Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Sklep ElwronSklep Elwron
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dv9000 Dokładnie dv9827cl Nie włącza się, diody zapalają się

17 Lis 2010 13:11 3641 8
  • Poziom 17  
    Witam.

    Mam laptopika HP DV9827CL jest w nim płyta główna 459567-001 (31AT2MB00C0) A Płyta robiona przez FOXCONN 168AT20001-209

    Jest to płyta pod Procesor AMD TURION X2 , Mostek NVIDIA MCP67M-A2 (tak 67M a nie 87M) datowany na 0809A2 czyli wadliwa Seria

    Co dziwne w tej płycie nie widzę Chipsetu GPU..? tz sie jest miejsce ale go nie ma, domyślam się że jest zintegrowany ale to zintegrowany był by z właśnie z MOSTKIEM MCP67M-A2 ..?


    Dobra dosyć opisu. Objaw mam taki ze laptopik po przyciśnieciu Power, Zapalają sie wszystkie diody na 1 sekundke i wyłączają, a wentylatorek jak by czasem pokaże małe drgniecie, czasem zakreci lekko, no ale lapsik sie nie odpala, czarny ekran.

    Poczytałem troszkę posty podobne z takimi objawami i z niewielkiego doświadczenia i doszedłem do wniosku ze coś blokuje go, przy włączniu (zwarcie) dziwne mi bylo by że Mostek mógł zablokować że się nie uruchamia, choć wygrzałem go konkretnie jak na razie Hot Airem i efektu nie ma, ale wydaje mi sie ze wina lezy po innej stronie, bo gdyby mostek byl padnięty (kulki, albo cos w nim innego) to dało by się choć płytę uruchomić, ale nie było by obrazu no chyba ze Mostek ma zwarcie w sobie lub na kulkach BGA...

    Mierzylem zasilanie na tych 2 Cewkach w przetwornicy zasilania PL5 i PL8 i nie ma na nich żadnego zasilania, a próbując włączyć Powerem jakieś tam wartości około 2V wyskoczą na chwilkę. Mierzyłem napięcie na kondensatorach w okolicy Bateri Biosu i co dziwne na PC173 jest zasilanie 5V a na 2gim obok PC172 3,3V, czyli jak by przetwornica pracuje......

    Dodam ze próbowałem go uruchamiać z podpiętym tym niby czujnikiem klapy matrycy jak i i bez czujnika i objaw wciąż taki sam.

    Dodam jeszcze ze zanim konkretnie wygrzałem Mostek, zastosowałem się do podgrzania go HOT AIREM temperaturą 200 st C na okolo 10 sekund i to nic nie pomogło by się włączył, wciąż ma jak by próbkowanie.

    Powiedzcie mi koledzy czy gdy wylutuję MOSTEK to bez niego płyta powinna się uruchomić???, pytam w okoliczności sprawnej płyty. Pytam ponieważ coś mnie korci ze CHIP MOSTKA ma Zwarcie w sobie lub na kulkach BGA i myślę co by go wyciągnąć ,choć problem jedynie puźniej że nie mam Sitka by postawić KULKI na nim, ale pewnie i tak najlepsza była by wymiana na nowy.


    Jakieś Porady na ten problem u mnie..?
  • Sklep ElwronSklep Elwron
  • Poziom 22  
    Wymieniłem tych mcp wiaderko ,podgrzej rdzen chipa i lap wstanie na jakiś czas .Niestety mcp tylko do wymiany rebal nic nie da.
  • Sklep ElwronSklep Elwron
  • Poziom 17  
    No tak ale jak pisałem, to że juz podgrzewałem rdzeń na jakies 10 sekund temp 200st i próbowałem właczyc lapka i nic to nie dało, Potem wygrzałem chipa no juz dłuzszym procesem i nadal ten sam objaw. A gdzie proponujesz kupic CHIPA.. Patrzylem po allegro to sprzedaja same stare wersje z 07-08 roku..
    A który tydzien CHIPA 09-10 roku kupic w najgorszym razie aby był już bardziej sprawniejszy i poprawiony bez błędu
  • Poziom 32  
    Zmartwię Cię kolego, o tym, że NVidia produkuje MCP67M-A2 poprawione wiemy, ponieważ można kupić od dystrybutora HP płyty główne, z tym układem wyprodukowanym po roku 2008. MCP67M-A2 w sprzedaży detalicznej jednak nie są dostępne. Jeśli spotkasz na alibaba.com, madeinchina.com itp. MCP67M-A2 D/C 09+, to znaczy, że masz do czynienia z układem, któremu zeszlifowano rdzeń i wygrawerowano nową datę produkcji :-)
  • Poziom 22  
    Wstawiam nowe z dc07/08 i wszystko śmiga.2 lata powinno wytrzymać jesli wszystko ładnie przesmarowane i wymienione termopady .
  • Poziom 17  
    Czyli mówicie panowie że to wina Mostka MCP67M-A1 iż mam taki objaw..?A powiedzcie mi bo sprawa wygląda tak że niby jako by Notebook się włącza, ale po sekundzie wyłącza, przeczuwam że jakieś zwarcie może mieć MOSTEK skoro tak nakierowujecie mnie na MOSTEK. Pytanie takie czy jak wylutuje Mostek to płyta powinna się uruchomić ? , tz się wiadomo obrazu nie będzie, ale w sensie że wystartować płyta powinna żeby się choć diody paliły..?
  • Poziom 17  
    Witam. Chip wymieniony na inny co prawda z Demontazu bo nie moglem dostac nowego. Lapsik Smiga. Wymiana MCP67M-A1 pomogła.

    temat Zamykam
  • Poziom 9  
    Witam mam podobny problem otóż ,po naciśnięciu przyciska power ,diody świecą wentylatory chodzą po chwili słychać 2 sygnały ,matryca nic nie pokazuje ,tylko czarny ekran.Wiec moje pytanie brzmi co może być nie tak ,proszę o odpowiedz pozdrawiam