Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

kontrolka silnika (katalilzator)

piotre13 16 Nov 2010 19:51 13924 2
    piotre13
    Level 2  
    Witam.

Jestem szczęśliwym posiadaczem Forda Focusa Kombi, silnik 1,6l, benzyna.

Od pewnego czasu pojawił się jednak pewien problem. Otóż jakiś czas temu zaświeciła mi się kontrolka silnika. Pojechałem z tym do elektromechanika, który po podłączeniu do komputera stwierdził, że jest jakiś problem z katalizatorem (niestety nie pamiętam jaki był nr tego błędu).
    Mechanik powiedział, że katalizator mógł się zapchać od ciągłej jazdy po mieście i wystarczy się przejechać autostradą, to powinien się odetkać. Jednak kilka dni temu ponownie zapaliła mi się kontrolka silnika podczas jazdy na trasie.

Mam więc takie pytanie. Czy ponowne zapalenie się kontrolki oznacza konieczność wymiany katalizatora i ile to może kosztować?

Dodatkowo samochód przy przyspieszaniu na niskich obrotach (np. przy 40km/h na 3 biegu) szarpie. Świece i filtr powietrza wymienione. Zastanawiam się, czy konieczna jest także wymiana filtru paliwa, a przede wszystkim czy te dwie wymienione przeze mnie rzeczy (tj. katalizator i filtr) mogą na siebie wpływać (a właściwie zapchany filtr na katalizator)?

Z góry dzięki za jakąkolwiek radę.
    Anonymous
    Anonymous