Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asystent elektronika v2.1.0

piotrek662 14 Lis 2010 14:02 63701 123
  • #31
    Kaz K
    Poziom 20  
    Pomysł i wykonanie super - GRATULUJĘ ! Każdy z nas by coś innego dodał więc nie marudzić hehe. Pomysł z serwerem niezły ale może by na elektrodzie coś wygospodarować - to sugestia do administratorów.
    Potrafisz napisać podobny artykuł? Wyślij do mnie a otrzymasz kartę SD 64GB.
  • #32
    MagicBox
    Poziom 9  
    Mnie wyrzuca taki błąd przy wysyłaniu błędu/propozycji.
    Asystent elektronika v2.1.0
  • #33
    piotrek662
    Poziom 14  
    MagicBox napisał:
    Mnie wyrzuca taki błąd przy wysyłaniu błędu/propozycji.
    Asystent elektronika v2.1.0

    Czy przypadkiem program nie jest blokowany przez firewall?

    Pozdrawiam.
  • #34
    igon
    Poziom 11  
    Witam i pozdrawiam autora.

    Mam propozycje dla niego jak i dla reszty forumowiczów - może przeniesiemy tą idee na platformę mobilną - internet?

    Jestem programistą aplikacji sieciowych i od dość dawna nosiłem się z zamiarem stworzenia narzędzia do organizowania pracy elektronika - widząc ten program od razu pomyślałem o podobnej funkcjonalności w moim narzędziu.

    Proponuję stworzenie otwartego systemu w którym tworzenie nowych przeliczeń, baz wiedzy, linków itd byłoby łatwe i dostępne dla zalogowanych użytkowników.

    W środowisku jakim jest delphi czy też sam pascal ciężko dość robić coś w większej liczbie osób a dodawanie nowych formuł, wzorów itd wymaga czasu (stworzenie okna, podpięcie funkcjonalności, konwersje typów itd). W PHP te problemy prawie nie istnieją - obliczenia matematyczne to kwestia wpisania formuły a później uruchomienia interpretera PHP nad tą formułą. Wypisywanie na ekranie to kwestia odpowiedniego szablonu np w SMARTY i również dowolna ilość zmiennych i stałych może zostać wypisana / pobrana od użytkownika. Również odczytywanie cen i np. linków z różnych stron jest łatwiejsze dzięki istnieniu wyrażeń regularnych których brakuje w pascalu.

    Co sądzicie o mojej propozycji? Tworzymy całkowicie nowy i otwarty system wiedzy? Rzecz jasna autora tego programu również a nawet w szczególności zapraszam do tego projektu - ja mogę stworzyć całą aplikację ale zapełnianie jej wiedzą, wzorami itd raczej by mnie przerosło i dla tego potrzebna mi byłaby wasza pomoc.

    Chciałbym aby to narzędzie które zamierzam stworzyć stało się drugim ulubionym portalem po elektrodzie :P Coś bardziej rozbudowanego niż Hardware Book z opisami różnych wtyków itd :)

    A więc jak?

    EDIT: rzecz jasna docelowy portal byłby darmowy dla wszystkich a nad jakością danych w bazach mogliby czuwać moderatorzy wybrani z użytkowników.
  • #35
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Błąd przy aktualizowaniu. Nawet gdy wersję są takie same jak na serwerze to program próbuje ściągać i zawiesza się.
    Trzeba by poprawić program tak, aby nie było możliwości ściągania skoro juz najnowszą wersję mamy.
    Asystent elektronika v2.1.0
  • #36
    thralll
    Poziom 12  
    Bardzo fajny program. Co ważne bez problemu można go otworzyć pod linuxem przez wine (sprawdzałem pod xUbuntu x64). Wszystkiego nie sprawdzałem, ale wydaje się, że jest ok.
  • #37
    bibi717
    Poziom 21  
    Nie wiem jak to się dzieje że Wy koledzy macie błędy a ja nie :)
    Wszystko jest w porządku poza jednym bykiem ortograficznym ;)
    Program sprawdzony oryginalnym Nortonem 360 i nie zawiera robaków
  • #38
    program185
    Poziom 13  
    Witam!

    Kolega wyżej mówił coś o aplikacji sieciowej, ja jednak proponuje pozostawienie aplikacji w takiej formie jakiej jest a dokładniej w exe a całą bazę danych przenieść na MySql np. elektrody bądź też na jakiś darmowy serwer. Wtedy można by było ustalać rzeczywiste ceny od najmniejszej do najdroższej wersji oraz miejsce zakupu itp. Schematy w jpg i otwierać przez kolegi aplikcję itp.
    Jako że delphi tylko troszeczkę "liznełem" to zgłaszam się na pomocnika do wersji z MySql.
  • #39
    kingofspace7
    Poziom 20  
    ja bym dodał jeszcze bazę tranzystorów i ich standardowe zastosowania z kalkulatorami elementów pobocznych.
  • #40
    igon
    Poziom 11  
    W PHP również można implementować bazy - nawet lepiej niż w Delphi - dlatego uważam że wersja sieciowa jest bardziej "mobilna". Można ją używać również przez komórkę czego o exe się raczej nie powie :)

    Jeżeli ktoś bałby się konieczności bycia on-line by używać programu to można udostępnić bazę + pliki php + np. środowisko WAMP i lokalnie odpalić portal na swoim komputerze.

    Ewentualnie można zrobić jeszcze inaczej - program exe i wersja sieciowa by koegzystowały - używając tej samej bazy - z tym że wersja programu kolegi raczej nie byłaby łatwa w przystosowaniu do przyjmowania dowolnych formuł matematycznych - a wersja php ma to praktycznie natywnie (poza wyższą matematyką ale i ją można stosunkowo łatwo wprowadzić).

    EXE ma tą wadę, że przetwarzanie stron sklepów na bieżąco praktycznie oznacza mistrzostwo w operowaniu stringami - a w php to tylko wyrażenia regularne - parę linijek i już ma się najnowsze ceny i stan magazynowy z dowolnych sklepów sieciowych udostępniających takie dane.

    Dodatkowo myślę, że jak program sieciowy by się rozwinął to sklepy zechciałyby udostępnić w jakiejś formie szybki "eksport" ich stanów by portal nie musiał ich co chwilę odpytywać o nie a np. raz dziennie zrobić sobie synchro gdy serwery sklepów są mało obciążone :)
  • #41
    pwlu10
    Poziom 11  
    Fajny program, szkoda tylko że pisany w delphi. Przydalaby się wersja na Linuxa. No i oczywiście na przyszłość pamiętaj o instalatorze.
  • #42
    igon
    Poziom 11  
    Można zrobić wersję sieciową :P i ma się wszytkie systemy w tym komórkowe - albo próbować via wine jak ktoś wyżej napisał - tyle że jak doda się obsługę MySQL itd to wine może zacząć szwankować :)
  • #43
    konel83
    Poziom 15  
    W sumie z tymi jednostkami to lepiej by było zrobić że z listy wybiera się jednostkę "wejściową" a lista wynikowych się zawęża do tych które można użyć i wtedy dopiero przeliczmy. Daje to wszystkie możliwe kombinacje.
  • #44
    *zaba*
    Poziom 13  
    Program bardzo przydatny. W następnej wersji proponuje dodać obliczenie rezystora do bazy tranzystora, a co do wersji internetowej dobry pomysł. Ważne jest też grafika strony aby była jak najbardziej przejrzysta i aby użytkownicy przeszłej strony mogliby dodawać i prosić o następne funkcje które są potrzebne to zagwarantuje stały rozwój strony. Bardzo popieram pomysł ale niestety nie mogę pomóc bo jedynie co robiłem to stronka w joomla Link
  • #45
    speco
    Poziom 14  
    Ogólnie fajny i funkcjonalny jest ten program. Przydały by się jeszcze funkcje obliczenia filtra LC, obliczenia wymaganej pojemności kondensatorów do pobieranego prądu, obliczanie mocy transformatora z rodzaju rdzenia, jego materiału, oraz wymiarów.
  • #46
    gjanek
    Poziom 12  
    Nie wiem dlaczego nie mogę tego programu ściągnąć. Zaczyna się ściąganie i tak w połowie zatrzymuje się i potem mam błąd.
  • #47
    konel83
    Poziom 15  
    Spróbuj ze strony domowej projektu... Jak nie pójdzie to napisz autorowi żeby zamieścił jeszcze raz.
  • #48
    igon
    Poziom 11  
    No to ja zacznę pracę nad wersją on-line - docelowo postaram się by w łatwy sposób można było dodawać formułę matematyczną (z niej będą wynikały pola wyjściowe i pola wejściowe), obrazek (schemat ilustrujący np. filtr LC albo inny przedmiot będący tematem obliczeń), listy wyboru (do łatwego wyboru np. stałej we wzorach które na to pozwalają - np. przy wyborze typu transformatora itd).

    Ogólnie część funkcjonalności i tak pewnie będzie musiała być dodawana z ręki z racji bardziej złożonych obliczeń - jednakże postaram się udostępnić pliki które będą jak najbardziej ułatwiały robienie tego - dzięki czemu nawet bez znajomości PHP ktoś będzie mógł dodać w nim (edytując szablon np. w notatniku) skomplikowane algorytmy itd.

    Docelowo też postaram się by moderatorzy mogli grupować obliczenia by np. te dotyczące transformatora były na 1 stronie a nie na 5 bo tyle będzie dodanych wzorów :)

    Jak już coś się urodzi to umieszczę info tutaj i poproszę was o dodawanie nowej treści - mam nadzieje, że wspólnymi siłami stworzymy polską bazę wiedzy i może nawet bazę serwisową (ze schematami) - odciążając tym samym trochę elektrodę i ułatwiając dostęp do informacji.

    Rzecz jasna nie chce też konkurować z tym forum i portalem - nawet byłbym za współpracą - zwłaszcza, że to co chcę stworzyć ma być bardziej bazą referencyjną a to co tu jest jest żywym tworem pomagającym tym którzy m.in. nie do końca wiedzą czego szukają :)
  • #49
    igon
    Poziom 11  
    To może jednak spróbujmy już na etapie pisania współpracować? Bo inaczej powstanie wiele programów - jedne lepsze, inne gorsze i zamiast skonsolidować społeczność jeszcze bardziej ją rozproszymy - a chodzi przede wszystkim o zgromadzenie jak największej przydatnej wiedzy w jednym miejscu z którego każdy będzie mógł korzystać jak tylko zapragnie :)

    EDIT:
    Może np. opracujmy jeden model co taki program powinien posiadać i jeżeli jest bazodanowy to jaki standard tabel / baz przyjąć by być zgodnym co do zapisanej w nim wiedzy z innymi? Dzięki temu mimo różnicy w programach wiedza i tak będzie mogła być łączona a jeżeli ktoś uzna że to nie "reklamuje" jego rozwiązania to można np. umieścić copyright info z podaniem z jakiego programu pochodzi dana wiedza i kto ją tam umieścił (jeżeli jest więcej autorów lub contributorów)
  • #50
    konel83
    Poziom 15  
    Ja chętnie pomogę, chociaż w programowaniu dopiero raczkuję... Liznąłem trochę C++,PASCAL,QBASIC ,BASCOM i to na niskim poziomie... Ale jakieś algorytmy itp dodawać jakimś przystępnym narzędziem mogę, wyprowadzać wzory itp. Matmę i fizykę mam na rozszerzeniu więc to codzienność...
  • #51
    Ważka260196
    Poziom 12  
    Pomysł igona jest dobry, ale ma jeden mankament. Jednolitość formatu danych i tabel będzie zachowana, moim zdaniem, tylko na początku, ponieważ wraz z rozwojem programów ich twórcy zapewne będą chcieli dodać coś od siebie. Doprowadzi to do pewnych rozbieżności.
  • #52
    igon
    Poziom 11  
    hmm bardzo możliwe - ale można stworzyć podstawę wyglądu tych danych - tak by najważniejsze informacje były takie same - a wszystkie "dodatki" można dawać jako kolumny zatytułowane np. "MÓJ_PROGRAM__KOLOR_TYTUŁU" i już - w ten sposób program twórcy będzie miał swoje własne informacje i dodatki a pozostałe będą miały podstawowe informacje tylko - a jak programów się namnoży to zawsze ustawienia specyficzne można przenieść do tabel np "MÓJ_PROGRAM" i tam odpowiednio wpisać ID z bazy głównej do którego dotyczą się ustawienia a następnie ustawienia własne tego programu.

    Ewentualnie jeżeli każdy stworzy własne bazy to można zrobić synchronizatory które wezmą istotne dane i "upakują" do głównej bazy w ogólnie znane kolumny - dzięki czemu nikt nawet nie będzie znał nazw dodatkowych kolumn i ustawień z poszczególnych programów - przydatne jeżeli w pewnym momencie jakiś program zechce przejść na komercyjną licencję i zatai swoje bazy - dzięki synchronizatorom będzie nadal mógł pobierać dane z ogólnej bazy jak i umieszczać tam swoje informacje (okrojone zapewne do tego co wspierać będzie baza główna - ale zawsze to coś)
  • #53
    gjanek
    Poziom 12  
    OK zaraz spróbuje ze strony domowej.
  • #54
    igon
    Poziom 11  
    Jeszcze co do mojego pomysłu (chciałem dać edit ale kolega gjanek umieścił już swój post więc daje jako nowy) to zawsze można zrobić tak:

    - jeżeli programista zechce dodać coś od siebie do bazy i zgodzi się by inni mieli do tego dostęp to zgłosi ten fakt np. na forum wersji on-line albo forum tutaj poświęconemu ogólnej bazie
    - pozostali programiści zaopiniują ten pomysł rozszerzając go np. o swoje sugestie
    - gdy większość programistów dojdzie do porozumienia dana modyfikacja trafi lub nie do ogólnej bazy a starsze programy po prostu nie będą zdawały sobie sprawy że jest jakaś nowa kolumna (uroki baz danych :P)
    - jeżeli modyfikacja nie przejdzie przez moderacje programistów programista zgłaszający będzie mógł ją utworzyć jako własną w jego własnej tabeli i nadal używać ogólnej bazy hostowanej np. przeze mnie mimo, że będzie w niej przechowywał także dane dostępne tylko dla jego programu

    Moim zdaniem hostowanie tabel dla programów różniących się od głównego nurtu pozwoli (za zgodą programistów rzecz jasna) dostosowywać zachowanie innych programów pod te specyficzne opcje. Np. ja dziś dodam wybór koloru tła to jutro ktoś inny może wykorzystać te dane u siebie by też zmieniać kolor tła swoich informacji - a inny ktoś nie musi się tym martwić bo ta modyfikacja nie będzie np. należała do głównej bazy danych - dzięki czemu on nadal może pobierać pełne rekordy bez obaw o objętość danych
  • #55
    Dragas
    Poziom 26  
    Program bardzo fajny, a co najważniejsze - przydatny! Niestety, ale jego największą wadą jest możliwość użycia go tylko i wyłącznie na komputerze ze systemem z rodziny Windows.
    Często zdarza się, że ktoś jest w warsztacie, nie ma pod ręką komputera tylko telefon komórkowy, oraz możliwe połączenie z internetem. Osobiście mam zamiar stworzyć stronę o podobnych możliwościach (oczywiście bez obsługi LPT i RS232). Jak na razie jestem na etapie pisania strony, ale nie jest ona jeszcze nigdzie dostępna. Kiedy skończę projekt, na pewno napiszę o tym.

    Życzę dalszych sukcesów!

    Pozdrawiam Dragas
  • #56
    igon
    Poziom 11  
    Dragas - przeczytaj wątek - też zamierzam to zrobić ale nie ograniczać się tylko do wzorów lecz do ogólnej bazy wiedzy z łatwą możliwością dodawania nowej treści itd :)

    Może razem będziemy to tworzyć?
  • #58
    Dragas
    Poziom 26  
    :arrow: igon Zawsze można spróbować, może we 2 uda się stworzyć coś lepszego, niż samemu.
  • #59
    bibi717
    Poziom 21  
    Jeśli można to też chciałbym tworzyć z Wami tą stronę :)
  • #60
    konel83
    Poziom 15  
    Widzę że duże zainteresowanie tym tematem. Autor wstrzelił się z programem w to czego potrzebujemy. Odpalasz i masz a nie latanie po całym necie i niewiele pożytku z tego. Teraz mi przyszło do głowy że można by dorzucić katalog układów CMOS i TTL...