Witam. Nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Czy jest sens stosowania zaworu czterodrogowego (sterowanego automatycznie lub ręcznie) oraz zaworów termostatycznych na grzejnikach?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therehydro-man wrote:Dostałem informację, że niby nie wystarczająco odpowiedziałem....
kaczakat wrote:Zalecają przy tym rezygnację z zaworów termostatycznych. Jak założysz termostaty i się wszystkie przymkną to zagotujesz szybko wodę w kotle.
Plumpi wrote:A jaki jest sens zadawania takiego pytania ?
Napisz co to za kocioł i czy oprócz grzejników jest np. podłogówka i w końcu się zdecyduj czy chcesz zawór 4-drogowy ręczny czy termostatyczny.
BALLAH wrote:Ale - co mi da sterowanie temperaturą zasilającą grzejniki za pomocą zaworu czterodrogowego skoro za temperaturę w pomieszczeniach odpowiadają głowice termostatyczne na grzejnikach?
BALLAH wrote:Na górze (ok 130 m2) mam 7 grzejników, na dole ok 100 m2 - 1 pokój tylko z grzejnikiem, reszta to otwarte wnętrze gdzie jest 5 pętli podłogówki plus w salonie i kuchni po dodatkowym awaryjnym grzejniku. Dodatkowe grzejniki wstawiłem bo odczuwam dyskomfort gdy w pomieszczeniu gdzie dłużej przebywam jest zbyt ciepła podłoga. Dlatego również część "wypoczynkową" salonu wyłożyłem drewnem zamiast gresem. Mam zamiar podłogę utrzymać dość chłodną, a resztę ciepła dostarczyć grzejnikami. Wysokość pomieszczeń 2,7m a do tego otwarta klatka schodowa.
BALLAH wrote:Ale - co mi da sterowanie temperaturą zasilającą grzejniki za pomocą zaworu czterodrogowego skoro za temperaturę w pomieszczeniach odpowiadają głowice termostatyczne na grzejnikach?
Plumpi wrote:
Powinieneś podziękować swojemu hydraulikowi za problemy zdrowotne, które będziesz miał za kilka lat.
Prawdopodobnie instalację masz spierdzieloną, bo zrobioną podłogówkę wraz z grzejnikami na wspołnym obiegu. W związku z tym jak nie wstawisz zaworu mieszającego to za kilka lat będą Cię wozili po lekarzach, bo sam o własnych siłach nie dasz rady dojść. Jak wstawisz teraz zawór mieszający do będziesz makł zimno tam, gdzie masz same grzejniki.
Plumpi wrote:...
Po drugie zapewnić odpowiednią temperaturę podłogi.
Powinieneś podziękować swojemu hydraulikowi za problemy zdrowotne, które będziesz miał za kilka lat.
Prawdopodobnie instalację masz spierdzieloną, bo zrobioną podłogówkę wraz z grzejnikami na wspołnym obiegu. W związku z tym jak nie wstawisz zaworu mieszającego to za kilka lat będą Cię wozili po lekarzach, bo sam o własnych siłach nie dasz rady dojść. Jak wstawisz teraz zawór mieszający do będziesz makł zimno tam, gdzie masz same grzejniki.
kaczakat wrote:Och, trochę tu nie zaglądałem, a kolega Plumpi nie wie jak zagotować wodę. Jeśli grzejniki są dobrze dobrane do poszczególnych pomieszczeń, obiegi są dobrze wyregulowane to temperatura w nich będzie rosła równomiernie. Jeśli wiec w danej chwili moc kotła będzie większa niż potrzeby w domu to woda się w końcu zagotuje bo termostaty się zamkną i kocioł nie będzie miał gdzie oddawać ciepła. Nie rozumiem co w tym dziwnego.
kaczakat wrote:
Z tego co wiem zawór czterodrogowy na kotle na paliwo stałe pełni podobną funkcję jak termostat w obiegu chłodzenia w samochodzie. W autkach najpierw obieg jest kierowany przez kabinę kierowcy (analogicznie obieg wewnętrzny kotła), a po przekroczeniu temperatury zadanej na chłodnicę. Podobnie jest w kotle na paliwo stałe - obieg jest kierowany przez kocioł, by zapewnić mu odpowiednią temperaturę pracy, a dopiero w drugiej kolejności na instalację C.O.
kaczakat wrote:
Obecność tego zaworu nie ma związku z regulacją zasilania mieszkania, a jego instalację zalecają producenci kotłów dbając o swój interes - nie uznają gwarancji bo kocioł skorodował przez kondensację pary w środku kotła. Ale kocioł kupujemy na kilka lat dłużej niż gwarancja, więc jest to także nasz interes.
Zawór czterodrogowy termostatyczny nie ma wpływu na zagotowanie wody w kotle, bo po osiągnięciu temperatury zadanej otwiera się całkowicie.
Natomiast zagotowanie wody w takiej instalacji łatwo może nastąpić jeśli kocioł jest dobrany na OKO przez fachowca na podstawie "wieloletnich doświadczeń" na podstawie powierzchni domu nawet w największe mrozy. A w okresie jesiennym nawet dobrze dobrany kocioł zagotuje wodę jeśli nie ma gdzie oddawać ciepła - nie jest tak prosto regulować moc w kotle węglowym. Nawet jeśli jest dobra automatyka, to jest moc minimalna, poniżej której kocioł nie może zejść w czasie ciągłej pracy. Kocioł gazowy z byle jaką automatyką po prostu w takim wypadku odetnie zasilanie. Kocioł na paliwo stałe jakiej by nie miał automatyki to bez specjalnej wężownicy schładzającej zagotuje wodę, bo nie ma tu możliwości odcięcia dopływu paliwa.
BALLAH wrote:Spokojnie, do zasilania podłóg na parterze mam osobny mieszacz z nierdzewki z pompą , chyba Purmo.
Mam jeden obieg, w łazience na piętrze, zasilany z jednego z rozdzielaczy grzejnikowych za pośrednictwem zaworu termostatycznego Herz...
Wniosek z tej dyskusji wysnuwam taki: zawór czterodrogowy w połączeniu z głowicami termostatycznymi jest przerostem formy nad treścią, wystarczyłby trójdrogowy, gdyż jego działanie sprowadza się jedynie do zapewnienia odpowiedniej temperatury powrotu.
bycór wrote:Mam pytanie.
zawór 4D ma za zadanie nie wpuścić do kotła zimnej wody.
1 Dlaczego na schematach CWU jest montowane przed tym zaworem, a wiec powrót z cwu wchodzi do pieca bezpośrednio (wchodzi zimna woda). Czy dlatego że jest to za krótki obieg?? czy może lepiej dać cwu za zaworem 4D.
bycór wrote:
2Jeżeli cwu jest przed zaworem i jest to krótki obieg wody. to moze lepiej zrezygnowac z 4D i uruchamiać pomke od CO gdy powrót od CWU osiągnie np 60st. pompka od cwu włączałaby się od razu.
bycór wrote:pompka od cwu chodziła by od 40st żeby nie wychładzać.
co od 60.
gdy wystygnie powrót od cwu. CO sie wyłacza wiec cwu sie nagrzeje w szybkim czasie.
mroczek55 wrote:Mam zawór 4d za nim mam pompę co i tylko 1 zawór mieszający do podlogowki. W pokojach z grzejnikami jest ciepło.
mroczek55 wrote:Witam.
Mam zawór 4d automatyczny ze sterownikiem, piec galmet kwp 2s z czujnikiem pogodowym. W jednych pomieszczeniach mam grzejniki a w innych podłogówkę. Aktualnie nie mam wewnętrznych drzwi co powoduje, (tak myślę) że zawory grzejników ustawione na 3 przymykają się całkowicie - mam zimny powrót. Mój instalator podpowiada mi, że powinienem otworzyć zawory grzejników maksymalnie i temperaturę w pomieszczeniu będzie regulował zawór 4D. Mam nastawę na piecu "temperatura wnętrza" ale nie mam żadnego czujnika prócz pogodówki i temperatura powrotu. Wydaje mi się że przy odkręconych zaworach grzejnik pracują pełną mocą z temperaturą równą płaszcza w piecu (nie rzadko ok 75-80 st). Czy zawór 4d jest w stanie regulować temperaturę na grzejnikach skoro nie mam takich ustawień w regulatorze (ekspert pid dynamic) i czy jest sens używać w tej sytuacji pogodowki - duża temperatura pieca?