Witam
Pracuje nad adaptacją poddasza. Jestem w fazie stawianie konstrukcji ścian i sufitów. Jedną z zasad na przyszłe mieszkanie jest to, żeby było jak najmniej kabli widocznych Wink (po prostu strasznie mnie to denerwuje)
Poniżej prezentuje mój pomysł w oprzewodowaniu mieszkania
Na tym etapie nie jestem zdecydowany czy sygnał satelitarny będzie dostarczany z platformy N, Cyfra+, czy też Polsat Cyfrowy, dlatego chciałbym to zrobić nieco uniwersalnie. Jak widzicie, antena jest wyposażona w konwerter Quadro, ponieważ na parterze też jest jeden odbiornik.
Bardzo bym prosił o komentarz i opinie. Czy takie rozwiązanie będzie poprawne?
1. Czy z anteny do dekodera idą 2 kable? (gdzieś tak przeczytałem)
2. Czy na drodze od anteny do dekoderów trzeba stosować jakieś wzmacniacze lub mulitswitche?
3. Połączenie dekodera z TV wystarczy HDMI lub Eurozłącze?
4. Jak z audio? wystarcza takie poączenie na chincze?
5. Jak jest z abonamentem w tych telewizjach? Czy rozkładając łącze na odbiorniki będzie jeden abonament?
Bardzo bym prosił o podpowiedzenie. Bardzo dziękuje za pomoc Wink
Pracuje nad adaptacją poddasza. Jestem w fazie stawianie konstrukcji ścian i sufitów. Jedną z zasad na przyszłe mieszkanie jest to, żeby było jak najmniej kabli widocznych Wink (po prostu strasznie mnie to denerwuje)
Poniżej prezentuje mój pomysł w oprzewodowaniu mieszkania

Na tym etapie nie jestem zdecydowany czy sygnał satelitarny będzie dostarczany z platformy N, Cyfra+, czy też Polsat Cyfrowy, dlatego chciałbym to zrobić nieco uniwersalnie. Jak widzicie, antena jest wyposażona w konwerter Quadro, ponieważ na parterze też jest jeden odbiornik.
Bardzo bym prosił o komentarz i opinie. Czy takie rozwiązanie będzie poprawne?
1. Czy z anteny do dekodera idą 2 kable? (gdzieś tak przeczytałem)
2. Czy na drodze od anteny do dekoderów trzeba stosować jakieś wzmacniacze lub mulitswitche?
3. Połączenie dekodera z TV wystarczy HDMI lub Eurozłącze?
4. Jak z audio? wystarcza takie poączenie na chincze?
5. Jak jest z abonamentem w tych telewizjach? Czy rozkładając łącze na odbiorniki będzie jeden abonament?
Bardzo bym prosił o podpowiedzenie. Bardzo dziękuje za pomoc Wink