobić. Przywracania systemu także się nie da zrobić. Załadowanie ostatniej znanej konfiguracji nie przynosi żadnego efektu.

Z płyty Hiren's BootCD jedno narzędzie jakie jest dostępne w trybie DOS, o nazwie Registry Editior czy jakoś tak... zarzuca chkdisciem i kończy pracę.

Pod windą jest więcej programów, lecz większość do tworzenia kopii zapasowej bądź jej przywracania. Prócz jednego, który jest swoistym edytorem rejestru. Lecz gdy wskazuje mu pliki rejestru o win7, to w zależności czy jestem pod miniXP czy pod swoim XP, wskazuje mi jego rejestr, a nie win7.

Jakieś pomysły? Dziękuję. ; )
    dexi
    Level 29  
    Przywróć system do wcześniejszego stanu (możesz to zrobić nawet za pomocą funkcji naprawy uruchamiając komputer z płyty instalacyjnej win7).

A czy działa regedit na koncie Administratora i w Trybie Awaryjnym?
    Taczan
    Level 12  
    Nie działa regedit w trybie awaryjnym z konta administratora.

O możliwości przywracania systemu używając sposobu który opisałeś, nie wiedziałem. Dziś spróbuję i dam znać jak poszło.
    Taczan
    Level 12  
    Niestety ten sposób także zawiódł. Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
    dexi
    Level 29  
    Tzn? Co zrobiłeś, że zawiódł?
    Taczan
    Level 12  
    Próba przywrócenia ustawień - brak punktu kontrolnego.
    Choć tego samego dnia instalowałem Advanced System Care, i on tworzył punkt przywracania na 100%. Czemu go zatem nie ma? Może to był jakiś fake. Nie wiem. Ręcznie nigdy nie tworzyłem punktów.

Jest tam także konsola, dzięki której mogę otworzyć edytor rejestru. Lecz moim oczom ukazuje się rejestr tej "konsoli", nie zaś rejestr mojego zainstalowanego win7.

Próbowałem nawet odpalić regedit, wchodząc uprzednio do katalogu swojego windowsa. Także bez skutku.

Edit: I tak, wiem. Format i reinstalowanie systemu rozwiąże problem. Lecz nie w tym rzecz aby iść na łatwiznę. A przecież musi być jakieś awaryjne rozwiązanie takiego problemu... pewnie nie ja pierwszy i nie ostatni odwaliłem taki numer. XD
    Taczan
    Level 12  
    W wersji portable, czyli jak rozumiem np z innego nośnika, np PenDrive'a? Jeśli masz na myśli uruchomienie to pod win7, to nie przejdzie, gdyż nie da się tam nic uruchomić... prócz cholernego gg.exe które wpisałem w kluczu RestrictRun. -.-' Czemu gg ma edytora rejestru? Przecież taki kombajn z niego. xD

Ehh.

Mimo to spróbuję użyć Twojej podpowiedzi.

Dodano po 5 [godziny] 30 [minuty]:

Jako iż przypomniałem sobie (nie bijcie), że posiadam drugie konto w win7, także z uprawnieniami administratora, a klucz RestrictRun został zapisany w HKEY_CURRENT_USER (także nie wspomniałem).

Można była łatwo dostać się do błędnego wpisu odnajdując go w

[HKEY_USERS\S-1-5-21-1794350930-2401897771-3117406832-1001\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer\RestrictRun]

Ta dziwna nazwa mnie zmyliła, dlatego też sądzę, że była możliwość już wcześniej z poziomu miniXP, a także z poziomu XP, używając programu z Hiren'sBootCD o nazwie Registry Editor PE.

Dziękuję wszystkim za pomoc, która jakby nie patrzeć, pozwoliła mi dotrzeć do sedna problemu.

Pozdrawiam.