Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mikrofalówka LG MC-806BLR, magnetron pali bezpiecznik 10A

Kinek007 12 Lis 2010 12:35 8299 8
  • #1 12 Lis 2010 12:35
    Kinek007
    Poziom 2  

    Witam wszystkich na forum.
    Zwracam się do Was z prośbą o pomoc, bo mi się już skończyły pomysły.

    Przedmiotową mikrofalę musiałem rozebrać ponieważ jeden z wentylatorów zaczął wydawać dość niepokojące dźwięki (był "trochę" zasyfiony - po 8 latach nic dziwnego). Generalnie wszystkie funkcje działały poza hałasem z wentylatora. Podczas czyszczenia maszyny okazało się że silniczek od rożna zamontowany na bocznej ścianie ma usmażone przekładnie !? Czyżby słabe chłodzenie przestrzeni między komorą a obudową ? Dodatkowo zacinała się klapa uchylna do obiegu powietrza z komory do radiatora magnetronu.
    Ok, to jest opis tego co robiłem - gdyby się ktoś pytał.

    Po zakończonym czyszczeniu i poskładaniu maszyny w całość nastąpiło uruchomienie. Niestety po włączeniu funkcji mikrofalowej spalił sie bezpiecznik 10A na wejściu do mikrofali. W pierwszej chwili pomyślałem, że coś źle popodłączałem - ale po weryfikacji z wcześniej zrobionymi fotami okazało się że wszystko jest ok z kablami.
    Dla wyjaśnienia: funkcja grilla działa, funkcja termoobiegu działa, panel sterowania działa. Uruchomienie obwodu magnetronu po 2-4 sek powoduje spalenie głównego bezpiecznika. Zauważyłem, że przez ten czas kiedy działa magnetron trafo strasznie buczy - a nie było tego wcześniej.

    Postanowiłem więc posprawdzać elementy obwodu magnetronu:

    1. Trafo
    - pomiary rezystancji uzwojenia pierwotnego - 0 Ohm, początek uzwojenia do GND - nieskończoność, koniec uzwojenia do GND - nieskończoność
    - pomiary rezystancji uzwojenia żarzenia - jak wyżej
    - pomiary rezystancji uzwojenia HV do GND - 92 Ohm
    - pomiary rezystancji pomiędzy uzwojeniami - nieskończoność
    Wniosek - trafo OK

    2. Magnetron
    - pomiary rezystancji na stykach przyłącza - 0 Ohm
    - pomiary rezystancji pomiędzy każdym stykiem a obudową - nieskończoność
    Wniosek - magnetron OK

    3. Kondensator HV
    - pomiar rezystancji na stykach przyłącza - najpierw 0 Ohm, po 2 sek nieskończoność, po ~5 kolejnych sek. spada do MOhm, po odwróceniu polaryzacji jest tak samo.
    - pomiary rezystancji pomiędzy każdym stykiem a obudową - nieskończoność
    Wniosek - kondensator OK

    4. Diody HV.
    Jedna podłączona pomiędzy stykami kondensatora, domyślam się, że nie jest to tylko dioda bo służy do kontrolowanego rozładowywania kondensatora - prosiłbym o wyjaśnienie w tym temacie.
    Druga włączona pomiędzy jedno z przyłączy kondensatora a obudowę mikrofali.
    Niestety nie mam jak sprawdzić tych elementów bo mam tylko zwykły multimetr i przy pomiarze R pokazuje nieskończoność, pewnie za małe napięcie przyłożone podczas pomiaru.
    Zrobiłem za to inne doświadczenie - odłączyłem diodę HVR-1X od obudowy urządzenia. Skutek był taki że po włączeniu obwodu magnetronu urządzenie działało tzn. bezpiecznik się nie spalił, ale oczywiście jedzonko (kromki chleba :)) się nie podgrzało. Taki sam efekt osiągnąłem odłączając magnetron przy podłączonej w/w diodzie do obudowy.

    Teraz właśnie pytania do was drodzy koledzy:
    - Czy dobrze myślę, że to ta właśnie dioda jest problemem ?
    - Czy to możliwe żeby podczas rozmontowywania urządzenia została ona uszkodzona ? Starałem się robić to delikatnie i z czuciem aby nie uszkodzić czegoś mechanicznie. A może to po prostu pech bo jej żywot i tak dobiegał końca ?
    - Czy macie jakieś inne sugestie ? Może moja diagnoza nie jest trafna.

    Nie chciałbym kupować części w ciemno, a szkoda sprzętu bo jego wartość rynkowa nadal jest w okolicach 1500 zł

    Bardzo was proszę o wszelkie opinie, porady i sugestie.

    0 8
  • #2 12 Lis 2010 22:41
    bercow
    Poziom 11  

    dioda kosztuje grosze, ale zobacz jakie napiecie idzie na trafo, a jak mozesz sprawdz jakie wychodzi, mozliwe ze to PCB wali po bezpieczniku

    buczace trafo to walniete trafo, buczasy amgnetron to dzialajacy magnetron, odpal to na sztywno, bez PCB, zobacz czy zagrzeje wode.

    0
  • #3 13 Lis 2010 21:57
    byrwa wojciech
    Poziom 10  

    może płytka mikowa

    0
  • #4 13 Lis 2010 22:40
    Kinek007
    Poziom 2  

    Witam
    Płytka mikowa raczej nie bo jest cała. Próbowałem uruchomić mikrofale nawet bez tej płytki. Efekt - spalony bezpiecznik.

    Napięcie do trafo dochodzi prawidłowe 230VAC, niestety na wyjściu HV nie mam czym pomierzyć.

    Zastanawiam się czy to jednak nie magnetron bo przy odłączonej diodzie HV od masy magnetron pracuje na połowie napięcia ~2000V i wtedy bezpiecznik się nie pali. Jak ma pełne 4kV to może wtedy następuje przebicie. Sam już nie wiem.

    0
  • #5 17 Lis 2010 18:15
    Kinek007
    Poziom 2  

    Widzę, że nie ma nikogo kto móglby pomóc :(

    Wymieniłem magnetron i niestety poprawy nie ma :(
    Bezpiecznik nadal wywala.

    0
  • #6 17 Lis 2010 18:29
    romoo
    Użytkownik obserwowany

    Zepnij wszystko oprócz manetronu.

    0
  • #7 22 Lis 2010 19:41
    JAN Sobczyk
    Poziom 12  

    Sprawdź czy nie pomyliłeś diód oraz czy je prawidłowo podłączyłeś ta na masę powinna być spolaryzowana plusem do masy.

    0
  • Pomocny post
    #8 22 Lis 2010 23:02
    postrzepiony
    Specjalista AGD

    Wymień kondensator.

    1
  • #9 04 Kwi 2012 10:04
    Kinek007
    Poziom 2  

    Faktycznie problemem był kondensator. Nie trzymał parametrów. Multimetrem nie do sprawdzenia. Dopiero prawdziwy miernik L i R uwidocznił problem. Zamykam temat.

    0
  Szukaj w 5mln produktów