Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Denon AVR1611 - blokuje wejście HDMI z Blueray-a LG BD560

13 Lis 2010 09:44 2901 5
  • Poziom 31  
    Do AVR 1611 podłaczyłem po HDMI Tuner cyfrowy Ariva i odtwarzacz LG BD560. Z początku wszystko chodziło zarówno tuner jak i Blueray. W pewnym momencie bez żadnej ingerencji zgasł obraz z Blueray-a. Ariva chodziła. Po zamianie wejść blueray odtwarzał a Ariva ( na wejściu gdzie był wcześniej blueray ) już nie. Myśle padło wejście hdmi w Denonie. Moje zdziwienie wzrosło jak po chwili obraz z blueray-a znowu zniknął. Telewizor wyświetla rozdzielczość 480i i jakiś problem z hdmi podobnie wyświetlacz Denona. Próbowałem coś konfigurować w menu Denona ale bez skutku. Oczywiście po bezpośrednim podpięciu Odtwarzacza jak i Arivy do Tv oba chodzą. Wygląda na to tak jakby Denon blokował to wejście do którego podpiety był LG. Zrobiłem taka próbe z trzecim wejściem HDMI (CD) i też zostało zablokowane. Czyżby te firmy się nie lubiały...? I czemu po podpięciu czego innego to wejście dalej nie działa. A może po prostu miałem wadliwa sztukę amplitunera.
  • Poziom 16  
    Możesz mieć problem z protokołem HDCP w tym LG lub też nie masz uziemionych urządzeń - częsty problem znikania obrazów po HDMI. Rozwiązaniem będzie na początek uziemić, potem update LG. Sprawdź też kabel - przy za małej przepustowości potrafi ciąć:)

    Daj znać jak poszło, chętnie pomogę znaleźć problem.
  • Poziom 31  
    Witam. Sprzęt świeżo zakupiony. Klient z "gatunku trudnych" Zakupił sprzęt za prawie 10tys i w prezencie dostał najtańsze kable HDMI wdodatku 3 metrowe. Miałem lepsze ale uparł sie podłączyć te gratisowe. Może to jest problemem. Swoją drogą to ciekawe socjologiczne zjawisko i niestety powszechne. Lekka reką wydaje tysiące a oszczędza złotówki...Na innym forum zasugerowano mi by przywrócić ustawienia fabryczne w Denonie. Fakt może to pomóc. Na codzień bardziej zajmuje sie sprzętem satelitarnym i na tym poletku często to pomaga. U gościa było juz późno i na to nie wpadłem . na razie wyjechał, ale pewnie odezwie się to dam znać. Pozdrawiam.
  • Poziom 16  
    Reset raczej nie pomoże, aczkolwiek zdarzyło się że pomogło. Zawsze zostanie opcja podłączenia video po componencie a audio po cyfrowym coax/opt, bez strat jakościowych, a rozwiązuje problem w każdym sprzęcie
  • Poziom 31  
    Na razie działa to po bezpośrednim podłączeniu tunera i blueray-a do TV ( wszak ma trzy HDMI jak nie cztery). Audio idzie po coaxial. problem tylko taki, ze Denon ma tylko jedne wejście coaxial i jedno optyczne a zarówno Ariva jak i blueray maja tylko coaxial. Zawsze zostaje opcja rozdzielacza, ale bywają` problemy. Gościu wyjechał na tydzień. Jak sprawa ruszy do przodu dam znać . Pozdrawiam
  • Poziom 2  
    Ja posiadam Denona 1909 i mam to samo brak wizji na wyjściach HDMI, componencie, jedynie na coaxialu wyświetla menu, do tej pory czyli ponad rok czasu pracował bezproblemowo - do wczoraj włączyłem ampli i tuner sat, dźwięk się pojawił po krótkiej chwili jak zawsze natomiast obrazu brak, reset do ustawień fabrycznych (przy wyłączonym amplitunerze wciśnięte dwa przyciski przy wejściu słuchawkowym i załączenie amplitunera - cały wyświetlacz powinien zacząć migać) u mnie nic nie dał, urządzenia spięte bez amplitunera działają prawidłowo.
    Panowie z Horna powiedzieli żeby sprzęt wysłać do nich bo wiedzą co jest problemem i są wstanie pomóć - żeby każdy serwis tak działał.