Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Vivaro Brak regulacji kierunku nawiewu

tristan 16 Nov 2010 12:23 11364 3
    tristan
    Level 10  
    Znajomy kupił ostatnio Opla Vivaro 2005r. Jest problem ponieważ nawiew daje powietrze tylko na nogi i twarz. Pokrętłem można kręcić jednak nie zmienia ono kierunku nadmuchu. Siłą wentylatora można sterować, klimatyzacja działa. Bezpieczniki sprawdzone. I nie wiem co dalej sprawdzić ?
  • Helpful post
    radekklimat
    Level 21  
    Rozebrac konsole srodkowa i sprawdzic czy linki sa na swoim miejscu od sterowania klapami i czy cos jest nie pourywane bo pisałes ze samochod uzywany wiec moze ktos w nim grzebał
    MaxRight
    Level 1  
    Zostawiam rozwiązanie dla potomności:

Jeśli Opel Vivaro, Renault Trafic czy Nissan Primastar roczniki 01-14 ma podobne objawy (brak możliwości przełączenia nadmuchu) należy zdjąć środkową obudowę i dostać się do kabli za przełącznikami. Najprawdopodobniej linka zmiany kierunku nadmuchu jest pogięta i nie wchodzi w otwór. Można ją wyprostować czasem i jest to rozwiązanie tymczasowe. Rozwiązanie jedyne skuteczne to wymiana linki.
    Inne możliwe problemy: urwana linka, niezaczepiona linka.
    mirekalet
    Level 9  
    Ten wątek mi pomógł tzn. ze się za to zabrałem ,wyprostowanie palcami owszem ale jak przedmówca nadmienił to wraca .Linka jako taka kosztuje 70 zł nie majątek ale znów się kiedyś objawi jeśli np klapy ciężej chodzą.
    Ja wpadłem na pomysł po cynowania tego odcinka po za pancerzem .Pancerz jest z takiego pvc ze nie przetapia go .Smiga aż miło pewnie do żywota tego auta
    Pozdrawiam