Wiesz, opinii będziesz miał tyle co i użytkowników. Polecam kierować się zasadą - nie kupuj "wynalazków" z Biedry, jakiś Magnumów etc. Od dawien dawna na rynku CB królują Alan, President. Ich klony jak ITT, Unideny nie zawsze są polecane. Celuj w modele z filtrem ANL lub/i NB - znacznie redukują trzaski obecne przy modulacji AM.
Podobnie z anteną - kieruj się w znane marki i trzymaj się zasady - im dłuższa tym lepsza (dla pasma CB długość fali to 11metrów). Wartości zysku energetycznego [dB] są w antenach mobilnych totalną bzdurą, więc za bardzo nie patrz na to.
Może napiszę w co ja bym celował za taką kwotę - jako radio Alan 48+ lub stare Alan 28. Co do anteny to mój główny wymóg to to, aby zmieścić się z nią do garażu - więc za długa nie jest (mam właśnie missouri - magnesik wytrzymał u mnie V 220km/h także nie jest źle). No i do mojej limuzyny jakoś nie pasuje 1,7metra bata świszczącego na wietrze już przy 100km/h - stąd kompromisy
P.s. ostatnio odkryłem ciekawe radyjka firmy Superstar - dorwałem właśnie 360FM (współcześnie produkowany jako 3900 bez większych zmian). Okazuje się, że płyta główna jak w kultowym Alanie 87. Spisuje się bardzo fajnie, jednak nie sądzę aby był Tobie potrzebny taki model (posiada AM/FM/USB/LSB i dodatkowe "nielegalne"kanały. Do mobila wystarczy większości AM i podstawowe 40 kanałów.