Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

GA-MA74GM-S2H (rev. 2.0) bardzo dlugi start

17 Lis 2010 06:44 1412 7
  • Poziom 18  
    Witam,od pewnego czasu mój komp długo startuje.od momentu włączenia mija ok 4 min za nim pojawi się ekran biosu grafy i płyty.wentylatory działają,co to może być?
  • Poziom 31  
    Odpal go, użyj kilku programów do usuwania zbędnych plików. Za szybkość włączania odpowiada dysk - zależy jak szybko wczytuje pliki, także zależy od pamięci ram jeżeli jej ilość jest mała.

    Programy:
    - CCleaner - czyszczenie rejestrów i zbędnych plików
    - SpyBot - usuwanie błędów oraz plików zawirusowanych
    - ComboFix - naprawa rejestrów oraz usuwanie plików z wirusami
    - Defragmentacja Dysku
    - TuneUp Utility - wersja 30 dniowa - ogólna konfiguracja PC.
  • Poziom 14  
    Cytat:
    od momentu włączenia mija ok 4 min za nim pojawi się ekran biosu grafy i płyty

    To raczej nie wygląda na problem z systemem, miałem podobny przypadek.
    Sprawdź zasilacz, jak masz możliwość podmień na inny.

  • Poziom 43  
    A jak jest po starcie (załadowaniu systemu)?
    Jeśli tak samo , to pewnie się trzeba cache CPU przyjrzeć. Jeśli w porządku, to tylko zweryfikować poprawność ustawień BIOS-u.

    PS.
    Popraw błędy i niechlujstwo w poscie, bo czytać to i ciężko, i z obrzydzeniem przychodzi.
  • Poziom 18  
    Witam po starcie systemu wszystko ok,po "uruchom ponownie" komputer startuje normalnie,3 tyg temu wgrałem nowy bios wersje FDe (beta) bylo ok.zasilacz modecom premium 500(roczny),4 gb ram,grafika gf 8600gt,procesor athlon x2 4200+(lekko podkręcony po 400mhz na rdzeń-5ghz),windows 7 64bit,dysk barracuda 250 gb
  • Poziom 14  
    Takie pytanie, czy twój problem występuje gdy np. komputer był wyłączony całą noc i była wyłączona listwa zasilająca? Jeżeli tak sprawdź zasilacz, możliwe że kondensatory potrzebują czasu żeby się naładować.
    Trochę się upieram przy swoim ale objawy które podałeś są dokładnie takie same jak w komputerze który ostatnio miałem do naprawy. Po wciśnięciu przycisku na obudowie komputer odpalał dopiero po ok 4-5 minutach, po uruchomieniu można było włączać i wyłączać do woli.


    Kolejne co zwraca uwagę to podkręcony procesor i BIOS w wersji beta.
  • Poziom 18  
    podmienialem zasilacz,TO SAMO
    zmienilem bios na standardowy i domyslne ustawienia nie pomogło
    plyta ma kondensatory troszke inne niz standardowe elektrolity,wiec nie widac na nich wybrzuszen