Wtam.
Mam pytanie chcę kupić tv LCD.
Pokój 3x4m
Myślę nad takimi 2 pozycjami, co doradzicie?
SONY KDL-40EX401 AEP
lub
SAMSUNG LE40C550
Co sądzicie?
Dodano po 11 [minuty]:
Zapomniałem dodać, że będzie do tego tv podłączony odtwarzacz dvd i cyfrowy polsat.
Pozdrowionka i czekam na opinie, co tu kupić bo normalnie tyle tego jest na rynku, że już zgłupiałem
no te co mi napisałes sa fajne ale trzeba dac gdzies ok 2500zł lub wiecej a ja chce kupic cos do 2000-2200 max bo cche jeszcze kino domowe kupic dlatego na tv nie moge wiecej dac dlatego powiedz co w tej cenie mi polecasz? kino domowe bedzie mialo usb tak ze w tv nie koniecznie musi ono wszystko czytac wazne zeby ten tv dało sie fajnie ogladac z odlegosci ok 2.5 do 3 metry
no fajnie tylko jaki tv w koncu wybrac ktory bedzie naprawde fajny ?
normalnie masakra jest na rynku tyle jest tego ze ja naprawde zgłupiałem dlatego prosze was o pomoc
Dodano po 1 [godziny] 24 [minuty]:
kino jest mało wazne telewizor to jest problem ...wiec jaki w koncu polecicie 40 cali lcd do 2200zł?
Regulamin p.15. Proszę poprawić niechlujną pisownię w swoich postach. [Pablo]
Najlepiej przejdź się do sklepu porównasz na żywo obrazy TV, funkcje, wygląd, ja siedziałem 3 godziny i z trzech wybrałem LG 37" LE 5500 do małego pokoju jak na razie żadnych wad około 1000 godz. już gra. Mam kablówkę analogową i cyfrową, na analogowej obraz nieszczególny, na cyfrowej SD super.
Mamie wybrałem Sony KDL-40" NX701 i był w reklamacji po włączeniu TV, co jakiś czas słychać dziwne trzaski obudowy. Wymieniony na nowy chodzi bez problemów.
a jakosciowo obraz ktory lepszy bedzie wyswietlał? bo ja myslałem szczerze ze sonówka bedzie duzo lepsza od samsunga?
Uzasadnij czemu tak myślałeś. .... bo z przodu jest logo SONY?????
Totalnie błędne myślenie kolego.
Poczytaj troche a dowiesz się że Samsung to jeden w lepszych na rynku producentów LCD.
Sony ... owszem, dobra firma ale Samsung tańszy a tak samo dobry (nie będę pisał że lepszy bo się znów miłośnicy Sony obrażą )
a jakosciowo obraz ktory lepszy bedzie wyswietlał? bo ja myslałem szczerze ze sonówka bedzie duzo lepsza od samsunga?
Uzasadnij czemu tak myślałeś. .... bo z przodu jest logo SONY?????
Totalnie błędne myślenie kolego.
Poczytaj troche a dowiesz się że Samsung to jeden w lepszych na rynku producentów LCD.
Sony ... owszem, dobra firma ale Samsung tańszy a tak samo dobry (nie będę pisał że lepszy bo się znów miłośnicy Sony obrażą )
Telewizory Samsung nie dorównują Sony w oprogramowaniu. W wyglądzie strukturze menu. Jeśli chodzi o elektronikę to chyba matryce mają w niektórych modelach taką samą. Z tym, że na matryce Samsunga niekiedy użytkownicy narzekają, na dziś Lg robi dobre matryce dzięki procesom wygrzewania paneli. Życie pokarze ja jest awaryjność poszczególnych modeli. Samsung ma już pierwsze wpadki w modelu Samsumg C650, I nie tylko w tych modelach.
W życiu Sony w sumie miałem 3 szt 21" i 1 szt 29" XL 2003r. ostatni z płaskim kineskopem. Jeden 21" sprzedałem gra u studentów do dziś bodaj z 1994 r, pozostałe grają na działkach miałem je bez awarii. Mówi się przywiązanie do marki która nie sprawia kłopotów. Czy Samsung jest w stanie dać gwarancję na 5 lat, jak daje Sony - bardzo wątpię.
1PAWEL, miały taką samą matrycę bo SONY korzystało z matryc Samsunga.
Nie dorównują w oprogramowaniu??? Wymyśliłeś to sobie czy to wiedza z wiarygodnego źródła?? Bo mi się wydaje że jednak wielkie przywiązanie do marki i stąd chcesz na siłę przekonać do wyższości SONY.
Widziałeś kiedyś menu Samsunga?? Takiego zakresu i możliwości regulacji SONY może jedynie Samsungowi pozazdrościć.... niestety.
Oczywiście nie twierdzę że Sony jest złe.... to bardzo dobra firma sam mam konsolę PS3 a od lat w rodzinie jest działający do dziś jeden z pierwszych Trinitronów ale obecnie jakościowo porównywalna do Samsunga a droższa. Lata wstecz to mogłeś mówić że Sony to SONY!! Bo jak otwarłeś taki sprzęt to były w nim części (np. w tym Trinitronie) SONY i NEC a dziś wszystkie te firmy to jedna wielka składanka. Tyle, że jedni składają lepiej inni gorzej.
Mam model Samsunga z roku 2008 LE40A656 a wybrałem go z 6 różnych marek gdzie na koncu został Samsung i Sony...... obraz kwestią gustu ale wg mnie Samsung grał lepiej. Uwierz... nie zamieniłbym się z Tobą na Sony (pomimo też sympatii do tej firmy).
Co do gwarancji.... Sony od lat robi takie myki marketingowe z różnymi "promocjami" i nie ma to absolutnie nic wspólnego z jakością a z psychiką ludzi. Wiekszość złapie się na taką wieloletnią gwarancję bo "a co jeśli się zepsuje??"....
Chodzi o to, że przyzwyczaiłem się do menu Sony (ale przeglądałem inne) jest bardziej przejrzyste, funkcjonalne. W Lg le 5500 i Samsungu c 650 nie podoba się ni się funkcjonalność i przejrzystość.
Wszystko to może nie jest tak ostatecznie istotne ważne żeby klient - nabywca tv był zadowolony.
no naprawde dzieki ze interesujecie sie moim tematem bo naprawde mam klopot wielki.....dlatego suma sumarum co mi polecacie do 2200zł
przypomne mam cyfrowy polsat hd ....pokoj 4x3m ...powiedzcie co bysie wzieli na moim miejscu?
Informacje poglądowe
Technologia wyświetlania LCD
Przekątna ekranu 40"
Standard rozdzielczości HD Ready 1080p (Full HD)
Format obrazu 16:9
Kolor obudowy czarny
Parametry wyświetlanego obrazu
Rozdzielczość nominalna (w pikselach) 1920x1080
Kąt widzenia poziomy 178 stopni
Kąt widzenia pionowy 178 stopni
Złącza
Ilość złącz HDMI 4 szt.
Ilość złącz SCART 2 szt.
Ilość złącz USB 1 szt.
Złącze PC D-Sub (VGA)
Złącze antenowe Tak
Złącza audio [wyjście] Cyfrowe (optyczne), Słuchawkowe, RCA (chinch)
Złącza dodatkowe Kompozytowe wejście wideo, Wejścia komponentowe
Funkcje telewizyjne
Wbudowany tuner telewizyjny Cyfrowy DVB-C, Cyfrowy DVB-T - MPEG-2, Cyfrowy DVB-T - MPEG-4
Systemy koloru PAL, SECAM, NTSC 3.58/4.34 (wejście video)
Obsługiwane sygnały 24p, 480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p
Tryby obrazu Cinema (kinowy), Photo (fotograficzny), Ramki na zdjęcia
Oszczędzanie energii Tryb ECO
Inne Bravia Engine 2, Technologia Live Colour, Scene Select, Czujnik oświetlenia
Funkcje dźwiękowe
Głośniki tak (2x10W)
Tryby dźwięku Czysty głos
Funkcje użytkowe
Funkcje USB Przeglądanie fotografii, Odtwarzanie muzyki, Odtwarzanie video (MPEG1)
Parametry fizyczne
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe Bravia Sync, i-Manual, XrossMediaBar, Zgodność CI+
Szczegółowość obrazu z formatem Full HD
40" (102 cm), Full HD 1080
telewizor LCD z energooszczędnym czujnikiem
tunery cyfrowe
4 x HDMI™
Audycje telewizyjne, filmy i gry w nadzwyczajnej jakości Full HD
Wyświetlanie zdjęć i filmów oraz odtwarzanie muzyki dzięki interfejsom HDMI™ i USB
Optymalna jasność obrazu i oszczędność energii
Full HD 1080 – maksymalna szczegółowość obrazu telewizyjnego, filmów i gier w rozdzielczości HD 1920 x 1080 pikseli
USB Media Player – możliwość podłączenia urządzenia USB i odtwarzania na telewizorze filmów, muzyki i zdjęć
HDMI® – 4 wejścia (3 z tyłu, 1 z boku, wszystkie z CEC) ułatwiające podłączanie źródeł sygnału High Definition, takich jak Blu-ray Disc™ czy PLAYSTATION®3
Czujnik oświetlenia – automatyczne dostosowywanie jasności ekranu do natężenia oświetlenia w pomieszczeniu w celu zapewnienia optymalnej jakości obrazu przy minimalnym zużyciu energii
Technologia BRAVIA ENGINE 2 – fantastyczna czystość i precyzja barw i niezwykła szczegółowość obrazu
Technologia Live Colour™ – cztery ustawienia koloru (wyłączone, niskie, średnie i wysokie) umożliwiające uzyskanie obrazu o optymalnej jakości i dynamizmie
Technologia 24p True Cinema™ – wrażenia jak w prawdziwym kinie i wyświetlanie filmów zgodnie z zamierzeniami reżysera, z szybkością 24 klatek na sekundę
Tryb Cinema – możliwość wybrania dwóch trybów dających wrażenie uczestnictwa w prawdziwym seansie filmowym, z zachowaniem charakteru filmu i zoptymalizowanymi ustawieniami koloru i jasności
Scene Select – możliwość wybrania jednym naciśnięciem przycisku na pilocie optymalnych ustawień obrazu i dźwięku, dostosowanych do oglądanego materiału i zapewniających oczekiwany nastrój, dynamizm i realizm
BRAVIA Sync – sterowanie całym domowym zestawem rozrywkowym za pomocą uniwersalnego pilota pozwalającego jednym naciśnięciem przycisku włączać odtwarzanie lub zmieniać ustawienia w kompatybilnych urządzeniach
Najlepiej przejdź się do sklepu porównasz na żywo obrazy TV, funkcje, wygląd, ja siedziałem 3 godziny i z trzech wybrałem LG 37" LE 5500 do małego pokoju jak na razie żadnych wad około 1000 godz. już gra. Mam kablówkę analogową i cyfrową, na analogowej obraz nieszczególny, na cyfrowej SD super.
Przepraszam że się wcinam . Paweł czy mógłbyś napisać coś więcej o tym TV . Zamierzam kupić 32 LE5500 do odbioru DVB-T . Zapoznałem się oczywiście z jego opisem ale niestety nie miałem okazji zobaczyć go w akcji . Interesuje mnie zwłaszcza jak wieczorem przy słabym oświetleniu wyglądają ciemne sceny , jak ze smużeniem ,jak wygląda obraz pod kątem powiedzmy 45° ( LG stosował panele S-IPS więc powinien być dobry ) i ogólnie czy warto wydać te 2200 zł za ten odbiornik .
Czy porównywałeś go z LD650 - czym się różnią poza podświetleniem .
Mam go około 1000 godzin żadnych problemów. Wieczorem przy słabym oświetleniu około 75 W ( ściemniacz z pilota sterowanie od TV ) pokój 3 x 4 ekran 37" i ustawienia kontrast 90, podświetlenie 60 ustawienia użytkownika jest dobrze.
Smużenia nie wiem co to jest w tym modelu - nie ma czegoś takiego jest super wszyscy, co oglądają sport są zachwyceni. U góry masz tabelkę kąt widzenia, kąt 45 stopni bez zmian praktycznie i to przy matowym ekranie. Porównywałem z Samsungiem C 650 obraz LED w LG LE 5500 bardziej żywe kolory, kontrast. Chyba nie trafiłem na matrycę SQ01 w Samsungu. Daje się bez problemów oglądać 37" dziś bym kupił 40" dla odległości 2-2.5 m.
Oczywiście mam kablową cyfrową i analogową. Analogowa nieszczególny obraz, a na cyfrowej lepiej jak dobrze. Nie wiem, jaką masz odległość od ekranu, ale za cenę 2450 zł kupisz 37".
Jakość obrazu w dużej stopniu zależy od jakości sygnału.
W dużym pokoju Sony KDL-40" NX701 trochę szkoda kasy ale osd menu jest super.
Witam.
Ja zdecydowanie polecam Samsunga LE40c650 moim zdaniem jest lepszy od SONY BRAVIA KDL-40EX401. Ma o wiele lepszy obraz zarówno z anteny tradycyjnej jak i TV cyfrowej (Polsatu cyfrowego).Moim zdaniem także ma większe możliwości ustawienia obrazu.Ja bym Ci radził dołożyć parę groszy i kupić LE40C650.
Dlatego ponawiam propozycję postawić w sklepie obok siebie, jeśli to możliwe i testować możliwości TV . Ja siedziałem w sklepie 3 godziny mając 3 modele do wyboru, zawsze użytkownik musi podjąć ostateczną decyzję.
Czy słyszeliście o tym, że przez ostatnie kilka lat firma SONY notowała same straty i od 2010 roku 80% telewizorów pod marką SONY produkują inne firmy Tak, tak. Firma SONY sprzedała prawa do produkcji telewizorów pod ich marką.
Dzisiejsze SONY to nie SONY sprzed lat o którym tak wiele się pisze.
Mimo, że posiadam tegorocznego Soniaka KDL-40EX402 i nie mam do niego zastrzeżeń to polecam SAMSUNG'a bo ma większe możliwości multimedialne.
To jest prawda, że ma większe możliwości multimedialne Samsung w porównaniu do Sony w odtwarzaniu pirackich filmów.
Ale jak na razie na Sony możesz dostać 5 letnią gwarancję.
Proszę zwrócić uwagę jak wyglądają napisy - logo stacji telewizyjnych - niektóre telewizory mają poszarpane napisy logo. Oprogramowanie w Sony jest wg. mnie bardziej funkcjonalne czyste - estetyczne. Dużo firm korzysta z kooperacji w produkcji wyrobów nie tylko elektronicznych.
no fajnie fajnie tylko w takim razie dalej nie wiem nic bo piszecie ze samsung i sony sa nie dobre to co najlepiej w koncu kupic?
Wejdź do sklepu sprawdź usb czy działa w samsungu le c 650 sprawdź nalepkę na panelu po prawej stronie musi pisać -Version:SQ01, jest to matryca samsunga.
Obejrzyj Sony zobacz, jakość obrazu.
Kup, co uznasz za właściwe dla ciebie.
cytuję:
axelakis
Mimo, że posiadam tegorocznego Soniaka KDL-40EX402 i nie mam do niego zastrzeżeń to polecam SAMSUNG'a bo ma większe możliwości multimedialne.
cytuję:
1 PAWEL
SAMSUNG LE40C550 może lepiej LE40C650 - Model na rok 2010. Sony ma więcej od Samsunga zablokowanych możliwości odtwarzania.
Chodzi o to, że przyzwyczaiłem się do menu Sony (ale przeglądałem inne) jest bardziej przejrzyste, funkcjonalne. W Lg le 5500 i Samsungu c 650 nie podoba się ni się funkcjonalność i przejrzystość.
Wszystko to może nie jest tak ostatecznie istotne ważne żeby klient - nabywca tv był zadowolony.
Tyle, że to są Twoje subiektywne odczucia a nie konkretne dane z jakichś miarodajnych źródeł.
Mi się np nie podoba menu Sony ale to moje odczucia i nie mają żadnego związku z odczuciami przyszłych nabywców Sony czy Samsunga.