Witam.
Chciałbym się podpiąć do tematu mam identyczne objawy w laptopie hp nx9020
płyta główna:
371793-001
Uszkodzenie powstało na wskutek próby naprawy baterii dokładnie pisząc podłączyłem elektronikę baterii przewodami ze złączem w obudowie baterii a obudowę z kolei włożyłem do gniazda baterii w laptopie wszystko bylo OK baterię wykryło, po chwili przypadkowo odłączył mi sie + zasilania baterii - oraz sygnały SMBC oraz SMBD były podpięte laptop nadal "widział" baterię ale postanowiłem dołączyć przewód plusowy i w tym momencie "zaiskrzyło" na połączeniu przewód-bateria (wyglądało to mniej wiecej tak jakby zewrzeć naładowany kondensator niewielkiej pojemności)
laptop sie wyłączył (lub zresetował nie pamiętam dokładnie) po ponownym uruchomieniu zawiesił sie na ekranie z logo hp (przy ładowaniu sie biosu)
zresetowałem bios (guzik "reset" od spodu laptopa) ponownie włączyłem i nadal zwiecha po kilkukrotnym resecie biosu komputer zaczął pikać w niżej opisany sposób na ekranie "ciemność"
po podłączeniu zasilacza zapala się dioda podświetlająca przycisk zasilania, laptop piszczy (pika w głośnikach) pik (pauza) pik pik pik (pauza chyba ciut dłuższa niż ta pierwsza chociaż możne mam takie wrażenie) pik (pauza) pik pik pik, w sumie 8 piknięć, dalej brak jakichkolwiek oznak życia świeci się tylko dioda podświetlająca przycisk. Piknięcia mają jednakowy ton.
Na matrycy i zewnętrznym monitorze nic się nie wyświetla sprawdziłem ram podstawiłem sprawny oraz sprawdziłem ram z tego lapka (RAM jest sprawny) bez ram-u to samo procesor tez podstawiałem inny, napięcia główne 5V 3.3V jest znalazłem jeszcze jakieś napięcie około 1.7V (chyba do procka???)
Doczytałem się iż są to tak zwane "beep kody" z biosu i teraz nie bardzo wiem jak to interpretować (nie wiem jaki mam bios dokładnie).
Jeśli jest to 1-3-1-3 to wygląda na kontroler klawiatury
Jeśli by to był inny producent biosu i sygnały interpretować by jako
1 długi i 3 krótkie - oznaczało by uszkodzenie k. graficznej (tylko czemu powtarzałby to 2 razy)
Jeszce inny opis (4 pikniecia) zaprowadził mnie do diagnozy uszkodzonej magistrali I/O tu tez mój laptop musiałby się "jąkać" i powtarzać to 2 razy
Biorąc pod uwagę sytuację w jakiej doszło do uszkodzenia (jesli dobrze główkuję ) mogła by to być
- k.graficzna impuls powstały na wskutek dołączenia baterii spowodował zachwianie zasilania i uszkodzenie chipsetu
- kontroler klawiatury (ale co tu mogło sie stać???)
- uszkodzony (rozprogramowany bios ?)
- awaria zasilania (brak jakiegoś napięcia , możne uszkodzenie jakiegoś tranzystorka w przetwornicy)
Mam już totalny mętlik w głowie i nie wiem co mam konkretnie zrobić,
mam drugą taka płytę główna (uszkodzone zasilanie oraz rozwarstwienie laminatu) wiec mógłbym podstawić to czy tamto, ale nie chce podstawiać wszystkiego "po kolei na pałę " ponieważ jak wiadomo wymiana BGA to dla mnie tylko w ostateczności...
Bardzo zależy mi na tym sprzęcie pomimo, iż nie jest to najnowszy model, bardzo cenię go za jego design.
Bardzo proszę o wszelkie sugestie i porady.