Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie mi informacji dotyczącej czasu uwolnienia łącza przez firmę Netia w przypadku przedterminowego rozwiązania umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych. W najbliższym czasie podejmę odpowiednie kroki mające na celu rozwiązanie umowy, ponieważ firma NETIA, jako operator nie wywiązuje się z warunków zawartej umowy.
Uzasadnienie:
1. W dniu 17.09.2010 roku podpisałem umowę o świadczenie usług telekomunikacyjnych szybki internet z firmą Netia, reprezentowaną przez panią Joannę Mroczka. Zgodnie z umową, operator miał rozpocząć świadczenie usług internetowych od dnia 01.11.2010. W dniu 31.10.2010 poprzedni operator odłączył mi sygnał, gdyż w tym dniu wygasła umowa. Firma Netia w dniu 01.11.2010 nie uruchomiła na moim łączu usługi internetowej, gdyż jak się okazało w rozmowie telefonicznej z konsultantem, OŚWIADCZENIE O WYPOWIEDZENIU UMOWY do TP S.A. zostało wysłane dopiero 23.10.2010 a zgodnie z regulaminem, TP S.A. miała 7 dni czasu na rozpatrzenie wniosku i poinformowanie NETIA. W rezultacie usługa internetowa została uruchomiona w dniu 03.11.2010 w godzinach wieczornych. Zostałem więc pozbawiony możliwości korzystania z internetu przez okres 3 dni.
2. W chwili uruchomienia usługi rozpoczęły się problemy. Na początku system informatyczny „nie chciał” wygenerować mi nazwy użytkownika i hasła. Konsultant przekonał mnie, że system się „zawiesił”, stąd ta sytuacja. Zostałem zalogowany na koncie testowym (user: netia, password: 20urodziny), do chwili usunięcia awarii. Jak się okazało awaria trwała kilka dni.
3. W dniu otrzymania właściwego loginu i hasła przez 1 (jeden) dzień cieszyłem się transferem do 6Mbit/s jak mówi zawarta umowa. Następnego dnia transfer obniżył się w sposób drastyczny. Wykonałem telefon na infolinię, zgłaszając awarię. Konsultant zapewnił mnie o bardzo szybkim usunięciu awarii. Od tego czasu a trwa to już ponad 30 dni, codziennie wykonuję telefony na infolinię NETIA w celu uzyskania informacji na temat postępów w usuwaniu mojej awarii. Transfer – sprawdzany aplikacją
www.speedtest.pl mam cały czas poniżej 1Mbit/s (download), zdarzało się przekroczenie granicy 500kbit/s. Transfer taki uniemożliwia mi normalne korzystanie z internetu. Strony internetowe np. onet otwierają się ponad minutę, sprawdzenie wiadomości pocztowych zajmuje kilka minut. Zapis w umowie mówi o transferze do 6Mbit/s – z punktu widzenia metrologii transfer ten może być obarczony błędem ±10%, to jest dopuszczalne. Niedopuszczalne jest ponad dziesięciokrotne obniżenie transferu, daje to ponad 1000%.
4. Podczas ostatniej mojej rozmowy z konsultantem zostałem poinformowany, że owe ograniczenie wynika z przeciążenia mojej centrali, co nie jest moją winą. Konsultant poinformował mnie jednocześnie, że Netia ma plany rozbudowy owej centrali – zapytany „kiedy” odpowiedział, że w bliżej nieokreślonym czasie.
W związku z powyższymi, będę zmuszony wypowiedzieć umowę firmie Netia, gdyż nie wyobrażam sobie dalszej współpracy przez kolejne 23 miesiące, nie wyobrażam sobie korzystania z tak wolnego łącza. Oczywiście w rozumieniu Regulaminu, nie będę ponosił żadnych kosztów dodatkowych obciążeń związanych z zerwaniem umowy, gdyż wina całkowicie leży po stronie dostawcy-firmy Netia. Mam nadzieję, że w związku z zaistniałą sytuacją, bardzo niekorzystną dla mnie, Netia dokona natychmiastowego uwolnienia łącza i poinformuje o tym fakcie właściciela łącza, abym mógł podpisać umowę z innym operatorem. Uważam się pokrzywdzony przez Netia, dlatego oczekuję poważnego podejścia przez Netia do mojego przypadku.
W przypadku gdy sprawa nie zostanie załatwiona w sposób za porozumieniem stron, będę zmuszony przekazać ją na drogę postępowania sądowego. W tym przypadku, będę domagał się również odszkodowania ze strony firmy Netia, za brak możliwości korzystania z internetu w okresie trwania umowy i straty finansowe z tym związane.
Z wyrazami szacunku