Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

termostat z kitu avt2420 nie działa

17 Lis 2010 18:54 2682 4
  • Poziom 9  
    Złożyłem ten termostat ale w ogóle nie reaguje na kręcenie potencjometrem. Zrobiłem to z użyciem potencjometru 1kohm. R9 wynosi 21ohmów czyli jest 80 mV na potencjometrze, regulacja 40 stopni. R1 wynosi 130 omów czyli max temp jaką mogę ustawić to 50stopni czyli regulacja od 10-50 stopni. Na nóżkę 2 idzie 4,6V a na 3 11,4 na nóżce 6 prawie 10V niezależnie od temperatury diody. Co może być nie tak?
    termostat z kitu avt2420 nie działa
    Mógł uszkodzić się układ od niepoprawnego połączenia tranzystora?
    Jako czujnik sprawdzałem tranzystor bc548 i diodę ze schematu i na obu jest 1,2mA a nie 4,3mA. Wziąłem większy rezystor R1 500Ohmów i nadal nic.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 9  
    Po baardzo długim czasie kombinowania z doborem rezystorów, szukania przerw, zwarć okazało się, że pod latarnią najciemniej. Wymieniłem tl081 na lm358 i wszystko działa tak jak należy.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 1  
    Witam,
    mam pewien kłopot. Chcę przerobić układ z kitu avt2420 na regulator trójpołożeniowy (oprócz podłączenia grzałki poprzez przekaźnik, chcę podłączyć także wentylator, który by obniżał temperaturę). W tym celu dodałem drugi wzmacniacz operacyjny tak jak widać na rysunku (niebieski kolor). Problem tkwi w tym, że przy wzroście temperatury nie ma strefy nieczułości (w momencie wyłączenia grzałki momentalnie włącza się wentylator), natomiast przy opadaniu temperatury jest wszystko ok (wentylator wyłącza się, mija pewien czas i dopiero włącza się grzałka). Jeżeli ktoś mógłby mi podpowiedzieć co poprawić, żeby uzyskać strefę nieczułości w obydwu przypadkach, był bym bardzo wdzięczny. Z góry dziękuję.
    termostat z kitu avt2420 nie działa
  • Poziom 11  
    morogrim napisał:
    Po baardzo długim czasie kombinowania z doborem rezystorów, szukania przerw, zwarć okazało się, że pod latarnią najciemniej. Wymieniłem tl081 na lm358 i wszystko działa tak jak należy.


    Witam, czy mógłbyś wyjaśnić w jaki sposób przełożyłeś ten układ na lm358, czy zmieniałeś kolejność pinów czy tylko tyle co go wyjąłeś z podstawki jeden i włożyłeś w to miejsce ten drugi układ.
    Morduję się już kilka dni z tym kitem avt2420 i nie mogę nijak dopasować histerezę, według opisu dokumentacji zmniejszyłem opornik R4 z 10k na 1k (wlutowałem tam sobie potencjometr 10k i miernikiem ustawiłem wartość 1k). W opisie piszą o zwiększaniu R5 a nawet o możliwości jego wyeliminowaniu więc i to zrobiłem, usunąłem ten R5, a histerezę pozostawiając sterowaniu układu C5R6.
    Nie wiem czy dobrze pomyślałem ale myślę sobie że jak usunę ten układ C5R6 to praktycznie nie powinienem mieć histerezy. W efekcie histereza jak była tak jest ogromna, tzn. układ co prawda wyłącza się przy ustawionej temperaturze ok 40 stopni ale włącza się kiedy mu się podoba. Zanim zacząłem ingerować w układ C5R6 oraz R5 to włączało się gdzieś w około 30-35 stopni, po usunięciu R5 włączanie podobnie na tym poziomie, po usunięciu C5R6 sprawa wygląda tak że chodzę i ręcznie załączam to ustrojstwo zwierając na układzie piny 6 i 7 albo 1 i 2 gdyż nie idzie się doczekać żeby się układ załączył automatycznie.

    acha, wedle opisu zmieniłem zakres na około 50° wstawiając R1=150Ω, R9=22Ω, oraz również dokładając diodkę (dwukolorową ziel/czerw gdyż takową miałem a nie wiedząc w którą stronę ją wlutować trafiło tak że zapala się na czerwono, myślę że z tego powodu iż ona ma przewodzenie w obie strony nie powinno zakłócać układu tym bardziej iż przed wlutowaniem trzeba było przeciąć tam tą ścieżkę i R7 zmieniając na 1kΩ

    Proszę o pomoc w okiełznaniu tej histerezy, zależy mi na tym aby była ona jak najmniejsza a układ utrzymywał temperaturę 40°, gdyby miała ona wynosić około 2-3 ° to już byłbym zadowolony.


    acha, zapomniałem dodać że różnica w schemacie i w kupionym zestawie z tym kitem była różnica w transformatorku i tranzystorku T1, otóż trafo na schemacie to TS 2/15 a w zestawie TS 2/14 (dający napięcie 8,2V), tranzystorek w schemacie to BC548 a w zestawie otrzymałem BC547. Czy to są znaczące różnice czy raczej nie powinny wpływać na działanie całości??
  • Poziom 10  
    Dla mateuszempeem
    Drugi TL musi mieć również wprowadzoną histerezę. Podłącz rezystor (taki około 1 mega) pomiędzy nóżki 3 i 6 TL-a. Znana zasada to: większa rezystancja = mniejsza histereza.
    Pozdrawiam i powodzenia