Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wykorzystanie laptopa do odtwarzania filmów 3D/HD

yburg 16 Nov 2010 17:53 29987 10
    yburg
    Level 9  
    Witam, mam pytanko czy da się jakoś sensownie wykorzystać laptopa do odtworzenia filmu 3D (1080p HD) na telewizorze (oczywiście wspierającym te technologie)? Chodzi mi o jakieś sprytne wykorzystanie mocy obliczeniowej kompa zamiast odtwarzacza BluRay i przesłanie obrazu złączem HDMI... :)

Nie mam w tym momencie okazji podłączyć lapka do TV za pomocą HDMI i puszczenia po prostu filmiku na kompie (o ile się tak w ogóle da z 3D :P), ale podejrzewam że to dało by i tak rozdziałkę lapka na ekranie TV - i do tego nie wiadomo czy standardowe player'y uciągną 1080p - a chodziłoby mi raczej o bezstratne wyświetlenie obrazu czy cuś... :)
    narkoholik
    Level 30  
    W technologi anaglifowej pociągnie zwykły monitor crt/lcd.
    W technologi migawkowej TV/monitor minimum 120 do 200 Hz (zależnie od specyfikacji).
    W technologi polaryzacyjnej - odpowiednie filtry i częstotliwość.
    Do każdej wymagane są odpowiadające im okulary.

Komputer musi być jedynie wystarczająco szybki.
    yburg
    Level 9  
    Hm no telewizor tak jak pisałem wspiera 3D Full HD, nie wiem dokładnie jaka jest tam wykorzystana technologia z tych co nadmieniłeś, ale odpowiednie okulary są dołączone... Podpiąć do tego bym się chciał z Pavilionem dv7 - z prockiem AMD Turion II Dual Core (2,2GHz) i grafiką ATI Radeon HD4650 (1GB DDR3) mam nadzieje, że by to jakoś uciągnął...? Ale czy nie jest potrzebne jakieś specjalne oprogramowanko...? Zwykłe kodeki KLM i AllPlayer wystarczą? :P
    narkoholik
    Level 30  
    Jeżeli to okulary migawkowe to musiałbyś się upewnić jak odbywa się synchronizacja obrazu z okularami.
    W przypadku nvidi - okulary podłącza się do karty która steruje obrazem i okularami a w tym wypadku może to być niemożliwe.
    Migawkowe - lekko przyciemnine LCD z zasilaniem i sterowaniem.
    Polaryzacyjne - to raczej w kinie - ogólnie przejrzyste.
    Anaglifowe - czerwone i zielone/niebieskie szkło.

To duże uproszczenie w internecie znajdziesz sporo wyczerpujących publikacji.
    yburg
    Level 9  
    W sumie nie mogę się doszukać konkretnej informacji o tym, jaka technika 3D jest wykorzystana w tym TV (Panasonic), ale z opisu producenta (mówiącym m.in. o osobnych obrazach dla prawego i lewego oka) wnioskuje, że jest anaglifowe 3D... W takim przypadku nie byłaby chyba wymagana synchronizacja okularów z obrazem, wystarczą odpowiednie okulary... Ale czy to nie zależy przypadkiem od filmu (i technologii w jakiej był nagrywany) raczej niż od telewizora? :P Skoro piszesz też, że zwykłe LCD obsłuży taki 'trójwymiar', to po co w ogóle to całe wsparcie 3D w telewizorze? Wychodzi na to, że nie musze nawet podpinać lapka do TV, tylko normalnie na nim film puścić, założyć okulary i heja...? 8-O

Poprawka:
    Quote:
    Nowe telewizory Panasonic VIERA NeoPDP z technologią Full HD 3D wykorzystują technologię sekwencji klatek. Przesyła ona obraz Full HD do każdego oka niezależnie i to jest kluczowa technika stojąca za projekcjami 3D w domu. Wystarczy, że założysz okulary 3D z aktywną migawką, usiądziesz i zagłębisz się w akcji

Znaczy się technologia migawkowa... Okulary muszą więc być jakoś 'połączone' z... no właśnie - TV czy raczej źródłem obrazu?:P Przecież nie jest powiedziane że do telewizora Panasonic ktoś koniecznie ma kupić odtwarzacz BlueRay Panasonic, inaczej 3D nie będzie...? :/
    arnoldziq
    Moderator of Programming
    Technologia migawkowego 3D, nie jest wcale nowa ani za bardzo odkrywcza.
    Karty graficzne do komputera z okularami w zestawie, można było zakupić już 10 lat temu. Sam miałem kiedyś taki zestaw z kartą Asus-a.
    Okulary mają 2 szybki/soczewki, które są zaciemniane/rozjaśniane na przemian z prędkością ok 60Hz każda. Wiąże się to z oglądaniem obrazu odświeżanego przynajmniej ze 120Hz. Oczywiście, synchronizacja okularów z oglądanym obrazem, zachodziła poprzez 3m kabelek podłączany do specjalnego wejścia w karcie graficznej.
    Na tamte czasy (rok 2000) może i był to "szpan", ale mało który monitor CRT mógł się pochwalić odświeżaniem powyżej 100Hz,a co za tym idzie pomysł umarł śmiercią naturalną.

W tym wspomaganiu przez dzisiejsze telewizory technologii 3D, to po prostu chwyt reklamowy. Na dzień dzisiejszy, nikt nie jest w stanie przewidzieć, jaki standard się w 3D ustali i każda firma "coś tam" wspiera i wielką naklejkę z "3D" na każdy telewizor przykleja.
    Żeby obejrzeć na telewizorze program/film w 3D, musi on odbierać i pokazywać specjalnie przygotowany materiał. Skoro nie wiadomo, co jest/będzie standardem dziś czy za rok, to informacja, że dany telewizor wspiera 3D, to kompletna bzdura i naciąganie klienta.
    Jedynie w przypadku technologi anaglifowej, można użyć dowolnego monitora/telewizora, niezależnie od jego parametrów i "wspieranej" lub nie :) technologii.
    Każda inna "wspierana" technologia 3D wygląda świetnie, jak się pójdzie do Mars-a czy innego Saturn-a i obejrzy odpowiednio przygotowane demo. I co z tego? Nie ma filmów nagranych na DVD czy BR w technologii innej niż anaglificzna.
    Więc klient zostaje się z fajnym telewizorem który wspiera 3D, ale nie ma na nim czego w 3D oglądać.
    yburg
    Level 9  
    Technologia jako taka nie jest może i odkrywcza, ale nie zmienia to faktu że pewne istotne kroki w jej rozwoju poczyniono (bezprzewodowość, wyższe częstotliwości), a co ważniejsze obecnie jest taka nagonka na 3D że niewątpliwie jeszcze bardziej pójdzie to naprzód...

Co do wspomagania 3D w TV to oczywiście, że nikt nie powie jednoznacznie co 'zwycięży' w przyszłości... Ale jakbyś zechciał zauważyć, wygrać może tylko najlepsze, czyli... coś co zostanie rozwinięte i dopracowane na zadowalającym poziomie - więc każdy producent ładuje kasę w wybraną technologię, a skoro tylko osiąga zadowalające efekty, to nie widzę powodów dla których nie miałyby zacząć powstawać materiały wykonane w danej technice :) I tak na przykładzie Panasonica - nie chcesz mi chyba powiedzieć, że inwestując niezliczoną kasę w swoją migawkową technologię 3D (i przodując w zasadzie obecnie w tej dziedzinie) ten producent otworzył ośrodek kodowania i authoringu Blu-ray 3D po to, by 'nagrywać' tam filmiki w anaglifach?? Osobiście szczerze wątpię :) I o ile obecnie faktycznie może nie być filmów 3D innych niż anaglifowych, to się to raczej szybko zmieni :)

Wracając zaś do tematu - skołuję sobie filmik Blue-Ray 1080p w 3D i zobaczę jak mój komp na to zareaguje... Pytanie tylko jakim odtwarzaczem (programem) odtworzyć film 3D? Bo nie sądzę jednak by wystarczył AllPlayer :P
    arnoldziq
    Moderator of Programming
    Witam ponownie.
    Trochę źle mnie zrozumiałeś. Ja nie mam nic przeciwko technologii 3D, ani tym bardzie przeciwko firmie Panasonic.
    Chodzi mi bardziej o to, że oferta filmów 3D na Blu-ray-a jest znikoma, i tak na prawdę, nikt nie wie jak będzie w przyszłości.
    Zajrzyj na tę stronkę : http://www.bluedvd.pl/c/pl/54/1/1/0/long/blu-ray+3d.html.
    Jest tam oferta filmów w 3D Blu-ray. Wszystkiego ok. 15 tytułów i poza Resident Evil, to same bajki albo animacje. Załamka.
    Poza tym, przy każdym filmie jest dopisek :
    Wykorzystanie laptopa do odtwarzania filmów 3D/HD
    Ale informacji jaka to technologia, ani jakie to okulary, po prostu brak. A nie chce mi się wierzyć, że będzie to działać z każdą technologią.
    Co jest jeszcze ciekawsze, wszystkie odtwarzacze 3D Blu-ray, w zestawie posiadają swoje własne okulary... i nie wymagają niczego więcej jak telewizora wspomagającego HD. Żaden support 3D nie jest w telewizorze potrzebny.
    yburg
    Level 9  
    No co do tego to się z tobą w zupełności zgadzam - nawet filmy które pojawiały się w kinach w 3D nie są dostępne na BlueRay w tej technologii. Ale uważam że przy obecnym trendzie i już osiągniętych technologiach (podobno np. opanowano produkcję płytek BD i mają się one zrobić znacznie tańsze...) nie będzie potrzeba wiele czasu, by jakieś lepsze tytuły zaczęły wychodzić w BlueRay 3D... :) Inna sprawa, że tak jak piszesz - nikt nie podaje jaka konkretnie technologia jest użyta w danym nagraniu 3D co na chwile obecną może sprawić, iż mając TV z 3D, odtwarzacz 3D kupisz płytkę i jej nie odpalisz :? Ale co do tego to już można mieć tylko nadzieję, że producenci zaczną rozgraniczać te sprawy - przynajmniej do czasu ustalenia się jakiejś jednej wiodącej technologii... czyli długo :P

A co się tylko tyczy 3D w TV... W sumie za synchronizację okularów z obrazem odpowiada odtwarzacz (w przypadku migawek, bo reszta to i tego nie potrzebuje), ale np. w Panasonicu dostajesz okulary do telewizora, a nie odtwarzacza... Wygląda to tak, jakby telewizor został 'pośrednikiem' pomiędzy synchronizacją odtwarzacz-okulary i właśnie to prawdopodobnie nazwano "Supportem 3D" :turn-l:
    arnoldziq
    Moderator of Programming
    yburg wrote:
    podobno np. opanowano produkcję płytek BD i mają się one zrobić znacznie tańsze...
    Przepraszam za OT, ale musiałem się odezwać :)
    Oj, nie chcę studzić twojego zapału, ale tu nie chodzi o cenę produkcji :)
    Ceny płyt DVD/BR są w Polsce horrendalnie wysokie i ta sytuacja w najbliższym czasie się nie zmieni.
    Wiesz ile musiałem zapłacić (w dniu premiery DVD) za płytkę z Avatar-em ?
    Angielskie Tesco sprzedawało ją za 7 funtów... czyli 30 zł. Orientujesz się ile ta płyta kosztowała wtedy w Polsce? Teraz ta sama płyta kosztuje poniżej 5 funtów.
    Za 10-12 funtów, można swobodnie, w tej chwili, kupić Avatar-a na BR. To jest ok. 43-50 zł.
    Praktycznie każdy film na DVD, starszy niż kilka miesięcy, można kupić poniżej 5 funtów (nowy) a za 1-2 funty używany w idealnym stanie.
    Cena DVD/BR nie zależy od ceny produkcji, a raczej od rynku na którym jest sprzedawana.
    gem58
    Level 15  
    yburg wrote:

ale np. w Panasonicu dostajesz okulary do telewizora, a nie odtwarzacza... Wygląda to tak, jakby telewizor został 'pośrednikiem' pomiędzy synchronizacją odtwarzacz-okulary i właśnie to prawdopodobnie nazwano "Supportem 3D" :turn-l:

Jest dokładnie tak jak piszesz, telewizor ma wbudowany emiter podczerwieni a okularki są odbiornikiem i synchronizują się do sygnału z TV.