Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dziwny problem z HP Pavilion dv9700 a dokladnie dv9852eg

greg1987.gt 13 Lis 2010 19:20 3205 25
  • #1 13 Lis 2010 19:20
    greg1987.gt
    Poziom 14  

    Witam mam dziwny problem z Hp Pavilion dv9852eg . Wymieniona była matryca ale nadal nie ma obrazu ani podświetlenia , po podłączeniu kablem Dsub obraz jest na monitorze wiec karta graficzna jest ok . Gdyby świetlówka była uszkodzona było by widać cienie na ekranie . Nie wiem czy taśma jest walnięta czy cos innego . Bo podłączeniu do monitora wszystko działa .

    0 25
  • #2 13 Lis 2010 19:44
    91janek
    Poziom 20  

    Witam. Kolego zobacz czy masz sprawny inwerter, znajduje się pod matrycą i to może być przyczyną że nie widzisz nic na ekranie. Ja tak miałem z hp dv 9500 i to było przyczyną tego.

    0
  • #3 13 Lis 2010 19:58
    keymaker
    Poziom 11  

    Skieruj światło np. lampki biurkowej bezpośrednio na matryce i sprzawdz czy widoczny jest obraz. Jesteś pewien ze taśma została dobrze podłączona?

    0
  • #4 13 Lis 2010 20:02
    greg1987.gt
    Poziom 14  

    Tak jestem pewien ze taśma jest dobrze podłączona , ani na jednej matrycy ani na drugiej nie widać podświetlenia . Ani obrazu pod światłem i to bardzo mocnym . Nie wiem czy ot taśma gdyby była uszkodzona myślę ze powinno było widać jakiś zarys lub podświetlenie by było .


    Taśmą oczywiście poruszałem ale nie dało to żadnego rezultatu .

    0
  • #5 13 Lis 2010 20:11
    91janek
    Poziom 20  

    Kolego sprawdź sobie inwerter, bo najwidoczniej to jest jego wina. A sprawdź czy się nie odłączył od niego jakiś przewód.

    0
  • #6 13 Lis 2010 20:43
    greg1987.gt
    Poziom 14  

    Nie odłączył się napewno . Ale czy gdyby inwenter byłby walniety to powinny być cienie na ekranie w sensie takim ze pod swiatłem powinno widać ekrań .

    Nie wiem czy to taśma , ale jak ja poruszam to powinno sie cos przynajmniej podswietlic , ale tez niz to nie daje .

    Pytanie czy to ktoraś z tych części .

    0
  • #7 13 Lis 2010 20:51
    91janek
    Poziom 20  

    Jeżeli masz padnięty inwerter to nic nie będziesz widział na matrycy będzie tak jakby laptop był wyłączony.

    0
  • #8 13 Lis 2010 20:56
    greg1987.gt
    Poziom 14  

    Dobrze odpiąłem inwenter i niestety nadal nic nie widać pod swiatłem na ekranie . Jak go mozna sprawdzić że jest dobry .

    0
  • #10 13 Lis 2010 21:30
    greg1987.gt
    Poziom 14  

    A wiesz może jak sprawdzić taśmę i czy nie będzie to zasilanie na płycie które odpowiada za podświetlenie matrycy , ale znów obraz na monitorze jest wiec zasilanie powinno byc ok .

    Co sadzicie o tym

    0
  • #11 13 Lis 2010 21:38
    roman109
    Poziom 21  

    Grafika do wymiany wada fabryczna.

    0
  • #12 13 Lis 2010 21:43
    91janek
    Poziom 20  

    Taśmę możesz sprawdzić miernikiem ustawiając zakres jeżeli masz taką możliwość na ciągłość przewodu. A za podświetlanie matrycy jest właśnie odpowiedzialny inwerter.

    0
  • #13 13 Lis 2010 22:03
    greg1987.gt
    Poziom 14  

    Więc tak pomierzyłem i podaje :

    1 - 2 : 0V
    1 - 3 : 3V
    1 - 4 : 0V
    1 - 5 : 18,5 V
    1 - 6 : 18,5 V

    Napięcia miedzy 1 a 4 pinem nie ma ponieważ swietlówki nie podłączyłem . Ale z tego co widze napęcie miedzy 1 a 3 pinem jest czyli swietlówka powinna być wybudzona . Niestety jak ją podłączam nie świeci . Ani na ekranie nie ma obrazu . Czy to może być inwenter jeśli tak to na ile procent nie jets on tani , a juz zreszta zainwestowałem w matryce .


    A co do grafiki , po podłączeniu do monitora jest obraz jak żyleta , wiec grafika ok , na testach tez jest ok , nie posiada zimnych lutów .



    Zaś na wyjściu dla swietlówki nie ma żadnego napięcia , tylko pytanie czy powinno być

    0
  • #14 13 Lis 2010 23:21
    marek_1980
    Poziom 20  

    kolego to, że obraz jest na monitorze, a nie na matrycy nie oznacza, że masz sprawną kartę graficzną szczególnie w tym modelu.

    Jeżeli napięcia na wyjściu gniazda na płycie do inwertera są OK. Jeśli jest w tych okolicach również jakiś bezpiecznik odpowiadający za sygnał idący na inwerter i też jest OK to proponuje postawić nowy układ grafiki z DC/09+ lub DC/10 i w wtedy zobaczysz obraz na matrycy (o ile matryca, inwerter i taśma są sprawne).
    Pozdrawiam :-)

    0
  • #15 13 Lis 2010 23:49
    greg1987.gt
    Poziom 14  

    Ok posprawdzam kartę graficzna , spróbuję ja także docisnąć i zobaczymy . Ale pytanko jeśli grafa powiedzmy się uszkodziła , nie powinna świetlówka świecić ??

    A i tak dla jasności co to jest : DC/09+ lub DC/10

    0
  • #16 14 Lis 2010 17:42
    daniel508
    Poziom 11  

    Jeżeli karta jest uszkodzona to nie musi się świecić świetlówka, masz tylko dwa wyjść albo karta albo taśma która w dv9000 też czesto się uszkadza

    0
  • #17 14 Lis 2010 17:56
    91janek
    Poziom 20  

    Ale jak by była uszkodzona karta graficzna to by nie wyświetlało na podłączonym zewnętrznym monitorze.

    0
  • #18 14 Lis 2010 18:21
    neophyte
    Poziom 31  

    Otóż niekoniecznie.
    Mam to samo w HP 6615ew, leci w nadchodzącym tygodniu do serwisu - zobaczymy co powiedzą.

    0
  • #19 14 Lis 2010 18:45
    jui
    Poziom 14  

    91janek napisał:
    Ale jak by była uszkodzona karta graficzna to by nie wyświetlało na podłączonym zewnętrznym monitorze.


    Na monitorze zewnetrznym jest podawany sygnał analogowy.. na matryce jest sygnał cyfrowy.

    Popatrz dokładnie na obraz na zewnętrznym monitorze.. poczekaj, aż załaduje się Windows, jeśli zobaczysz chociaż mały pasek/paski lub cokolwiek co nie powinno się pojawić.. przebarwienia, efekt cienia.. tzn, że karta graficzna jest uszkodzona.

    0
  • #20 14 Lis 2010 23:55
    marek_1980
    Poziom 20  

    DC/09+ lub DC/10 jest to układ pozbawiony wady fabrycznej.
    Możesz leciutko podgrzać grafikę i zobacz czy pojawi się obraz na matrycy.

    0
  • #21 15 Lis 2010 13:30
    katar83
    Poziom 25  

    Do tego modelu nie ma nowych kart wiec pozostaje tylko i wylacznie 'nieuzywany' uklad by naprawa miala sens. Taki uklad oczywiscie tez ciezko znalezc.

    0
  • #22 08 Mar 2011 14:35
    _1KOKO
    Poziom 32  

    katar83 napisał:
    Do tego modelu nie ma nowych kart wiec pozostaje tylko i wylacznie 'nieuzywany' uklad by naprawa miala sens. Taki uklad oczywiscie tez ciezko znalezc.

    Oczywiście ,ze są te układy tylko poza Polską trzeba poprostu znalezć odpowiednie zródło...

    0
  • #23 10 Mar 2011 15:32
    katar83
    Poziom 25  

    Kolego 1KOKO, nowe uklady 771 w praktyce sa nie do zdobycia, mozna albo sprobowac dostac w autoryzowanym serwisie gdzie cena bedzie w granicach calego nowego laptopa, mozna sprobowac ten uklad znalezc na plycie innego producenta np packard bell(ktory i tak nie bedzie juz nowy) lub zamowic z poza Polski tak zwana pisanke(Pewnie stad sie biora plotki, ze oczywiscie mozna ten uklad dostac)

    0
  • #24 10 Mar 2011 15:50
    _1KOKO
    Poziom 32  

    Zadne tam plotki :) sami z Chin ściągaliśmy te układy :) w bardzo przystępnej cenie .

    0
  • #25 11 Mar 2011 09:45
    marek_1980
    Poziom 20  

    Ostatnio kupywałem uklad 771 DC+10 cena 280 zł brutto. Pozdrawiam

    0
  • #26 11 Mar 2011 11:46
    lookashek
    Poziom 10  

    Witam
    Miałem przedwczoraj identyczny problem laptop się normalnie uruchamiał na monitorze zewnętrznym. Kombinowałem na wszystkie sposoby z grafika, inny inwerter i nic. W końcu podmieniłem z ciekawości taśmę od dv6000 bo taką miałem i zdziwiłem się jak wszystko ruszyło. Zamówiłem nową taśmę i laptop śmiga. Dodam że laptop był pierwszy raz rozbierany a oryginalna taśma pierwszy raz odłączana i wyglądała jak nowa, nigdzie nie naruszona. Objaw ten sam nic na ekranie i inwerter nie startował.

    0