Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Strojenie nadajnika radiowego NE 134-k

marc210ster 14 Lis 2010 22:56 1206 2
  • #1 14 Lis 2010 22:56
    marc210ster
    Poziom 11  

    Od kilku dni borykam się ze strojeniem nadajnika radiowego NE 134-k. Podziwiając dzieło z ,,Nowego elektronika,, zauważyłem wiele błędów w wykonaniu płytki ( np. złe nadruki i rozmieszczenie padów cewek ). Jednak to nie wszystko, ponieważ w zestawie zamiast drutu nawojowego 0.5mm dostałem 0.7 i do tego jeszcze zbyt mało aby nawinąć wszystkie cewki. Musiałem kupić osobno drut nawojowy 0.5mm.Po zmontowaniu układu okazało się, że nadajnik nie działa prawidłowo. Uruchomiłem go bez tranzystora T5 ( ostatniego stopnia mocy ). Do kolektora T4 podłączyłem sztuczne obciążenie ( żarówkę ), która żarzyła się dosyć intensywnie. Z myślą że układzik pracuje poprawnie, próbowałem nastroić go na częstotliwość powyżej 85MHz.Rozciągałem cewkę L1 i kręciłem trymerem C7, jednak nie było słychać żadnych efektów.Sprzęt pobiera 130mA ( bez T5). Nie mam nawet pojęcia czy generator i modulator pracuje prawidłowo. Nie mam dostępu do częstotliwościomierza, ani do oscyloskopu. Jedyne co mam to multimetr i sondę w.cz. W akcie zdenerwowania podłączyłem nawet T5 a do jego kolektora żarówkę, która już nie świeciła. Po wyciągnięciu T5 było tak samo jak poprzednio. Sprawdziłem wszystkie tranzystory i na wszelki wypadek kupiłem nowe ( bo z tymi z kitu różnie bywa) i po odłączeniu T5 było dalej to samo.

    Na koniec dodam, ze żaden tranzystor nawet nie był ciepły podczas próby strojenia.

    Czy ktoś miał z tym nadajnikiem takie problemy ?

    0 2
  • #3 15 Lis 2010 06:45
    marc210ster
    Poziom 11  

    Problem już rozwiązany [ przez gg ] . Proszę usunąć temat.

    0