Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z Fiatem Siena EL 1.4 benzyna + gaz

13 Lis 2010 16:44 1871 8
  • Poziom 8  
    Witam. Jestem posiadaczem samochodu Fiat Siena 1,4 EL od niespełna 2 miesięcy i mam poważny problem. Otóż samoczynnie wzrastają mi obroty silnika przy pracy jałowej, jak i przy wysprzęgleniu zarówno na benzynie, jak i gazie do pewnej wartości której nie jestem w stanie określić bo nie mam obrotomierza :D (około 3000).
    Wydaje mi się że przyczyny mogą być 3.
    po 1
    silniczek krokowy.
    i teraz pytanie. Gdzie on się znajduje? Bo nie wiem a chciałbym go przeczyścić. I czym najlepiej go przeczyścić?
    po 2
    sonda lambda.
    Jest jakiś sposób na sprawdzenie sondy bez podłączenia samochodu pod komputer? Jeśli tak to proszę pisać.
    po 3
    coś z elektronika.

    Co o tym sądzicie? Piszcie o swoim przemyśleniach. Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
  • Poziom 20  
    Pewnie punkt nr 3,a tak po za tym to pooglądaj wężyki od podciśnienia,może któryś jest pęknięty lub się zsunął,wtedy też obroty będą wzrastać
  • Poziom 8  
    na pewno jutro sprawdzę ;)
    a towarzyszyłoby temu jakieś syczenie podczas np przeciągania biegu?
    bo np. kiedy przeciągam biegi jedynka, dwójka(dalej nie sprawdzałem) to w środku samochodu słychać takie dziwne, charakterystyczne syczenie
  • Poziom 20  
    No więc raczej poszukaj po wężykach...
  • Poziom 24  
    Prawdopodobnie masz regulator biegu jałowego a nie krokowy.
    Sonda ilu przewodowa? i rok auta
  • Poziom 8  
    rok grudzień 97
    ilu przewodowa w tym momencie nie powiem bo jeszcze nie sprawdziłem
  • Poziom 24  
    Na próbę odłącz regulator biegu jałowego i zobacz reakcji.Zrób zdjęcie wtrysku j podeślij
  • Poziom 8  
    dobra tylko gdzie znajde ten regulator bo go tam znalesc nie moglem :D
  • Poziom 8  
    no więc tak panowie :D
    odłączyłem automatyczne ssanie i obroty przestały rosnąć :D
    teraz pytanie czy poszło ssanie, czy może jakiś czujnik. Wiem że są 2 czujniki od temperatury jeden na chłodnicy, czyli według mnie nie ten, bo ten służy do załączania wętylatora, a drugi powinien być od automatycznego ssania, tylko gdzie się znajduje? na bloku silnika?