Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

renault megane coupe 1.6 8V jak ustawić rozrząd?

13 Lis 2010 20:01 18735 13
  • Poziom 9  
    Jak ustawić rozrząd w renault megane coupe 1996rok,1.6 8V? Proszę o pomoc lub schemat bo nie mogę ustawić?Jak ustawiam to nie pracuje na wszystkich tłokach.:?:
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    O Jezu...... Na takim silniku się wyłożyć?

    Na pasku są znaki, mają się zgrywać ze znakami na kole wałka rozrządu, oraz kole wału korbowego.

    Znak na kole wałka rozrządu: do góry (w osi silnika)
    Znak na kole wału korbowego: na dole.


    A tak właściwie to co tam grzebiesz? Co się stało?
  • Poziom 9  
    Kolego leciał olej z pod uszczelki głowicy,więc wymieniłem uszczelkę i przy okazji cały rozrząd.Ustawiam tak jak piszesz i pali ale na wszystkich nie pracuje nie ma wolnych obrotów i strasznie zawory grają.Może coś mi jeszcze podpowiesz?
  • Użytkownik obserwowany
    Skoro dolne i górne koło ustawiłeś na znaki to szukaj gdzie indziej np, wężyk do MAP sensora?
  • Admin grupy Samochody
    Pasek kupiłeś właściwy?Pierwszy i czwarty tłok w górze, krzywki wałka rozrządu na czwartym (tym od skrzyni)cylindrze patrzą w górę.Kabli nie pomieszałeś?
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Romo, map sensor- brak wolnych - ok, ale zawory nie grają od tego :)

    A kolega dał głowice do szlifu? Zaworki wyregulował?

    Tak jak pisze T5, gdzie były tłoki i zawory gdy dokręcałeś głowice?
  • Poziom 9  
    kolego głowicy nie plantowałem a zaworków nie regulowałem a jak dokręcałem to tłoki dałem do dołu żeby się minęły z zaworami
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    No i co dalej? Jak założyłeś pasek? Jak ustawiłeś znaki? Jak przewody zapłonowe?
  • Poziom 9  
    Pierwszy tłok od skrzyni biegów w górze to na kole wału jest kropka na godzinie szóstej na obudowie nie ma znaków na górnym kole jest znak na zębie i na obudowie na dwunastej no i pali ale nie chodzi na wszystkich tłokach i zawory grają. Kreski na pasku zgadzają się z punktami. Przewody na świecach są ok
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Mówisz mi jak jest teraz ustawione, a ja pytam w jaki sposób ustawiłeś po dokręceniu głowicy (czym, jak i w którą stronę kręciłeś). poza tym i tak jest kucha bo głowica nie poszła do planowania.

    A gdy zdjąłeś tą głowice, nie położyłeś jej na zaworach?

    Najszybciej będzie jak sprawdzisz kompresje.
  • Poziom 9  
    Raczej nie kładłem jej na zaworach ale być może bo myłem ją a kręciłem kluczem na sadowym jedne koło i drugie. W stronę zegara na przemian raz jedno raz drugie
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Kolego, zmierz ciśnienie sprężania wtedy będzie wszystko jasne.
  • Poziom 9  
    Na 1 tłoku był pogięty zawór na 3 tłokach jest ciśnienie po 12 a na 1 zero. Zmieniłem zawór wszystko jest ok. Dzięki za pomoc pozdrawiam!
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    No widzisz, zuch chłopak.

    Pozdrawiam.